Repülőtér cikkek


Mi várható Ferihegyen a járvány után? Késve durranhat be a forgalom

Mi várható Ferihegyen a járvány után? Késve durranhat be a forgalom 

Kevés nullát kellett az utasok havi száma mögé tenni Ferihegyen az elmúlt két-három hónapban és a helyzet január-februárban is hasonló lesz.
90 százalékos visszaesés - ekkora pofont ad a reptereknek a koronavírus

90 százalékos visszaesés - ekkora pofont ad a reptereknek a koronavírus 

Novemberben a tizedére, az év eleje óta pedig a negyedére csökkent a németországi polgári repülőterek utasforgalma a reptérüzemeltető társaságok szakmai képviseleti szervezete, a Flughafenverband ADV pénteken publikált legfrissebb havi jelentése alapján.
Megszenvedi a reptér a koronavírust – ekkora forgalomra számítanak

Megszenvedi a reptér a koronavírust – ekkora forgalomra számítanak 

A koronavírus-járvány európai terjedése és az ezzel kapcsolatos utazási és egyéb korlátozások bevezetése miatt, más repülőterekhez hasonlóan folyamatosan csökken a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér forgalma. Ez azt jelenti, hogy a Budapest Airportnak 2020-ban legfeljebb 4 milliós forgalma lehet.
Az új Ferihegyi terminálról még nem kell lemondani, de halasztódnak beruházások

Az új Ferihegyi terminálról még nem kell lemondani, de halasztódnak beruházások 

Nem tett le az új terminál megépítésről a Budapest Airport, folytatják az egyéb fejlesztéseket is, ezek elérhetik akár az egymilliárd eurót is, de néhány kisebbet elhalasztanak. Mindehhez elegendő a pénzügyi háttér – tudta meg lapunk a Budapest Airport Zrt.-től. Ezzel közvetve cáfolták, hogy készek lennének megválni a repülőtéri üzemeltetéstől, noha az Indotek Group vezetője pár napja még azt mondta, hogy igenis tárgyalnak a magyar cég által vezetett konzorcium vételi ajánlatáról.
Baj van Ferihegyen - újabb embereket küldenek el

Baj van Ferihegyen - újabb embereket küldenek el 

Többszáz fős elbocsátásra kényszerül a ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. A cég 236 embertől válik meg a bevételek drámai elmaradása miatt.
Részben lezárják a Ferihegyi terminál egy részét

Részben lezárják a Ferihegyi terminál egy részét 

Lezárják a ferihegyi terminál egy részét a zuhanó utasforgalom miatt. Közben nem kell túl sok autót kerülgetnie annak az autóval érkezőnek Ferihegyen és környékén, aki ezekben a napokban repül Budapestről. Ha nem is annyi, mint a nagy áprilisi leállás idején, de rengeteg szabad hely várja.
Ha ide indulna, nem biztos, hogy odaér – újabb sztrájkhullám kezdődik

Ha ide indulna, nem biztos, hogy odaér – újabb sztrájkhullám kezdődik 

A biztonsági személyzet sztrájkja miatt kedden nyolc német repülőtéren várhatóan megbénul a forgalom, ez kétszázezernél több utast érint.
Erdogan újabb presztízsberuházással fitogtatja erejét

Erdogan újabb presztízsberuházással fitogtatja erejét 

Újra kell rajzolni Európa légterét, mivel a legfontosabb átszállási pont Isztambul lesz. Ezzel a szerénynek nem nevezhető kijelentéssel adta át az új isztambuli óriásrepülőteret a török elnök. A tervezők szerint 10 éven belül a világ legnagyobb forgalmú légikikötője lesz.
Nem bírják a repterek a forgalmat, még több lesz a késés

Nem bírják a repterek a forgalmat, még több lesz a késés 

A következő húsz évben több mint 50 százalékkal nő az európai repülések száma, a repülőterek kapacitása azonban a szükségesnél csak lassabban bővül, így a mostaninál hétszer több járat fog 1-2 órás késést szenvedni az Eurocontrol tanulmánya szerint.
Ezt is megérhetjük – nem kell mindent kipakolni a biztonsági ellenőrzéskor

Ezt is megérhetjük – nem kell mindent kipakolni a biztonsági ellenőrzéskor 

Új átvilágító berendezést próbálnak a londoni Heathrow reptéren a kézipoggyászok ellenőrzésére. A készülék a komputertomográf elvén működő, három dimenziós képet mutat a csomagokról, így nem kell külön rakosgatni a laptopokat.

Mágnesvonat újratöltve 

Bajor vállalkozás próbálkozik a korábban kudarcot vallott mágnesvonattal. Nagy távolságok helyett rövid összeköttetésekre lehet megoldás a szupergyors közlekedési eszköz.

Jól szerepeltek a smart rendszerek a repülőtéri gyakorlaton 

Terminálkiürítési gyakorlatot tartottak hétfőn Budapesten, a Liszt Ferenc-repülőtéren – közölte a rendőrség a honlapján. Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának közleménye szerint a közvetlen uniós finanszírozású programban ezerkétszáz önkéntes vett részt.

Káosz a ferihegyi reptéren, megteltek a Wizz-Air járatai 

Teljesen megteltek a Wizz-Air csütörtöki járatai. A budapesti repülőtéren hatalmas sorok kígyóznak, mert már nincs hely a poggyászoknak az utastérben, a kézipoggyászokat is a csomagtérben kell szállítani – sorsolással döntik el, kiét.

Budapest a régió első „karbon-semleges” repülőtere 

Újabb, kiemelkedően fontos, nemzetközi környezetvédelmi elismerést vívott ki a Budapest Airport: a Repülőterek Nemzetközi Tanácsától megkapta az ún. „karbon-semleges” minősítést - írja a jetfly.hu.

Budapest lett a régió legjobb repülőtere 

Az ötödik egymást követő alkalommal nyerte el a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér a Skytrax "Kelet-Európa legjobb repülőtere" díját. - közölte a Budapest Airport. A londoni székhelyű légiközlekedési tanácsadó cég évente állítja össze a légitársaságok és repülőterek globális és regionális ranglistáját utasok megkérdezése alapján.

Ennél a nagyberuházásnál a német precizitás is megbukik 

Németország legnagyobb repülőterének 2012 nyarán kellett volna megnyílnia Berlinben. A Willy Brandtról elnevezett légikikötő azonban csak valamikor a 2020-as években lehet kész, sőt: a Lufthansa egyik vezetője szerint legjobb lenne eddig elkészült épületeit lebontani, mert azok és berendezéseik közben elavultak...

Másodpercekre csökken az ellenőrzés az arcfelismerővel 

Sikeresnek bizonyult a biometrikus arcfelismeréssel való azonosítás tesztje a bostoni repülőtéren. A IATA, a Légitársaságok Nemzetközi Szövetsége New York-i tanácskozásán tárgyaltak a kísérletről és arról, hogyan lehet sokkal gyorsabb a külföldi utasok ki- és beutaztatása az új technikával.

Sokat dobna a turizmuson a repülőtéri vasút 

A tavalyi sikerek után idén is kedvező évre számítanak az utazási irodák. 2017-ben átlagosan több mint 5 százalékkal növelték forgalmukat, egyharmaduk 10 százalék feletti bővülést ért el – hangzott el a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA) szakmai rendezvényén.

Szuper-biztonságos a ferihegyi repülőtér 

Kiválóan megfelelt Magyarország legnagyobb nemzetközi légikikötője, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér az Európai Bizottság biztonsági ellenőrzésén. Az Uniós rendeleten alapuló szigorú vizsgálaton a polgári légi közlekedés védelmét szolgáló szabályok betartását vizsgálták –írta az airportal.hu. Az eredményekhez a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság (RRI) is hozzájárult.

Mire jó az okosbőrönd, ha nem engedik fel a repülőre? 

Egyre több légitársaság tiltja ki járatairól az okosbőröndöket, mert attól tart, hogy az akkumulátoraik problémákat okozhatnak.Tavaly ősszel a Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) éppen a gyúlékony lítium-ion akkumulátorok miatt tiltotta ki a járatok fedélzetéről a Samsung Note 7-es okostelefonokat,

Rekordforgalom a budapesti repülőtéren 

Rekordot döntött a Liszt Ferenc Repülőtér forgalma, november végéig 12 milliónál is többen érkeztek és indultak a budapesti repülőtérről. Novemberben egymilliónál többen fordultak meg a ferihegyi terminálokon, amire még sohasem volt példa korábban – közölte a Budapest Airport.

Százmillió utasra számít az új, pekingi reptér 

Miközben Berlin immár ötéves késésben van új központi repülőterének építésével, a kínaiak tempósabbak: 2015 és 2019 között felépül Peking új, óriási légikikötője, amely évi 100 millió utast tud majd kiszolgálni.

Óránként elfogy egy rúd szalámi 

A Pick szalámi, Unicum és a fűszerpaprika-őrlemények - ezeket viszik tonna szám a külföldiek a repülőtéri Heinemann üzletből. Persze az édességek is nagyon népszerűek, a csokoládé különlegességek is kifejezetten keresett termékek. Az oroszok és a kínaiak a legszorgosabb vevők. 

Így változnak a kézipoggyászra vonatkozó szabályok 

A téli szezon kezdetével érdemes figyelni a repülőjegy foglalásnál, ugyanis két fontos változás már biztosan lesz a kézipoggyászokat illetően: a Wizz Air október végétől ingyenesen enged fel egy, a korábbinál nagyobb kézipoggyászt a fedélzetre, míg a Ryanair fejenként kettő helyett egy, kisméretű kézitáskát engedélyez az utastérben. A korlátozások nem érintik a repülőtéren vásárolt termékeket, amelyeket az utasok továbbra is ingyenesen felvihetnek az utastérbe.

Budapest-Santander járatot indít a Ryanair 

Közvetlen repülőjáratot indít az észak-spanyolországi Santanderbe Budapestről a Ryanair jövő áprilistól - olvasható a kantábriai autonóm kormány internetes oldalán.

Új napi járat Budapest és Philadelphia között 

2018. május 4-től a világ legnagyobb légitársasága, az American Airlines új menetrend szerinti járatokat indít Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér (BUD) és Philadelphia Nemzetközi Repülőtér (PHL) között, amely egyben a légitársaság egyik keleti parti központja is.

Rekordforgalmat hozott a július a repülőtéren 

Minden korábbi utasforgalmi rekord megdőlt júliusban a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren: még sohasem fordult elő, hogy egyetlen hónapban az induló és az érkező utasok száma meghaladta volna az 1 millió háromszázezret. A rekord forgalomhoz nyilvánvalóan hozzájárultak a sportesemények is, így a Budapesten rendezett FINA 2017 úszó- és vízilabda VB valamint a Forma-1-es Magyar Nagydíj is.

Értesítést küld a késő poggyászról az American Airlines is 

Értesítést küld az American Airlines az utasoknak a mobiltelefonos alkalmazás segítségével, ha az utas poggyásza nem oda, vagy nem akkor érkezik meg, ahova annak tulajdonosa.

Milliárdos veszteség elé nézhet a kiskereskedelem és a parkolási biznisz 

A légi közlekedési iparág digitalizálódása nemcsak új lehetőséget, de veszélyt is jelent a repülőterek üzemeltetői számára. A ma még jól jövedelmező kiskereskedelmi és parkolóüzletágak milliárdos veszteség elé nézhetnek. A Roland Berger legújabb tanulmánya megállapította, hogy a digitális alkalmazások megfoszthatják a reptereket bevételük jelentős részétől, ezért holisztikus stratégiára van szükség a különálló digitális projektek helyett.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Hol kerül a legtöbbe az albérlet a fizetések arányában?

Hol kerül a legtöbbe az albérlet a fizetések arányában? 

Budapesten a február közepén kiadó lakások átlagos bérleti díja a múlt évi fővárosi bruttó átlagfizetés 37 százalékából jönne ki. 

Klímablog

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek  

Az Európai Beruházási Bank és a Deutsche Leasing kedvező hitellel segíti a kkv-k zöld átátállását.

Gazdaság

Még hat évig lesznek drágábbak az elektromos autók, mint a hagyományosak

Még hat évig lesznek drágábbak az elektromos autók, mint a hagyományosak 

A fogyasztói élmény és a színvonalas szoftveres támogatás is fontos szempont lett a vásárlók körében a KPMG kutatása szerint.

Infokom

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben 

Napjainkban rendkívül lendületes technológiai fejlődésnek lehetünk szemtanúi, és ez különösen nagy hatással van a kiberbiztonság területére.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo