Roma cikkek


Érdemes meggondolni, pancsoljunk-e a Trevi-kútban

Érdemes meggondolni, pancsoljunk-e a Trevi-kútban 

Négyszáz euróba kerülhet, ha valaki helyet foglal a római Spanyol lépcsőn és ötszázba, ha belép a Trevi kútba. Az olasz főváros drákói intézkedésekkel kívánja megóvni a piszkítóktól, rongálóktól a történelmi belvárost.
Betonlábnyom: tönkretesszük bolygónkat a sok építkezéssel

Betonlábnyom: tönkretesszük bolygónkat a sok építkezéssel 

Melyik az az anyag, mely gyökerestül átalakította földi környezetünket? Nem az olaj, nem a műanyag, nem az acél. Hanem a beton. A víz után ez a legnagyobb mennyiségben és legszélesebb körben használt anyag a világon. De alapanyaga, az energiaintenzív eljárás során létrehozott cement óriási ökolábnyomot, légszennyezést hagy maga után.
Faragó: ez a vonat már elment

Faragó: ez a vonat már elment 

Amíg százmilliók éheznek a Földön és alapvető szükségleteik, mint emberi jogok nincsenek biztosítva számukra, addig nemcsak fenntartható és élhető világról nem beszélhetünk, de biztonságos világról sem, mert a lázadás és a tömeges elvándorlás erős kockázat marad. Ezt a témakört fejtegették előadók a Piac & Profit által rendezett 2018-as Magyar Fenntarthatósági Csúcson.
Sárkányokkal a társadalmi befogadásért

Sárkányokkal a társadalmi befogadásért 

Idén harmadik alkalommal tartották meg a Sárkányünnepet Bódvalenkén. A 220 lelket számláló Bódvalenke az ország egyik legszegényebb falva, az 1 főre jutó havi átlagjövedelem alig éri el a 10.000 forintot. Az edelényi kistérségben található falu a művészet segítségével szeretne kitörni kilátástalan helyzetéből.
Itt vannak a jövő roma cégvezetői

Itt vannak a jövő roma cégvezetői 

Az "Esélyprogram a Jövő Roma Vezetőiért" keretében jelenleg 20 vállalat támogat 50 diákot. Közülük az idei nyári táborba, mely augusztus 2-6. között kerül megrendezésre 15 fiatalt várunk, akik az ország legkülönbözőbb részeiből érkeznek. A HBLF ROMASTER Tábor során a cégek által mentorált, tehetséges roma diákok ellátogatnak többek közt a Magyar Nemzeti Bankba, a Regionális Környezetvédelmi Központba és a Vodafone Magyarországhoz, illetve a Momentán Társulat, a Junior Achievement Magyarország és Görög Ibolya szervezésében szakmai tréningeken vesznek részt.
Horváth: ez a cigányság problémája!

Horváth: ez a cigányság problémája! 

A rendszerváltás utáni összes magyar kormányt felelősség terheli a gyöngyöspatai helyzet kialakulásáért Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Mozgalom vezetője szerint, aki pénteken mintegy 30 fős közönség előtt tartott előadást Washington környékén élő magyaroknak a cigányság helyzetéről.
Romák Magyarországon – miről árulkodnak a tények?

Romák Magyarországon – miről árulkodnak a tények? 

Sok szociológiai kutatás folyt és több tanulmány született az elmúlt évtizedekben a cigányság életkörülményével, szegénységével kapcsolatban, és számos írás, kutatás készült a cigány hagyományokról, szokásokról, kultúráról is. Azonban a legutóbbi, 2003. évi, Kemény István, Janky Béla, Lengyel Gabriella nevével fémjelzett cigányokról szóló kutatás óta nem készült egy mélyreható, sokrétű, a cigányság élethelyzetét, életkörülményeit, véleményeit, gondolkodását mélységeiben és széles körben feltáró országos kutató-elemző munka, amely - túl azon, hogy számos eddigi tévhitet, tévkövetkeztetést is eloszlatna - elősegítené a döntéshozók munkáját új, hatékony programok, megoldási tervek kidolgozásában.
Romák, gárda, Apeh: tőlük fél a magyar

Romák, gárda, Apeh: tőlük fél a magyar 

Az ELTE Társadalomtudományi Karának legfrissebb kutatása alapján a magyar lakosság a romáktól tart a legjobban, második helyen a Magyar Gárda szerepel, melyet az adóhatóság és az arabok követnek. Meleg családtagot a lakosság kétharmada utasítana el.
Elfajult a helyzet: tömegverekedés Gyöngyöspatán

Elfajult a helyzet: tömegverekedés Gyöngyöspatán 

Verekedés tört ki a Heves megyei Gyöngyöspatán kedd este, négyen megsérültek, egyikük súlyosan. Több száz rendőrt vezényeltek a faluba, több embert előállítottak. A konfliktus a Véderő elnevezésű szervezet tagjai és a helyi romák egy csoportja között robbant ki, eddig pontosan nem tisztázott okból. Horváth Aladár a helyszínről az MTI-t arról tájékoztatatta, hogy este fél tízkor tört ki tömegverekedés, miután terepszínű egyenruhások kövekkel megdobáltak a cigánysoron egy házat. Elmondta, ezt megelőzően messziről ismeretlenek mutogattak és fegyvernek látszó tárgyat szegeztek a cigányokra.
Cigány kkv-k a romák foglalkoztatásáért

Cigány kkv-k a romák foglalkoztatásáért 

A szakmunkásképzés, valamint a cigány kis- és középvállalkozások működésének a támogatása áll a középpontjában annak a stratégiai szövetségnek, amelyet a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviselete (KISOSZ), a Magyar Iparszövetség (OKISZ), valamint a Lungo Drom írt alá - mondta Farkas Flórián, a Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség elnöke az aláírás alkalmával hétfőn Budapesten.

"Az emberölés nem eszköz volt, hanem cél" 

Lezárta a nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a romagyilkosságok ügyében; a rendőrség mind a négy, őrizetbe vett gyanúsított ellen vádemelést javasol. A romák sérelmére elkövetett bűncselekmény-sorozat három gyanúsítottját - K. Árpádot, K. Istvánt és P. Zsoltot - társtettesként, sok ember életét veszélyeztetve, részben 14 év alatti sérelmére, előre kitervelten, aljas indokból, több emberen elkövetett emberöléssel, csoportos fegyveres rablással és lőfegyverrel és lőszerrel visszaéléssel gyanúsítják. A negyedik gyanúsítottat, Cs. Istvánt - aki két helyszínen sofőr volt - előre kitervelten, több emberen elkövetett emberöléssel gyanúsítják a rendőrök.

Elképesztő pontatlanságok Magyarországgal kapcsolatban 

A francia TV5 közszolgálati csatorna - a Duna Televízió közreműködésével - helyszíni riportot készített a magyarországi romák helyzetéről. Hazánkról korábban olyan hírek jelentek meg a világsajtóban, mint ahol a szélsőséges és fasiszta eszmék soha nem látott mértékben terjednek. Ezzel a kérdéssel foglalkozott a Nagy Európa Klub elnöke, Françoise Pons által készített riport is, mely A. Szabó Magda, a Duna Televízió kulturális alelnöke szerint azért fontos, mert segít árnyalni a külföldiek régiónkról való gondolkodásmódját is.

Egy esély a roma fiataloknak 

Több hazai vállalat támogatásával fut a ROMASTER tehetséggondozó program hátrányos helyzetű, tehetséges roma diákok számára. A Pfizer kezdeményezésére a 2009/2010-es tanévtől az eddig támogatott három továbbtanulási orientáció (gazdasági, műszaki, jogi) kiegészül az egészségügyi orientációval is, így az egészségügyi pályán elhelyezkedni kívánó középiskolások is a program részesei lehetnek. 

Szegény szlovák romák: se munka, se tanulás 

Várható volt, hogy Magyarországhoz hasonlóan Szlovákiában is bekövetkezik a robbanás a többség és az ország legnagyobb szociális problémáját alkotó roma kisebbség viszonyában. Már csak azért is, mert a romák aránya és körükben a mélyszegénység mértéke még a déli szomszédunknál tapasztaltnál is magasabb - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap kedden.

A magyar városok három problémája 

A magánszektort, valamint a kis- és közepes vállalkozásokat a gazdasági recesszió közepette is be kell vonni a városfejlesztésbe - vélekedik David Froessler német szakértő, aki részt vett a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) támogatásával rendezett magyarországi "URBACT - Segítség az integrált városfejlesztéshez" című szemináriumsorozaton.

Ivánból Angliába: 50 roma próbál szerencsét 

Ötven iváni roma indul reményei szerint néhány héten belül Angliába fél évre, kertészetekben dolgozni - írta a szerdai Kisalföld. Ivánban a felnőtt lakosság 90 százaléka munkanélküli.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Hol kerül a legtöbbe az albérlet a fizetések arányában?

Hol kerül a legtöbbe az albérlet a fizetések arányában? 

Budapesten a február közepén kiadó lakások átlagos bérleti díja a múlt évi fővárosi bruttó átlagfizetés 37 százalékából jönne ki. 

Klímablog

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek  

Az Európai Beruházási Bank és a Deutsche Leasing kedvező hitellel segíti a kkv-k zöld átátállását.

Infokom

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben 

Napjainkban rendkívül lendületes technológiai fejlődésnek lehetünk szemtanúi, és ez különösen nagy hatással van a kiberbiztonság területére.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo