hirdetés

Ezek most a legvonzóbb számlacsomagok

Sok minden változott mostanában a pénzügyeinkben, kezdve a jegybanki kamatemeléstől, mely idővel maga után húzza a hitelek kamatait is, folytatva a vágtató inflációval és a csökkentett rezsicsökkentéssel, egészen a kiterjesztett pénzügyi tranzakciós illetékig. Felmerül, hogy a bankszámlánkból hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet ezekben a szűkös időkben. Szerencsére van megoldás.
hirdetés

Hogyan lehet megmenekülni a megváltozott pénzügyi tranzakciós illetéktől?

Az eseti vagy rendszeres átutalás a lakossági ügyfeleknek tranzakciónként 20 ezer forintig - vagy ha az összeg ennél magasabb, akkor annak első 20 ezer forintjáig - mentes a pénzügyi tranzakciós illeték alól. Itt legfeljebb 60 forint takarítható meg tranzakciónként, de sok kicsi sokra mehet. Havi 10 tranzakciónál például már 600 forintot is spórolhatunk.

Nem árt körülnézni a csomagok között (Kép: Pixabay)

Érdemes kihasználni a törvényi ingyenes készpénzfelvételt annak, akinek ez hasznot hoz és még nem nyilatkozott róla egyetlen banknál sem. Havi legfeljebb 2 alkalommal bármely belföldi forint töltésű ATM-ből ingyen és tranzakciós illeték-mentesen vehető fel készpénz bankkártyával belföldi bankszámláról, összesen legfeljebb havi 150 ezer forintig, ha erről a számlatulajdonos korábban nyilatkozott. Ilyen nyilatkozat egyszerre csak egy banknál lehet érvényben.

A MagNet Bank azonban nyilatkozat nélkül is nyújtja ezt a kedvezményt, így ezzel - más bankkal együtt - havi 300 ezer forintra is kibővíthető a teljes ingyenesség, a Revoluttal pedig ez még havi 75 ezer forinttal tovább fokozható. Ezekkel rengeteg pénzt meg lehet spórolni, hiszen 375 ezer forint készpénzfelvétele a piaci díjazás alapján több ezer forintba kerül ma már, még a bankok saját ATM-jéből is.

Nagyon kedvező, évi átalánydíjként legfeljebb 500 forintba kerül a bankkártyás vásárlások utáni pénzügyi tranzakciós illeték, ha a kártya birtokosa érintéssel fizet vele évente legalább egyszer. Ez az összeg annyira kevés, hogy a bankok általában el is engedik. Épp ezért rengeteget lehet spórolni azzal, hogy ahol csak lehet, a bankkártyáját használja vásárlásra a számlatulajdonos, nem pedig a bankszámláról felvett készpénzéből költ vagy átutalással fizet.

Az állampapír vásárlásnál nem kell pénzügyi tranzakciós illetéket fizetni lakossági ügyfélként a Magyar Államkincstárnál. Ha valaki átutalja a pénzét a kincstár állampapírvásárlásra fenntartott értékpapírszámlájára, ott állampapírt vásárol, majd visszaküldi a pénzét a bankszámlájára, úgy a három közül egyik esetben sem kell pénzügyi tranzakciós illetéket fizetnie. A megtakarítás mértéke a tranzakcióban szereplő összeg 0,3 százaléka, de az illeték összege legfeljebb tranzakciónként 10 000 forint lehet. Ez a kedvezmény azonban csak a lakossági ügyfelekre és a Magyar Államkincstár által kibocsátott állampapírokra vonatkozik (az extraprofit adóról szóló kormányrendelet szerint „Mentes az” <értékpapírügyleteket terhelő tranzakciós illeték> „alól a pénzügyi eszköz vétele, ha a befektetési szolgáltatást a Magyar Államkincstár vagy a Posta Elszámoló Központot működtető intézmény nyújtja.”).

Alacsony költségű bankszámlák

Ha valakit csak az zavar, hogy minden hónapban fizetnie kell egy esetleg alvó, vagy legalábbis kihasználatlan bankszámláért, az még mindig találhat magának ingyenes számlavezetést.

Ilyet a CIB Banknál, Erste Banknál, GRÁNIT Banknál, K&H Banknál, MagNet Banknál, MKB Banknál, UniCredit Banknál, Raiffeisen Banknál, Takarékbanknál és az OTP bankszámláinál találhatunk. Közülük többnél elérhető a feltétel nélküli ingyenes számlavezetés is. Ez azt jelenti, hogy nem kell semmilyen pénzügyi feltételnek megfelelni az ingyenességhez, ami általában a jövedelem átutalását jelenti, vagy legalábbis valamilyen rendszeres havi jóváírást.

De az ingyenes számlavezetés még nem jelenti azt, hogy olcsó is a bankszámla, mert a tranzakciók vagy a számlához kapcsolódó bankkártya már pénzbe kerülhetnek.

Ingyenes és illetékmentes eseti átutalás (mobilapplikációból) és csoportos beszedés az alábbi bankoknál érhető el: Erste Bank, GRÁNIT Bank, MagNet Bank és UniCredit Bank. Ezekkel sokszor többet lehet összespórolni, mint más bankszámlán az ingyenes számlavezetéssel elért havidíj-megtakarítás. Az ingyenességnek azonban feltétele lehet, hogy csak egy bizonyos havi keretig vagy/és egy bizonyos havi tranzakciós darabszámig ingyenes az átutalás vagy a csoportos beszedés, esetleg csak mobilapplikációból indítva, internetbankból már nem. Ezekkel a feltételekkel viszont pénzügyi tranzakciós illetéket és banki díjat sem kell fizetni érte, azaz tényleg teljesen ingyenesen küldhető vagy terhelhető a számláról a pénz.

Sok banknál létezik az első évben ingyenes vagy kedvezményes éves díjú bankkártya, de - a megadott pénzügyi feltétel(ek) teljesítésével - a második évtől is elérhető a számlához kapcsolódó bankkártya éves díjmentessége - beleértve a kibocsátási díjmentességet is - a K&H Banknál, az OTP Banknál és a Raiffeisen Banknál.

Az ingyenes bankszámlák kora 2013-ban sajnos elmúlt a tranzakciós illeték megjelenésével, de az utóbbi években bizonyos konstrukciókban visszatértek ezek a kedvezmények és kisebb reneszánszukat élik - mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. - Sokszor ezek a kedvezmények azonban ma már nem egyetlen bankszámlában testesülnek meg, ezért az ingyenesség fajtájától függően érdemes bankszámlát választani. Vannak havidíj-mentesek, tranzakciós díjtól mentesek vagy éves kártyadíjtól mentesek, sőt, néhol ezek valamilyen kombinációja is elérhető.
Egyetlen bankszámla többféle szolgáltatással

De nemcsak az alacsonyabb költségekkel lehet jobban kihasználni a bankszámla előnyeit, hanem a többletszolgáltatásokkal is.

Például a fordított csoportos beszedési megbízásként is felfogható új szolgáltatás, a fizetési kérelem már egyre több banknál elérhető. Így az Erste Banknál, a GRÁNIT Banknál, az MKB Banknál (korábban BB), az OTP Banknál, a Raiffeisen Banknál és a Takarékbanknál. Ezzel magánszemélyként is könnyen lehet pénzt kérni valakitől, aki tartozik nekünk, de az igazi elterjedése majd akkor várható, ha ezt a közműcégek is nyújtani fogják.

Szintén előremutató szolgáltatás a QR-kódos fizetés, mely a bankkártyás fizetés alternatívája lehet a későbbiekben. Ezt a szolgáltatást már ma is elérhetjük a CIB, Erste, GRÁNIT, OTP és Raiffeisen Bankoknál, méghozzá ezek mobilalkalmazásaiban. A QR-kódos fizetésre már létezik kereskedelmi szolgáltatás is idehaza a Simple mobilalkalmazás és a Raiffeisen Bank fejlesztésének eredményeképpen.

Csaknem minden nagybanknál tudunk fizetni a boltokban érintéssel mobiltelefonnal, a Takarékbank az egyetlen kivétel ez alól, de ők is csak az androidos táborban. Hamarosan azonban ennek az ügyfélkörnek is elérhető lesz ez a szolgáltatás.

Sok banknál be tudjuk fizetni a számláinkat sárga csekkel anélkül, hogy felkeresnénk a postahivatalt. A csekk adatait a kamerán keresztül beszkenneli a mobilalkalmazás, de még jobb, amelyik a QR-kódot tudja beolvasni, mert akkor tévedés nélkül kerülnek át az adatok a csekkről a mobilra. A CIB, Erste, K&H, OTP és UniCredit Bankoknál érhető el ilyen szolgáltatás, de az iCsekk mobilalkalmazással bármely bank által kibocsátott bankkártyával is kifizethetők a postai sárga és fehér csekkek.

Közvetlenül a mobiltelefonunkba vásárolhatunk BKK vagy Volánbusz közlekedési jegyet - és ott tárolhatjuk is - a bankfüggetlen Simple mobilalkalmazásban, valamint a K&H Bank mobilalkalmazásában, bár utóbbi természetesen már nem bankfüggetlen.

Parkolást szintén a bankfüggetlen Simple mobilalkalmazással fizethetünk idehaza, továbbá az Erste Bank MobilePay applikációjával is, utóbbiban csak az Erste Bank által kibocsátott kártyákkal boldogulunk.

Végül érdemes szólni arról is, hogy a bankkártyás vásárlást ösztönző új kedvezményrendszer született az Erste Banknál Moneyback néven. A kedvezmény lényege, hogy az ügyfél korábbi bankkártyás vásárlási szokásai alapján sorrendezve kínál kedvezményeket partnerei ajánlatai közül a bank mobilalkalmazása. Ez egy teljesen ingyenes szolgáltatás, csupán regisztrálni kell a kedvezményekért, melyek utána általában 1-2 hónapig élnek és korlátlanul igénybe vehetők.

A mobilalkalmazást rendszeresen használó ügyfelek közül már minden negyedik kipróbálta a bank pénzvisszatérítési programját, azaz összesen 135 ezren - számolt be róla július közepén az Erste Bank. 20 ezer ügyfél 40 ezer vásárlása után összesen 54 millió forintot kapott vissza, a program tehát életképesnek tűnik. Hasonló kedvezményprogram elérhető az OTP Bank mobilalkalmazásában is.

Mint az eddigi listából is látszik, az újdonságok - és a bankok közötti különbségek - egyre inkább a digitális térbe terelődnek át. A verseny egyértelműen a mobilapplikációkon csapódik le, így a jövőbeli bankszolgáltatások igénybevétele tekintetében egyre inkább a banki mobilalkalmazások közötti szolgáltatáskülönbségekre lesz majd érdemes koncentrálni.

 

 

hirdetés

Véleményvezér

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo