90 százalékos visszaesés - ekkora pofont ad a reptereknek a koronavírus

Novemberben a tizedére, az év eleje óta pedig a negyedére csökkent a németországi polgári repülőterek utasforgalma a reptérüzemeltető társaságok szakmai képviseleti szervezete, a Flughafenverband ADV pénteken publikált legfrissebb havi jelentése alapján.

A Flughafenverband ADV (Arbeitsgemeinschaft Deutscher Verkehrsflughäfen e.V.) nyilvántartása alapján novemberben 1,69 millió utas fordult meg a németországi repülőtereken, 90,3 százalékkal kevesebb mint egy évvel korábban. Ennyi utas a krízis előtti időkben csak Hamburgban megfordult havonta.

A belföldi utasforgalom 91,0 százalékkal, az európai utasforgalom 89,6 százalékkal, az interkontinentális utasforgalom 91,8 százalékkal csökkent. Januártól novemberig 60,9 millió utas fordult meg a németországi repülőtereken, 73,6 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Januárban és februárban még mindössze 1,6 és 3,7 százalékkal maradt el az utasforgalom a német reptereken az előző évitől, majd a járványvédelmi korlátozások miatt márciusban már 63,0 százalékos lett a visszaesés. A legnagyobb elmaradás áprilisban és májusban következett be, 98,6 és 97,9 százalékos. Az elkövetkező három hónapban viszont fokozatosan növekedett az utasforgalom és augusztusban már “csak” 75,6 százalékos volt az elmaradás. Ezt követően a járvány második hullámától tartva ismét csökkenni kezdett a forgalom és novemberre ismét a tavaszi lezárás hatásához mérhetően az egy évvel korábbinak a tizedére csökkent.

A légi áruszállítási forgalom viszont 3,5 százalékkal növekedett novemberben az egy évvel korábbihoz képest, 442 ezer tonnára. Az érkező szállítmányok tömege 6,0 százalékkal 219 ezer tonnára, az induló szállítmányoké 1,1 százalékkal 223 ezer tonnára növekedett.

A januártól novemberig bonyolított 4,154 millió tonnás cargo forgalom azonban még 5,7 százalékos elmaradásban van a tavalyitól. A cargo forgalomban a legnagyobb, 14,7 százalékos elmaradás áprilisban következett be. Az áruszállítási forgalom április óta folyamatosan növekszik és szeptemberben már 0,4 százalékkal, októberben pedig 0,6 százalékkal haladta meg az előző évit.

Novemberben 50,5 ezer le- és felszállást hajtottak végre utasszállító repülőgépek Németországban, 68,7 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Januártól novemberig a le- és felszállások száma 57,8 százalékkal maradt el a tavalyitól.

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo