Légiközlekedés cikkek

hirdetés

Visszavonulót fújt az easyJet kikosarazott kérője

Visszavonulót fújt az easyJet kikosarazott kérője

Vételi ajánlatot kapott a brit légitársaság, ez azonban visszautasításra került.
Visszafordult egy repülő Ferihegyre – műszaki hiba történt

Visszafordult egy repülő Ferihegyre – műszaki hiba történt

Budapest felett szokatlanul alacsonyan repülő gépet lehetett látni – megvan a magyarázat.
Megszívatta a légiutasokat a járvány

Megszívatta a légiutasokat a járvány

Az uniós légiközlekedést nagymértékben megviselte a koronavírus-járvány, ideje alatt jelentősen csorbultak a légi utasok jogai is, miután a légitársaságok és az utazásszervezők úgy kaptak több milliárd euró állami támogatást, hogy nem írták elő számukra az utasok kártalanítását - közölte az Európai Számvevőszék.
Újabb országba indítja újra a járatait a Wizz Air

Újabb országba indítja újra a járatait a Wizz Air

Újra közlekednek Budapestről és Debrecenből a WizzAir légitársaság járatai Spanyolországba - közölte a WizzAir, miután Spanyolország hétfőn zöld listára helyezte Magyarországot.
Egyre több utas fordul meg a reptéren - éledezik a légiforgalom

Egyre több utas fordul meg a reptéren - éledezik a légiforgalom

Biztató számokat közölt a Budapest Airport.
hirdetés
Nehéz évet zárt a WizzAir, de bíznak a jövőben

Nehéz évet zárt a WizzAir, de bíznak a jövőben

Az előző évinek a töredékére csökkent forgalom mellett veszteséges pénzügyi évet zárt a WizzAir, de erős mérlegpozícióval és beruházásokkal készül a járvány utáni helyzetben kínálkozó növekedési lehetőségek kihasználására.
Feltámadás a járvány után? Éledezik a légiközlekedés

Feltámadás a járvány után? Éledezik a légiközlekedés

Januártól áprilisig 56,2 ezer tonna légiárut szállítottak a ferihegyi repülőtéren keresztül, körülbelül 30 százalékkal többet, mint 2020 és 2019 első négy hónapjában - derül ki a Budapest Airport repülőtéri értesítőjéből.
Rengeteg ember adatait lopták el egy légitársaságtól

Rengeteg ember adatait lopták el egy légitársaságtól

Anyagi kárt nem okozhat a lopás a cég szerint.
Több év kell a talpra álláshoz – erre számít a Wizz Air vezére

Több év kell a talpra álláshoz – erre számít a Wizz Air vezére

Váradi József a a Romániai Magyar Üzletemberek Egyesülete által szervezett online konferencián beszélt.
Túl sok volt a járvány: becsődölt egy légitársaság

Túl sok volt a járvány: becsődölt egy légitársaság

Csődvédelmet kért a CSA cseh légitársaság a pénteken publikált közleménye szerint.
hirdetés

Súlyos gondjai vannak egy légitársaságnak

Súlyos gondokkal küzd a Cseh Légitársaság (CSA), a vállalatot szerkezetátalakítással szeretnék megmenteni a csődtől - ismerte el Vladimíra Dufková, a CSA szóvivője szerdai nyilatkozatában.

Van, ahol évek alatt múlik majd el a koronavírus hatása

Legkorábban három év múlva érheti el a magyar légi közlekedés a 2019-es szintet, miután a járvány korábban sosem látott visszaesést okozott az iparágban.

90 százalékos visszaesés - ekkora pofont ad a reptereknek a koronavírus

Novemberben a tizedére, az év eleje óta pedig a negyedére csökkent a németországi polgári repülőterek utasforgalma a reptérüzemeltető társaságok szakmai képviseleti szervezete, a Flughafenverband ADV pénteken publikált legfrissebb havi jelentése alapján.

Így ürült ki a magyar ég – komoly visszaesést mutatnak a számok

Több mint 50 százalékkal csökkent a légtérben átrepülő, valamint Budapestre érkező és onnan induló járatok száma - közölte a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat.

Ez lehet a turizmus megmentésének egyik kulcsa?

A légiközlekedésben dolgozók az olcsó tesztekben reménykednek.

A Wizz Air már a járattörlésekre is elkezdett felkészülni

A Wizz Air már vizsgálja a kormány által bejelentett utazási korlátozások lehetséges következményeit a légitársaság üzemeltetésére és amennyiben szükséges módosítják a menetrendet - közölte a légitársaság. 

A kormány ezzel a döntéssel padlóra küldheti Ferihegyet

A nyáron kissé javított a forgalmi adatokon a Budapest Airport, de a tavaszi óriási zuhanás nyomot hagy az üzleti terven is. A kormány pénteki döntése pedig padlóra küldheti a céget, a vállalat további megszorításokra kényszerülhet.

Új Wizz Air bázis nyílik

Újabb bázist nyit a magyar kötődésű Wizz Air diszkont légitársaság brit leányvállalata, a Wizz Air UK London második legnagyobb forgalmú repülőtérén, Gatwicken nyit központot.

Továbbra sincs a helyzet magaslatán a Lufthansa

Hárommilliárd eurót meghaladó adózott veszteségről számolt be a Lufthansa-csoport a június 30-ával zárult első pénzügyi fél évre, a társaság 22 ezer dolgozót bocsát el, és legalább száz géppel csökkenti a flotta méretét.

Ütemesen kezdenek magukhoz térni a légitársaságok

A tavalyihoz képest továbbra is rendkívül gyengének tekinthető a fapados vállalatok teljesítménye, ám a járvány miatti áprilisi mélypont óta fokozatos, határozott növekedést mutat utasforgalmuk.

Új repülőjárat indul Budapestről

Egy lengyel városba indít járatot a LOT.

Tényleg pénzt ad a német kormány a Lufthansának

Elfogadták a Lufthansa német légitársaság részvényesei a német állammal megkötött, 9 milliárd eurós segélycsomagról szóló javaslatot, az unió is rábólintott az egyezségre, így nem kell fizetésképtelenséget jelentenie Európa legnagyobb légitársaságának.

Jelentős elbocsátásokra készül egy légitársaság

Az Air France francia légitársaság több ezer munkahely megszüntetését tervezi a koronavírus-járvány következményeként lecsökkent tevékenységére hivatkozva - erősítették meg francia szakszervezeti források a Les Échos című vezető gazdasági lap értesülését.

Döntött a német kormány: kisegítik a szenvedő légitársaságot

Kilenc milliárd euró körüli tőkeinjekciót kap a német államtól a koronavírus-világjárvány miatt hatalmas veszteséget termelő Lufthansa - tájékoztatták német kormányzati források a dpa hírügynökéget hétfőn.

98 százalékos bukás: nagy a baj a német reptereken

Tavalyhoz képest 98 százalékkal zuhant be az utasforgalom április első hetében.

Járattörlések hada: nagy bajban van a légiközlekedés

Felfüggeszti üzemelését szerdától határozatlan ideig az Austrian Airlines, a szintén osztrák bejegyzésű Lauda is törölte minden járatát, a Ryanair pedig járatai 80 százalékát nem indítja el.

Koronavírus: egyre nagyobb bajba kerülnek a légitársaságok

A kormányok által a koronavírus miatt bevezetett kényszerintézkedések miatt egyre több légitársaság függeszti fel üzemelését, a még járatokat teljesítő cégek pedig jelentős kapacitás-csökkentést hajtottak végre. Az érdekükben felszólaló Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség csődhullám lehetőségére figyelmeztet.

Csődbe ment a koronavírus miatt egy légitársaság

Csődbe ment a legnagyobb brit regionális légitársaság, a Flybe. A cég csütörtökön bejelentette, hogy azonnali hatállyal beszünteti működését, és összes járatát törölte.

A gépek tele vannak - milyen éve volt a légi közlekedésnek?

A 2018-as évhez képest tavaly némileg csökkent a légi utasforgalom bővülési üteme, de a járatok kihasználtsága rekord szintre nőtt – derül ki a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) honlapján szereplő közleményből.

Már megint baj van a Boeing gépeivel

Újabb szoftverhibát talált a Boeing vállalat a 737 MAX típusú gépein, amelyeket tavaly márciusban kivontak átmenetileg forgalomból két ilyen utasszállító katasztrófája után.

Nő a feszültség a légiközlekedésben – mi lesz a Wizz Air és más társaságok járataival?

Az egyre fokozódó közel-keleti helyzet miatt a légitársaságok módosítják útvonalaikat, esetenként pedig járattörlésekkel is kell számolni.

Utazni készülsz? Megvannak a legbiztonságosabb légitársaságok

Évek óta minden évben megválasztják a világ legbiztonságosabb légitársaságát, nem történt ez máshogy 2019-ben sem.

Hamarosan sokat javulhat a fapadossal utazók helyzete

Hosszú egyeztetési folyamat végén elkészült a fapados légitársaságokra vonatkozó fogyasztóvédelmi akcióterv-javaslat a légi utasok jogainak védelmére - olvasható az Ujhelyi István európai parlamenti képviselő által kiadott sajtóközleményben.

Nincs meglepetés: leminősítették a Boeinget

Két vezető hitelminősítő, az S&P és a Moody's egyaránt egy kategóriával rontotta a Boeing amerikai repülőgépgyártó hosszú- és rövidtávú adósbesorolását.

Új repülőjáratok indulnak Budapestről

A lengyel LOT két városba is új járatot indítana, valamint Budapesten nyitotta meg első üzleti váróját.

Trump, a repülőgépek és a teherautók miatt nőtt az USA emissziója

Szinte rekordszámban csuktak be széntüzelésű erőműveket az Egyesült Államokban, mégis nyolc éve nem nőtt olyan mértékben az ország légszennyezése, mint 2018-ban. Főleg a légi közlekedés és a földi teherszállítás emissziója felelős ezért.

Magyar találmány segíthet a légi katasztrófák megelőzésében

Egyszerűbbé, gyorsabbá és pontosabbá teheti a repülőgépek és más légi járművek külső átvizsgálását, illetve karbantartását az AerinX nevű magyar cég kiterjesztett valóság (AR) alapú megoldása. A vállalkozás három lépésben 250 millió forintos tőkebefektetésben részesül az X-Ventures Gamma Kockázati Tőkealap jóvoltából, hogy egyedülálló rendszerével piacra lépjen.

A brit légi közlekedésben is káoszt hozhat a Brexit

Ha nem lesz megállapodás, az Egyesült Királyság és az Európai Unió között járatokat közlekedtető brit és uniós légitársaságoknak a brit EU-tagság megszűnése után egyéni működési engedélyekért kellene folyamodniuk a brit, illetve az uniós hatóságokhoz. 

Kifinomult módszerekkel vernek át a légitársaságok

Az „Általános üzleti feltételekbe” rejtve légitársaságok és más vállalatok mindig újra megpróbálják korlátozni ügyfeleik jogait. Kiutat csak bírósági döntés jelenthet.

Soha nem repültek még ennyien egyszerre

Június 29-én 202 157 repülőgép volt a levegőben, jelentette a Flightradar24. Az egyre növekvő forgalom ellenére nem növekszik a légi balesetek száma.

Tovább szívatnak a fapadosok

Újabb lépéssel keseríti meg a Ryanair az olcsón repülni akaró utasok életét, az online utasfelvételre hamarosan már csak maximum két nappal az indulás előtt lesz lehetőség. Pénzért persze tovább is lehet ülőhelyet választani - olvasható az airportalon.

Fosszilis adókkal pótolhatná az EU a Brexitből eredő bevételkiesést

Az Európai Unió a fosszilis üzemanyagok megadóztatásával és a kibocsátási kvóták árának emelésével nemcsak zöld költségvetését emelhetné, de a kilépő Anglia által hagyandó költségvetési lyukat is betömhetné.

Mustármagolajtól lesz zöldebb a légiközlekedés és a mezőgazdálkodás

Az etiópiai mustárból bioüzemanyagot lehet készíteni, s emellett segít abban is, hogy ne erodálódjon a termőföld. A Qantas már használja a mustármag-alapú üzemanyagot egyik transzkontinentális járatán.

Szuper-biztonságos a ferihegyi repülőtér

Kiválóan megfelelt Magyarország legnagyobb nemzetközi légikikötője, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér az Európai Bizottság biztonsági ellenőrzésén. Az Uniós rendeleten alapuló szigorú vizsgálaton a polgári légi közlekedés védelmét szolgáló szabályok betartását vizsgálták –írta az airportal.hu. Az eredményekhez a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság (RRI) is hozzájárult.

Erdőirtással jár, ha a repülőgépek bioetanollal működnek

Három Angliának megfelelő területen kellene kiírtani az erdőket, hogy elegendő etanolnövényt termesszenek a légitársaságok szövetsége által javasolt bioetanolprogram kivitelezésére. 2025-re évi 5 millió tonnára növelnék a bioetanol arányát a személyszállító repülőgépek üzemanyagfogyasztásában a tagvállalatok.

Elektromos repülőkre vált az EasyJet

Nemcsak az autóközlekedés áll át a villanyüzemű járművekre. Tíz éven belül elektromos meghajtású repülőken kívánja szállítania utasközönségét az EasyJet. Miért nem a nagy légitársaságok jelentenek be ilyesmit? Mert egyelőre csak kétszemélyes kisrepülőgép képes felszállni a levegőbe tisztán elektromos meghajtással. De a fapados légitársaság optimista.

Szeméttel hajtaná meg a repülőit a British Airways

Együttműködésre lépett egy megújuló üzemanyagokat gyártó céggel a British Airways olyan hulladékfeldolgozók tervezésére és létesítésére, amelyek megújuló repülőgép-üzemanyagot állítanak elő háztartási hulladékból.

Ezeket a budapesti járatokat törli a Ryanair

Budapesti járatokat is töröl a Ryanair október végéig, derült ki az ír légitársaság által hétfőn közzétett listából. A lista szerint a járattörlés a barcelonai, a milánói, a portói, a londoni, a brüsszeli, a dublini és a római bázisról indított járatokat érinti. A lista szerint Budapest is érintett, szerdánként nem fog közlekedni a 3717-es és 3718-as járat London-Stansted, illetve Budapest között.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hirdetés

Pénzszerzés

Jelentett a világ legnagyobb mobilszolgáltató cége

Jelentett a világ legnagyobb mobilszolgáltató cége

Az előfizetők száma alapján mobilszolgáltatója, a kínai China Mobile profitja tavaly 8 százalékkal, bevétele pedig 10,5 százalékkal nőtt.

Adózás

Május végéig lehet eldönteni, kinek menjen az SZJA 1+1 százaléka

Május végéig lehet eldönteni, kinek menjen az SZJA 1+1 százaléka

A személyi jövedelemadó egy plusz egy százalékának felajánlásáról május 22-ig lehet rendelkezni.

Cégblog

Kegyetlen módon verik át most a jóhiszeműeket

Kegyetlen módon verik át most a jóhiszeműeket

Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. ügyfelei az utóbbi időszakban ismét adathalász csalók által küldött hamis számlaértesítőket kaptak.

Klímablog

Naperőmű épült Szegednél

Naperőmű épült Szegednél

Az MVM Zöld Generáció Kft. 9,4 milliárd forintos beruházással 23,97 megawatt csúcs kapacitású naperőművet épített uniós támogatással Szeged határában.

Társadalom

Megvizsgálták, mennyie nehéz költözni Magyarországon

Megvizsgálták, mennyie nehéz költözni Magyarországon

Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is magas az ingatlantulajdonlási arány, nehezebben költöznek az emberek, ami nehezíti a mobilitást.

Infokom

Kkv-ra szakosodott fintechszolgáltatóra bólintott rá az MNB

Kkv-ra szakosodott fintechszolgáltatóra bólintott rá az MNB

Az iBanFirst kis- és középvállalkozások nemzetközi pénzforgalmát támogató online platform budapesti fióktelepe megkapta a Magyar Nemzeti Bank engedélyét.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo