Bankok cikkek

hirdetés

Világszerte összeomlik a bankrendszer?

Világszerte összeomlik a bankrendszer?

A bankmentés gigantikus költségét mindig az adófizetők bánják.
Európai bankválságra figyelmeztetnek

Európai bankválságra figyelmeztetnek

Nem lehet kizárni annak lehetőségét, hogy németországi vagy európai bankválsággá fajulnak az utóbbi hetek bankcsődjei.
Nagyot buknak a bankbefektetők

Nagyot buknak a bankbefektetők

Financial Times: 460 milliárd dollárral zuhant a bankrészvények globális értéke.
A világjárvány, a háború után most bankválság fenyeget

A világjárvány, a háború után most bankválság fenyeget

Londoni elemzők: valószínűleg elkerülhető a globális bankválság.
Bankfelvásárlás után: mi lesz a Sopron Bank ügyfeleivel? Tisztázódott

Bankfelvásárlás után: mi lesz a Sopron Bank ügyfeleivel? Tisztázódott

A Sopron Bank ügyfelei a MagNet Bank állományában maradnak.
hirdetés
Még az amerikai bankoknak is pocsék éve volt

Még az amerikai bankoknak is pocsék éve volt

Az amerikai bankok adózott eredménye 5,8 százalékkal 263 milliárd dollárra csökkent tavaly.
Kellemetlen meglepetés érkezik a bankoktól

Kellemetlen meglepetés érkezik a bankoktól

Drágább lesz a számlavezetés, az átutalás, a készpénzfelvétel, a bankkártya és az sms is.  
Örülhetnek az ügyefelek, töredékére csökkenhetnek a banki költségek

Örülhetnek az ügyefelek, töredékére csökkenhetnek a banki költségek

A magyar lakossági banki ügyfelek döntő része számára olcsó bankolási alternatívát kínálhat a Gazdaságfejlesztési Minisztérium új javaslatával harmadára csökkenő havidíjú Alapszámla.
Hajszálon múlt, hogy az orosz bankok elkerülték a veszteséget

Hajszálon múlt, hogy az orosz bankok elkerülték a veszteséget

Zuhant az orosz bankszektor nyeresége tavaly.
Két számjegyű betétkamatot kínálnak ezek a bankok

Két számjegyű betétkamatot kínálnak ezek a bankok

Meglepően kevés, mindössze 4 bank követte a bő egy éven át tartó jegybanki alapkamat-emelkedést a lekötöttbetét-kamataiban.
hirdetés

Újra szárnyalhatnak a babavárók

Ismét minden banknál igényelhető a Babaváró.

Három hétre megáll az élet - mi lesz így a banki ügyintézéssel?

Bár idén a karácsony és a szilveszter hétvégére esik, az év végi bankfióki nyitvatartások így is okozhatnak meglepetéseket.

Lezárult a Commerzbank beolvasztása az Erste Bankba

Az Erste Bank Hungary beolvasztotta a magyarországi Commerzbank tevékenységét vállalati üzletágába, és ezzel a tizedik felvásárlását zárta le az országban.

Figyelmeztet az OTP

Csalók küldenek SMS-üzeneteket, látszólag az OTP nevében, így a bank azt kéri: senki ne kattintson az azokban szereplő linkekre.

Megállt a hitelek drágulása - két nagybank már csökkentette a kamatait!

Korán jött a Mikulás a banki ügyfeleknek.

Áttörés a bankkamatoknál, már lekötés nélkül is lehet 9 százalékot kapni

Itt a nagy dobás a bankbetéteknél: 9 százalékos kamat lekötés nélkül.

Mi vár a lakossági bankszektorra?

A lakossági bankszektor jelentős változások kereszttüzében van és kritikus ponthoz érkezett. A technológia fejlődése, a szabályozói környezet összetettsége, a beágyazott pénzügyi megoldások előtérbe kerülése, a konszolidáció és a változó ügyfélelvárások együttes nyomást gyakorolnak a hagyományos üzleti modellekre. Ezek a trendek befolyásolják, kiben bíznak a fogyasztók és hogyan kívánják intézni pénzügyeiket. Az öt meghatározó tendenciára alapozva, amelyek az elkövetkező években alakítani fogják az ágazatot, a PwC kidolgozott öt hipotetikus forgatókönyvet a szektor jövőjére vonatkozóan.

Újra van zöld hitel

A rezsidíjak emelkedése megnyithatja az utat a bankok saját zöld hitel termékei előtt – már piacon az első ilyen hitel.

Hiteldrágítással válaszoltak a bankok a kamatemelésre

A jegybank egy hónapon belüli három nagy kamatemelésére már a harmadik hullámban válaszoltak a bankok. Augusztus elejétől több nagy pénzintézet is drágított a hitelein, ami után a lakáskölcsönt már csak elvétve lehet kapni 8 százalékos THM alatt - derül ki a Bank360.hu összeállításából.

Már a legnagyobb bank is drágított a hitelein

Mostanra szinte az összes nagybank hiteldrágításokkal válaszolt az MNB június vége óta több lépcsőben végrehajtott nagyarányú kamatemeléseire. Hosszú idő után lépett a legnagyobb hazai pénzintézet is, de összességében a hitelkamatok növekedése jócskán elmaradt az MNB-étől - derül ki a Bank360.hu összeállításából.   

Ezek most a legvonzóbb számlacsomagok

Sok minden változott mostanában a pénzügyeinkben, kezdve a jegybanki kamatemeléstől, mely idővel maga után húzza a hitelek kamatait is, folytatva a vágtató inflációval és a csökkentett rezsicsökkentéssel, egészen a kiterjesztett pénzügyi tranzakciós illetékig. Felmerül, hogy a bankszámlánkból hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet ezekben a szűkös időkben. Szerencsére van megoldás.

Nőtt a rossz hitelek száma Amerikában

Az amerikai bankok profitja 22,2 százalékkal csökkent az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest - áll az amerikai szövetségi betétbiztosítási társaság (FDIC) jelentésében.

Lassabban emel az MNB – kevésbé ugrik a törlesztőrészlet

Az MNB leáll az agresszív kamatemeléssel az infláció elleni harcban – jelentette be a jegybank alelnöke. Egy friss értékelés szerint ez reményt adhat a lakásvásárlásban gondolkodóknak – a bankok ügyfelekért folytatott versenye miatt moderáltabban emelkedhetnek a következő időszakban a lakáshitel kamatok.

Mennyire jött be, hogy élelmiszert is vehetünk SZÉP-kártyával?

Február óta él az a rendelkezés, miszerint a SZÉP-kártyára kapott pénzből élelmiszert is vásárolhatunk.

A magyar bankoknak nincs szükségük a hazai megtakarításokra, ezért lettünk a negatív kamatok országa

Az MNB kamatai berobbantak az elmúlt hónapokban, a nagy emelkedést azonban szinte alig követték a lekötött betétekre fizetett banki kamatok. A lakosság a bankban tartott megtakarítására így csak a jelenlegi magas inflációt jóval alulmúló kamatot kap. A Bank360.hu utánajárt, mi lehet az oka az alacsonyan ragadt betéti kamatoknak.

Egy háború Ukrajnával rendkívül drága lenne Oroszországnak

Negatív minősítési következményekkel járhat Oroszország "BBB" szintű, befektetési ajánlású államadós-besorolására és az orosz bankok osztályzataira, ha a Nyugat az ukrajnai válság miatt súlyos szankciókat léptetne érvénybe Moszkva ellen - áll a Fitch Ratings Londonban ismertetett tanulmányában.

Szabad kezet kapnak a bankok

Januártól ismét fizethetnek osztalékot a hitelintézetek, lehetővé válnak a részvényesek díjazását célzó részvény-visszavásárlások és a teljesítményjavadalmazást szolgáló kifizetések is, a jegybank ugyanis nem hosszabbítja meg ezek korlátozását - tájékoztatott a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A bankok is elővigyázatosak karácsonykor

Bár a mostani járványadatok semmivel sem jobbak, mint a tavalyiak, sokan a megkapott oltások miatt mégis bátrabban merészkednek a plázákba. Emiatt is alakult úgy az általános vélemény, hogy az idei karácsonyi bevásárlószezon forgalmasabb lehet az egy évvel ezelőttinél. Hogy mégis mennyivel, arról a bankokat kérdeztük, kiindulva abból, hogy ők a hiteligénylésekből következtethetnek a vevői aktivitásra.

Múlt héten az országról, most magyar bankokról mondott véleményt az egyik hitelminősítő

Felminősített több pénzintézetet is a Moody's.

A pénzügyi hatékonysághoz most költségcsökkentésen keresztül vezethet a bankok útja

A költséghatékonysági kérdések ismét a bankok napirendjének vezető helyén állnak, ahol sok múlik a jó helyzetértékelésen, a konkrét lépéseken és a vezetők elkötelezettségén. Ennek apropóján a KPMG nemrégiben a világ top bankjainak 200 felsővezetőjét kérdezte meg a múlt és a jelen költségcsökkentési stratégiáiról, hogy első kézből kaphassunk ismereteket a választott taktikákról és prioritásokról.

Nagyon le vannak maradva a hazai banki mobilappok

Több száz ügyféligényt kielégítő banki szolgáltatásból mindössze három az, ami minden banki mobilapplikációban megtalálható - derül ki a BiztosDöntés.hu felméréséből, ami a szolgáltatások és nem a díjak alapján vizsgálta a hazai bankok mobilalkalmazásait. Pedig a digitális bankolás fontossága a koronavírus-járvány alatt csak tovább erősödött, ennek ellenére kevés az a pénzintézeti app, amelyik többet tud egy mobilra optimalizált böngészőfelületnél.

Mikor lehet hitelszerződést módosítani? Itt van néhány tudnivaló

Általánosan elterjedt sztereotípia, hogy a banki szerződések nem tárgyalhatóak, az adós a szerződés tartalmába alig szólhat bele. Ez azonban nincs így, mint minden üzleti szereplő, a bank is tud kompromisszumot kötni. Eltérő azonban a banki rugalmasság függően attól, hogy ki, milyen területen és mikor próbál engedményt keresni.

Eddig jól állják a sarat a bankok, de az állóképességi teszt még hátra van

A COVID-19 pandémia hosszú idő után egy olyan válság, amelyben a bankok nem a bűnbak szerepet töltik be. Ellenkezőképpen: a megoldás részét képezik, ugyanakkor terhelhetőségük véges – állapítja meg a KPMG, a pénzügyi rendszer tűrőképességéről szóló, Financial Resilience in Banking című elemzése. Kérdés, hogy az állami támogatások kifutása után, ha a piaci szereplők felhasználták már a tartalékaikat, nem szakad-e a bankok nyakába túl sok rosszul teljesítő hitel? 

Fontos levelet küldenek a bankok

A következő hetekben a hiteltörlesztési moratóriumot igénybe vevő minden ügyfél – függetlenül attól, hogy az idén is él-e a kedvezménnyel – elszámoló levelet kap a bankjától, mivel a januártól hat hónapra életbe lépő hosszabbítás – a moratórium 2 – jogilag elkülönül az első, kilenc hónapra szóló moratórium 1-től - írta a Világgazdaság. 

Komoly kihívásokkal néz szembe a közép-kelet-európai bankszektor

2020 jelentősen különbözik a korábbi évektől: amíg a közép-kelet-európai banki akvizíciós felmérés korábbi kiadványai pozitív kilátásokkal, erős gazdasági teljesítménnyel rendelkező bankszektort mutattak be, addig ma a régió bankjai a globális koronavírus járvány okozta kihívásokkal szembesülnek. A válság valódi hatásait csak a 2020-as pénzügyi eredményekből fogjuk igazán látni, azonban kétségtelen, hogy a COVID-19 negatív hatással van a közép-kelet-európai bankszektor teljesítményére - áll a Deloitte közép-kelet-európai banki fúziókról és felvásárlásokról készített legújabb tanulmányában.

Itt van, milyen igazolás kell, ha maradni akarunk a hitelmoratórumban

A Bank360.hu-val osztották meg a kereskedelmi bankok és a Magyar Bankszövetség a folytatás részleteit.

Így készülnek a bankok a koronavírus második hullámára

Kötelező maszkviselés, kézfertőtlenítés, műanyag plexi és az online ügyintézés fejlesztése - így készült fel a bankok többsége a koronavírus-járvány második hullámára. A Bank360.hu pénzügyi szakportál a járványra való felkészüléséről, ezzel összhangban pedig az online hitelügyintézés lehetőségéről kérdezte a bankokat.

Egyvalamire legalább pozitívan hatott a koronavírus-járvány

Arra például, hogy ha kényszerből, a megfertőződéstől tartva is, de nem kevesen voltak, akik a megszokott bankfiókba járás helyett rákaptak pénzügyeik online intézésére.

NHP Hajrá: hány vállalkozás élt eddig a lehetőséggel?

285 milliárd forintot folyósítottak eddig az NHP Hajrá hitelprogram keretein belül a kis- és középvállalati szektor rendelkezésére álló 1500 milliárd forintos keretből – derül ki a termék hivatalos weboldalán közzétett adatokból.

A hitelfelvételt is megnehezítette a járvány

A koronavírus előtt a hazai bankok sorban rukkoltak elő az online igényelhető személyi kölcsönökkel, a koronavírus azonban megakasztotta ezt a folyamatot. A jelenlegi feltételek alapján úgy tűnik, hogy a szigorúbb hitelbírálat az online hiteligénylésre is hatással van, de olyan bank is van, aki az elmúlt hetekben indult el a szolgáltatással. A Bank360.hu annak járt utána, hogy melyik banknál hogyan változtak az igénylés feltételei, illetve, hogy ez befolyásolta-e az online kölcsönfelvétel lehetőségét. 

Nagyon bejött a bankoknak a távmunka

Az otthoni munkavégzést biztonságosan és 1-2 nap alatt megoldották a magyarországi pénzintézetek, a távoli munkavégzés lehetőségét tartósan, a járvány utáni időkben is fenn kívánják tartani, a korábbinál jobban fogják alkalmazni.

Gyerekcipőben jár a fintech Magyarországon

A hazai bankok viszonylag drágán nyújtják a szolgáltatásaikat, részvényeseik jól járnak, ügyfeleik nem, a szektor a potenciálja alatt teljesít. Minél erősebb a digitalizáció, annál olcsóbban lehet szolgáltatni – állapították meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértői pénteki konferenciájukon, amelyen ismertették a hazai fintech-szektor fejlesztésére 24 pontos jegybanki javaslatcsomagot.

Megduplázná piaci részesedését az OTP Romániában

Mindezt öt éven belül.

Banki adategyeztetés: október végig van idő

Október 31-ig teljeskörű ügyfél-átvilágításon kell átesnie a bankszámlával, önkéntes pénztári, befektetési szolgáltatói vagy életbiztosítási szerződéssel rendelkező ügyfeleknek. 

A brexit legnagyobb nyertese: Párizs

Párizs a legkedveltebb letelepedési helyszíne azoknak a pénzügyi szolgáltató csoportoknak, amelyek a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) miatt EU-piaci tevékenységek áttelepítését tervezik Londonból a kontinensre.

Lassan elapadnak az olcsó pénzforrások

Egyre több jel mutat arra, hogy közeledik egy következő gazdasági korrekció, így az olcsó pénz időszakának Európában is vége szakad. Szabó Péter, a Sberbank KKV-üzletágának vezetője úgy véli, érdemes a közép-hosszú távon eladósodó ügyfeleknek a fix kamatozású megoldások felé fordulni a potenciális kamatkockázatok elhárítása érdekében.

Jövedelmezőbbé válnak a nyugdíjcélú megtakarítások

Jelentős változás történik a nyugdíjcélú megtakarítási piacon, ugyanis a BÉT-en keresztül elérhetővé válnak forintban vásárolható ETF-ek. Az ETF-ek alacsony költségű indexkövető alapok, melyek a kisbefektetők egyik kedvenc befektetési eszköze. Ezzel megszűnik a NYESZ számla legnagyobb költsége, mely eddig az aktív alapkezelési költség volt.

A Facebook még több adatunkat szeretné, a bankok egyelőre ellenállnak

A Facebook nagybankokkal tárgyal arról, hogy megkaphassa azok ügyfeleinek adatait és személyre szólóan hirdethessen. A bankok óvatosak.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hirdetés

Költségkímélés

Valóra vált a vevők álma a lakáspiacon

Valóra vált a vevők álma a lakáspiacon

Bár éves szinten még mindig jelentősnek mondható a lakásdrágulás, januárhoz képest már több helyen csökkenésről van szó.

Pénzszerzés

Járművezetőket keres a BKV - mutatjuk, mennyiért

Járművezetőket keres a BKV - mutatjuk, mennyiért

Egyre kevesebb a járművezető a BKV Zrt.-nél.

Adózás

Autóalkatrész kereskedők és autószerelő műhelyek a NAV célkeresztjében

Autóalkatrész kereskedők és autószerelő műhelyek a NAV célkeresztjében

Az állami adó- és vámhatóság a 2023-as ellenőrzési terve alapján kiemelt ellenőrzési területként kezeli az autóalkatrész kereskedőket és autószerelő műhelyeket.

Klímablog

Forradalmi döntés Brüsszelből

Forradalmi döntés Brüsszelből

Megállapodott az uniós tanács és parlament a megújuló energiaforrások részarányának megkétszerezéséről.

Társadalom

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

2018 áprilisában a Fidesz parlamenti képviselői Orbán Viktor vezényletével elbontották a Kossuth téri kordont, ma már ugyanez tilos.

Infokom

Webáruházak, csomagautomaták - mi történt itt az elmúlt években?

Webáruházak, csomagautomaták - mi történt itt az elmúlt években?

Az elmúlt években elképesztő mértékű átalakuláson ment keresztül az e-kereskedelem, nem csak Magyarországon, de szerte a világban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo