Számla cikkek


Komoly bírságot kockáztatnak a cégek

Komoly bírságot kockáztatnak a cégek  

Az elmulasztott, vagy hibás adatszolgáltatás bírsága akár 500 ezer forint is lehet számlánként.
Volt olyan nap, amikor közel félmillió számlát állítottak ki a cégek

Volt olyan nap, amikor közel félmillió számlát állítottak ki a cégek  

A tavalyi év utolsó számlája 3 másodperccel éjfél előtt született.
Figyelmeztet a NAV

Figyelmeztet a NAV 

Tipikus hibának számít, hogy a számlabefogadók a sztornózott számlák miatt keletkező, fizetendő adót nem veszik figyelembe.
Az hitte, nem veszi észre az adóhivatal? Elbukott a vállalkozás

Az hitte, nem veszi észre az adóhivatal? Elbukott a vállalkozás  

Nullás adattartalommal adta be bevallásait egy Heves vármegyei cég.
Megbízható adózónak számított az építőipari cég, mégis hibát találtak nála a NAV-osok

Megbízható adózónak számított az építőipari cég, mégis hibát találtak nála a NAV-osok 

Elérést találtak a vállalkozás áfabevallásai és az Online Számla rendszerbe érkező adatok között.
Bukott a simlis építőipari cég a NAV ellenőrzése után

Bukott a simlis építőipari cég a NAV ellenőrzése után  

Számla helyett pusztán átvételi elismervényt adott a bontási munkálatokról az a vállalkozó, akinél a Nemzeti Adó- és Vámhivatal jogkövetési vizsgálatot végzett.
A megtakarítási számlákat is megtalálta a kormány új extraadója

A megtakarítási számlákat is megtalálta a kormány új extraadója 

Van pár olyan érdekes funkció, melyek miatt megérheti a megtakarítási számlákat használni a kapott kamattól függetlenül.
Durva változás az uniós számlázásban

Durva változás az uniós számlázásban 

Itthon is nagy változást hoz az elektronikus számlázásban az új EU-sztenderd.
Kegyetlen módon verik át most a jóhiszeműeket

Kegyetlen módon verik át most a jóhiszeműeket 

Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. ügyfelei az utóbbi időszakban ismét adathalász csalók által küldött hamis számlaértesítőket kaptak.
Fuvaros cég bukott meg a NAV-nál

Fuvaros cég bukott meg a NAV-nál 

Közel másfélmillió forint adókülönbözetet állapított meg az adóhatóság egy fuvarozást és targoncabérlést végző vállalkozásnál.

Megduplázódott a fizetési gondokkal küzdő vállalkozások száma 

Kétszeresére nőtt a kifizetetlen számlák aránya a magyar gazdaságban.

Változás jön a rezsiszámláknál 

Az augusztustól életbe lépő rezsiszabályok részleteit a lakossági rezsiszámlák is tartalmazni fogják.

Ezzel a néhány trükkel sokat spórolhatunk a villanyszámlán 

Már eddig is akár több tízezer forintot spórolhattak évente a rezsiszámlán azok, akik igazán energiahatékony hűtőszekrényt és mosógépet használnak, az átlagos fogyasztás felett érvényes új energiaárak fényében pedig ennél is jóval magasabb lehet a megtakarított összeg. Ha nem rendelkezünk kifejezetten energiatakarékos készülékekkel, akkor sincs veszve minden, hiszen a berendezések tudatosabb használata szintén hozzájárulhat az energiafogyasztás csökkentéséhez.

Ezek most a legvonzóbb számlacsomagok 

Sok minden változott mostanában a pénzügyeinkben, kezdve a jegybanki kamatemeléstől, mely idővel maga után húzza a hitelek kamatait is, folytatva a vágtató inflációval és a csökkentett rezsicsökkentéssel, egészen a kiterjesztett pénzügyi tranzakciós illetékig. Felmerül, hogy a bankszámlánkból hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet ezekben a szűkös időkben. Szerencsére van megoldás.

Durva csalást lepleztek le – hamis számlákkal trükköztek 

Évekig tartó csalássorozatot derítettek fel a rendőrök Makón - közölte a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Ráugrottak a magyarok az online számlanyitásra 

A vártnál nagyobb kereslet mutatkozik az online számlanyitásra a K&H-nál.

A papírszámláknak befellegzett? Új korszak kezdődhet 

Véget vet a papírszámlák korának a legújabb adóügyi fejlesztés; az a vállalkozás pedig, amely a papírszámláról elektronikus számlázásra tér át, számlánként akár hétszáz forintot is spórolhat - mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Olasz tengerparti nyaralást is fizettek Felcsúton TAO-pénzből 

Marhanyelvet, cápaharcsát és argentin marha húspogácsát is vásároltak Felcsúton TAO-pénzből, de egy Rimini utazást is sikerült közpénzből fedezni. Valaki pedig csúnya bakit vétett egy gyógyszerrendelésnél. A Demokratikus Koalíció által kiperelt számlákat laptársunk, az mfor.hu nézte át, összegezte és elemezte.

2021-ben új korszak kezdődik 

Az online számlázás 2021-ben válik teljessé, ekkor már minden számlát, még a magánszemélyek részére kiállítottakat is látja majd az adóhivatal – tájékoztatta az MTI-t a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára hétfőn.

Hogyan fizetik a magyarok a számlákat? 

A magyarok havonta átlagosan öt számlát fizetnek be, 55 százalékuk továbbra is papíralapon, miközben a válaszadók 49 százalékának fontos a gyorsaság, 28 százalékuk pedig szívesen fizetné be rezsijét a jelenlegitől eltérő, egyszerűbb módon, elektronikusan - derült ki a független e-számlafizetési platform, a Díjnet Zrt. megbízásából készített felmérésből.

Javul a helyzet: a számlák háromnegyedét időben kifizetik a cégek 

A számlák kifizetésének átlagos késedelme nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a fizetési morál mégis javulást mutat, mert értékük háromnegyedét kifizették a lejáratig – a Bisnode friss felmérése szerint.

Mit kell tudni a számla dátumáról? 

A számla dátuma fontos és érzékeny kérdés az adózó és partnere, illetve a NAV számára egyaránt. Fontos pontosan látni a különbséget a teljesítés időpontja és a számlakibocsátás kelte között. Ezt magyarázza el az RSM szakmai portálon Sztankó Dániel.

Tíz napig még bebizonyíthatjuk, hogy nem vagyunk pénzmosók 

A pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás elleni törvény (Pmt.) előírása szerint a magyarországi hitelintézeteknek legkésőbb idén június 26-ig teljeskörű ügyfél-átvilágítással kell rendelkezniük valamennyi ügyfelükről. Ennek hiányában 2019. június 27-től az adott bankok, takarékszövetkezetek vagy egyéb kötelezett pénzügyi intézmények nem teljesíthetik az érintett fogyasztók vagy vállalati ügyfelek megbízásait.

Ha ezt kihagyja, zárolják a számláját 

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény kötelezi a pénzügyi intézményeket, hogy 2019. június 26-ig valamennyi ügyfelüknél végezzék el a kötelező adategyeztetést. Az adategyeztetés a bank és az ügyfél közös érdeke, amelyhez az ügyfelek aktív közreműködése szükséges.

Az adózót védi a Kúria friss döntése 

A Kúria legutóbbi döntése értelmében sztornózható a számla és nem kell általános forgalmi adót fizetni, ha az adóhatóság szerint a számla teljesítése nem történt meg.

Hogyan kell kiállítani előlegszámlát? 

Előlegről akkor beszélünk, ha a termékértékesítés vagy szolgáltatás teljesülését megelőzően veszünk át ellenértéket. Az előleget utalással vagy készpénzben is teljesítheti a vevő.

Az építőipar dobogós a nemfizetésben 

Szemmel látható javulást mutatott 2018 során a határidőre kifizetett számlák aránya, sőt az átlagos késedelem is rövidült két nappal - derül ki a Bisnode cégcsoport 2018 év végi adataiból. A javulás annak fényében még értékesebb, hogy az átlagos fizetési határidő is csökkent két nappal.

A házunk bánja, ha rossz kivitelezőt választunk 

A családi házak tervezett szigetelését akár egy évvel is késleltetheti az építőipari munkaerőhiány. Szakértők szerint érdemes kivárni a jó szakembert, mert a minőségi szigetelés akár 40-50%-kal is csökkentheti a családi házak fűtési költségét.

Mit kell tudni a kézzel írt számláról? 

Mit kell tudni a kézzel írt számláról? Milyen büntetésre számíthat az adózó, ha nem küldi el időben az adatokat a kézzel írt számláról a NAV-nak?

Kell-e a vevő adószáma a számlán? 

Fel kell-e tüntetni a vevő adószámát a számlán? Erre ad rövid választ az Írisz Office új bejegyzése.

Hogyan nyithat számlát egy vállalkozás? 

Az Írisz Office szakértői bemutatják, milyen adatok szükségesek a bankszámlanyitáshoz.

Kötelező a belföldi számla? 

A belföldi jogi személyeknek és az általános forgalmi adó fizetésre kötelezett természetes személyeknek legalább egy BELFÖLDI pénzforgalmi számlával kell rendelkeznie.

Reggeli egyperces: mi a helyzet az üzlet kitelepülésével? 

A vállalkozások életében előfordulhatnak olyan alkalmi kitelepülések, amelynek során viszik magukkal az egyébként állandó üzletében használt pénztárgépet - írják az Írisz Office adóelemzői.

Gyorsabban fizetjük a számlákat 

Tavalyhoz képest nem tapasztalható jelentős változás a fizetési morál tekintetében – derült ki az EOS Csoport idei, fizetési szokásokat vizsgáló kutatásából.

Reggeli egyperces: fontos kérdés az áfás számla kiállításáról 

Amennyiben olyan partnernek állítunk ki számlát, aki nem jogosult az ÁFA visszaigénylésére, akkor is kötelező számunkra az online adatszolgáltatás a NAV felé?

Így kerülheted el a kezdeti pénzzavart 

Induló vállalkozások esetében akár egy kisebb cash-flow gond is a bukást jelentheti. Ahhoz, hogy a legnagyobb bajt elkerüld, leginkább egy kis odafigyelésre van szükség. A Budapest LAB összeszedte, mire kell figyelni.

Többet is elszámolhatunk, mint a NAV által megadott üzemanyagár 

Kihirdette az adóhatóság a szeptemberben alkalmazandó üzemanyagárat , amelyről jó tudni, hogy alkalmazása nem kötelező. Ha az adott benzinkúton a literenkénti egységár ennél magasabb volt, és ezt számlával tudja igazolni a kiküldött magánszemély, úgy a valójában fizetett egységár szerint számíthatja ki a térítendő összeget.

Mennyire veszélyes a „lex reptér”? 

„Lex reptér” néven emlegetik a készülő új csődtörvényt, ami alapján egyetlen számla utólagos rendezésével megállítható a cégfelszámolás. Fabók Zoltán az Advocatus blogján ír a törvénymódosítás várható hatásairól.

Számláink befizetésénél minden csak a mobil után jön 

A fiatalabb korcsoport számára annyira létfontosságúvá vált a mobil online jelenlét, hogy sokszor prioritást élvez számukra a mobilszámla befizetése, a többi közszolgáltatással szemben.

Nem nyaralni mennek a Balatonra a NAV ellenőrei 

A NAV több száz munkatársa folyamatosan ellenőrzi a Balatonnál a vendéglátóhelyeket, árusokat, szolgáltatókat. Július közepén egy hét alatt majdnem háromezer vizsgálatot végeztek a revizorok, és minden negyedik vállalkozásnál találtak valamilyen szabálytalanságot.

Ellepik a Balatont az adóellenőrök 

Átfogó ellenőrzés-sorozatot kezd hétfőn a Balatonnál a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, az akcióban több száz revizor vesz részt – írta a Magyar Idők.

Júliustól kötelező a számlázóprogramok online bekötése 

Július 1-jétől a legalább 100 ezer forintot elérő áfa összeget tartalmazó számlákról adatot kell szolgáltatni az adóhivatal felé.

Egyre fegyelmezettebben fizetjük a rezsit 

Négy év alatt 7,5-ról 7,1 százalékra csökkent a 60 napnál hosszabb ideig rendezetlen közműszámlák díjösszegének aránya, vagyis fokozatosan javul a lakosság díjfizetési fegyelme – derül ki a Díjnet elemzéséből, amely a legnagyobb budapesti közüzemek számlaadatait dolgozta fel. Az adatokból az is egyértelműen megállapítható, hogy a Díjnet elektronikus rendszeren keresztül fizetett számlák esetében az elmaradás ennél is lényegesen alacsonyabb, átlagos mértéke alig haladja meg a 4 százalékot.

A hideg miatt szünetelteti a kikapcsolásokat az E.ON 

A várható hideg miatt az E.On felfüggeszti a számlatartozások miatti kikapcsolásokat, - március 4-ig minden lakossági ügyfélnél maradhat a fűtés.

Többen tesznek félre havonta, mint korábban 

Az elmúlt három évben jelentősen javult a magyarok fizetőképessége és ezzel párhuzamosan megtakarítási lehetőségeik is. Az Intrum nemzetközi követeléskezelő kutatásából az is kiderült, hogy a magyarok egyre bizakodóbbak pénzügyi és gazdasági helyzetüket illetően.

Fogd és vidd, a pénz ráér később 

Amazon élelmiszer szupermarket nyílt az amerikai Seattle-ben - kasszák  előtti sorbaállás nélkül. A vásárló fogja és viszi a terméket, annak árát önműködően Amazon-számlájára terhelik. A cég szerint ez a rendszer forradalmasíthatja a kiskereskedelmet.

Nézzen utána, nem felejtett-e pénzt a NAV-nál 

Elévülnek idén december 31-én a 2013. január 1. előtti túlfizetések, ezért addig érdemes kérni az összeg kiutalását a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól – hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára.

Amióta kereskedelem van, számla is van 

A számla olyan bizonylat, amelyet áru értékesítésekor vagy szolgáltatás teljesítésekor állítanak ki. 1426 óta tudunk áruszámlákról, amit az áru értékesítésekor állítottak ki. Ezek az ekkor Európa gazdasági központjának is nevezhető itáliai városállamokban jelentek meg először. A Stallum adótanácsadó iroda kiállításán korabeli számlák és más gazdasági irat segítségével mutatta be Magyarország gazdaság- és társadalomtörténelmének alakulását a 18-20. század között.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Pénzszerzés

13,5 százalékkal nőtt a fizikai dolgozók órabére

13,5 százalékkal nőtt a fizikai dolgozók órabére 

Az idei második negyedévben 2104 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére.

Adózás

Win to win Németországban, vásárolnak az emberek, nőnek az adóbevételek

Win to win Németországban, vásárolnak az emberek, nőnek az adóbevételek 

A német adóbevételek 6,2 százalékkal nőttek júniusban.

Jogi kisokos

A háborúra hivatkozva magasabb bírságot fizethetnek a cégek

A háborúra hivatkozva magasabb bírságot fizethetnek a cégek  

Augusztus 1-től 13 százalékról 15 százalékra emelkedik a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által kiszabható bírság összegének felső határa.

Cégblog

Az emberre hasonlító robotokat vet be a Tesla

Az emberre hasonlító robotokat vet be a Tesla  

Saját gyártmányú humanoid robotokat használ majd a jövő évtől az üzemeiben a Tesla.

Társadalom

Elküldték melegebb éghajlatra Szijjártó Pétert

Elküldték melegebb éghajlatra Szijjártó Pétert 

Az oroszok többsége még a béketárgyalásokról sem akar hallani.

Infokom

Hogyan készítheti fel cégét az AI-korszakra?

Hogyan készítheti fel cégét az AI-korszakra?  

Alig van túl a vállalati szektor az agilis átálláson, az egyre szélesebb körben alkalmazott forradalmi technológiai megoldások máris újabb szemléletváltást sürgetnek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo