Recesszió cikkek

hirdetés

Globális recesszió fenyeget, meg kell-e ijednünk?

Globális recesszió fenyeget, meg kell-e ijednünk?

Mit kell tudni a GDP-ről recesszió idején?
2023 sem lesz könnyű: hogyan készülnek rá a cégek?

2023 sem lesz könnyű: hogyan készülnek rá a cégek?

Nem nagy meglepetés, hogy az előttünk álló 2023-as év bizonytalanságaitól sok vállalkozó tart.
A Brexit miatt is elsőként a brit gazdaság került recesszióba Európában

A Brexit miatt is elsőként a brit gazdaság került recesszióba Európában

Brit pénzügyminiszter: recesszióban a brit gazdaság.
A szankciók zúzzák az orosz gazdaságot

A szankciók zúzzák az orosz gazdaságot

Az orosz GDP 4 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben.
Devizapiaci elemzés szerint Magyarország sem kerülheti el a recessziót

Devizapiaci elemzés szerint Magyarország sem kerülheti el a recessziót

Elkészült az IBanFirst 2023-as devizapiaci elemzése.
hirdetés
Alulteljesít a Márton-nap a libapiacon

Alulteljesít a Márton-nap a libapiacon

A madárinfluenza, a takarmányárak és az energiaválság negatív hatásai idén összeadódnak.
Recesszió lesz, az már biztos - de mekkora?

Recesszió lesz, az már biztos - de mekkora?

A KPMG 2022 CEO Outlook szerint a világ legnagyobb vállalatainak vezérigazgatói közül tízből nyolcan számítanak gazdasági visszaesésre a következő 12 hónapban.
Félreérthetetlenek a válságjelek

Félreérthetetlenek a válságjelek

Jelentősen romlott az üzleti hangulat a német kis- és középvállalatok körében a magas energiaköltségek és az emelkedő nyersanyagárak miatt.
Technikai recesszió elé nézhet Magyarország

Technikai recesszió elé nézhet Magyarország

2022-re 5,3 százalékos, míg jövőre 0,4 százalékos GDP növekedést várnak a Magyar Bankholding makrogazdasági elemzői.
Erősödik a vállalatokra nehezedő költségnyomás

Erősödik a vállalatokra nehezedő költségnyomás

Az euróövezeti GDP csökkenésére utal az év hátra lévő részében a londoni S&P Global gazdaságkutató intézet gazdasági teljesítménymutatója.
hirdetés

Bajban a németek: itt a recesszió

Recesszióba csúszik a német gazdaság a DIW Berlin gazdaságkutató intézet konjunktúrabarométerének szeptemberi állása alapján.

Gyűlnek a fekete fellegek a magyar gazdaság felett - borús időszak jön

A GKI jelenlegi előrejelzése a szokásosnál is nagyobb bizonytalanság közepette készült.

Egyre többen gondolják, elkerülhetetlen a recesszió

A globális vállalati szektor szereplői most már csaknem feles esélyt látnak arra, hogy a világgazdaság recesszióba süllyed a következő egy évben.

Egyre több elemző számít recesszióra Németországban

A gazdasági teljesítmény csökkenését várja az év végére a Bundesbank.

Recessziós veszélyben Németország

Egyre nagyobb veszélyben látja a német gazdasági növekedést a német iparszövetség, a BDI elnöke.

Az élelmiszeradagolás sem kizárt az euróövezetben

Az euróövezet gazdasági aktivitása lassul, az infláció továbbra is nemkívánatosan magas, és várhatóan még egy ideig az inflációs cél felett marad az Európai Központi Bank (EKB) legfrissebb gazdasági jelentése alapján. A dokumentum hangsúlyozza, hogy észlelhetők a gazdasági aktivitást fékező tényezők enyhülésének a jelei is, mindez megnehezíti a 2022 második felére és az azt követő időszakra vonatkozó becsléseket.

Megjött, amitől a legjobban féltünk

Recessziós figyelmeztetést adott ki a Bank of England, miközben fél százalékponttal emelte az alapkamatot.

A legrosszabb forgatókönyv felé haladunk

Tovább romlott júliusban a DIW Berlin német gazdaságkutató intézet konjunktúrabarométere, és recesszióra enged következtetni a harmadik negyedévben.

Nagy infláció idején mit érdemes csinálni pénzünkkel?

Ha a jegybankoknak sikerül jól lavírozni és elkerülni egy mély recessziót, akkor a jelenlegi tőzsdei árak már jó beszállási pontot jelenthetnek, de az emelkedett kockázatok miatt csak fokozatosan, több részletben érdemes befektetni a részvénypiacba – véli Varga Zalán, az Erste Alapkezelő értékesítési és termékfejlesztési igazgatója, akit a világgazdaság legégetőbb kérdéseiről és a befektetési lehetőségekről kérdeztük.

Újabb figyelmeztetés érkezett: rázós időszak közeleg

Lloyd Blankfein, a Goldman Sachs pénzügyi óriásvállalat korábbi elnök-vezérigazgatója arra figyelmeztette az amerikaiakat, hogy készüljenek fel egy lehetséges gazdasági recesszióra.

Mennyire tartanak recessziótól a magyar cégek?

Az európai átlagnál optimistábbak a magyar vállalatok, mintegy felük szerint, idén még nem lesz recesszió – derült ki az Intrum vállalati felméréséből. Sok cég a veszélyhelyzet alatt elszenvedett veszteségeit rövidebb fizetési határidőkkel kompenzálná, ám a csökkenő lakossági fizetőképesség miatt ez nem biztos, hogy jó stratégia.

Járvány után: mekkora lesz a visszaesés?

A koronavírus-járvány miatt az idén 4,4 százalékos világgazdasági visszaesés várható, jövőre viszont 5,1 százalékos növekedésre lehet számítani, ehhez viszont az kell, hogy ne kerüljön sor második járvány hullámra - derül ki a Coface nemzetközi hitelbiztosító legfrissebb elemzéséből. A járvány negatív hatásai miatt a hitelkockázatok világszerte fokozódnak, emiatt a tavalyinál sokkal több cég válhat fizetésképtelenné: az Egyesült Államokban például 43 százalékos, Németországban 12 százalékos növekedés várható ezen a téren.

Rossz hír jött a német gazdaságból

Hat év növekedés után recesszióba jutott a német feldolgozóipar a szektor szakmai képviselete, a BDI elemzés szerint.

Ismét csökkent a német gazdaság teljesítménye

Hat és fél éve először csökkent a német gazdaság magánszektorának teljesítménye szeptemberben, ahogy a feldolgozóipar recessziója tovább mélyült és veszített lendületéből a szolgáltatási szektor.

Gyengült és tovább gyengül a német gazdaság

A berlini Német Gazdaságkutató Intézet (DIW) friss konjunktúraindexe 89 ponttal olyan alacsonyan áll, mint utoljára 2012 végén. A DIW 0.2 százalékos csökkenést jelez a 3. negyedévre

Menekülnek a befektetők a tőzsdékről

Továbbra is borús a hangulat a nemzetközi piacokon, egyre többen tartanak attól, hogy a világgazdaság recesszióba süllyedhet. A piacok elkezdték azt is árazni, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus nem oldódik meg a következő hónapokban.

Mi magunk vagyunk a kockázat

Legalább két éve tart a diskurzus arról, hogy mikor omlik össze az amerikai tőzsde, lassul le Kína gazdasága, és süllyed recesszióba a világgazdaság. A puha vagy kemény landolás esélyeit latolgatták szakemberek a Piac & Profit által rendezett Cégvezetők Csúcstalálkozóján.

Egyre több vagyon, egyre kevesebb kézben

A 2008-as recesszió után tovább nőttek a vagyoni egyenlőtlenségek, Magyarországon az összes vagyon felét, az USA-ban közel 80 százalékát a leggazdagabb 10 százalék birtokolja. A válság tanulságait és következményeit elemezte az OECD.

Warren Buffett is érzi, hogy újabb válság jön

A 86,7 milliárd dolláros magánvagyonnal rendelkező, hosszú távú befektetésekben utazó Buffett idén nem tudott nagy cégfelvásárlásokat bonyolítani, mert szerinte túl vannak árazva a cégek, a kelleténél magasabbak a részvényárfolyamuk. Márpedig ha az egész mezőny túl van árazva, akkor hamarosan jön a korrekció. A lufi kipukkadása. Csúnyább nevén: az összeomlás.

Nyakunkon a következő válság: egy tőzsdeguru szerint így pukkad szét a lufi

A 2008-as válság óta folyamatosan emelkednek a tőzsdeindexek és a nagyvállalatok részvényárfolyamatai. De a többség már túl van értékelve, vélik elemzők. Jön a korrekció: a zuhanás. Amit Jeremy Grantham tőzsdeguru szerint furcsa módon éppen Trump védővámháborúja halasztott el. Csak egy kicsit.

Brexit: horrorforgatókönyvre készülnek a befektetők

Beárazta a piac a brexit-tárgyalások bukását és a kemény brexitet – írja a Quartz. Kevesebb mint egy év maradt a kilépési egyezmény aláírására, de még nem látszik az új kereskedelmi egyezmény.

J. P. Morgan: idén még nem lesz válság

Az idén nem várható gazdasági összeomlás az Egyesült Államokban, de befektetni inkább Kínában érdemes – mondta Juscsák György, a J. P. Morgan igazgatója.

2020 után akár recesszió is lehet

A két éve hivatalba lépett Trump-kabinet fiskális politikája élénkítette az amerikai gazdaságot és felgyorsította a növekedést. Ez azonban hamarosan problémákat okozhat, mivel már bőven a pozitív konjunktúra végén vagyunk – mondta a Piac&Profitnak Joachim Fels, a PIMCO alapkezelő elemzője. Szerinte 2020 után ennek a következménye a buborék kipukkanása és a 2008-ashoz hasonló recesszió is lehet.

Nagy bajba kerülhet a brit gazdaság

A brit gazdaság több ágazatát súlyosan érintené, ha a brit EU-tagság megszűnéséig London nem tudna átfogó megállapodásra jutni az Európai Unióval a további kapcsolatrendszerről, és ebben az esetben nem lehet kizárni a recesszió lehetőségét sem - áll a Moody's Investors Service kedden Londonban bemutatott átfogó szektorelemzésében.

Nem mindenhol érezhető a bizonytalanság

A világgazdaságot kisebb sokként érte a kínai gazdaság lassulása, azonban a fejlett régiókban ezzel együtt is a növekedés a meghatározó. Ebben a recessziót követő kilábalási ciklusban jellemzően a fogyasztás erősödése, a nagyobb kiadást igénylő vásárlások dominálnak, ezért most azokra a szektorokra és befektetési lehetőségekre érdemes figyelni, amelyek ezekből profitálnak - mondták el a K&H befektetői klub budapesti rendezvényén a befektetési szakemberek.

A cégmérettel nő az optimizmus

Az öt évvel ezelőtt kezdődött gazdasági válság a hazai kis- és középvállalkozások többsége szerint már elérte mélypontját. A cégvezetők legnagyobb arányban a gazdaság hosszú távú stagnálására számítanak, de jelentős részük feltételez már javulást. A válságból való kilábalást illetően az agrárcégek és a középvállalkozások látják legderűsebben a jövőt – derül ki K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb adataiból.

Megállt a zuhanás - merre tovább?

Siralmas első negyedévet zárt az ipar. Kedvező jelként értékelhető ugyanakkor, hogy a 2013-as esztendő első három hónapja rendre javulást mutatott havi összevetésben. Elemzők szerint második negyedév már az éves mutatókban is növekedést hozhat.

Gazdasági katasztrófához vezetne egy koreai háború

Globális gazdasági katasztrófát okozna, ha háború törne ki a Koreai-félszigeten. Ennek hatásai a két évvel ezelőtti japán földrengésnél és az azt követő szökőárnál is jóval nagyobbak lennének londoni pénzügyi elemzők szerint.

Ezzel fizetünk a hiánycél tartásáért

A Policy Agenda (PA) a 2013-ra számított első, azaz a tavaly szeptemberben közölt előrejelzésében – valamennyi más kutatóintézeti prognózisnál korábban – stagnáló gazdaságot, azaz változatlan GDP-t tartott elképzelhetőnek. Most aktualizált makrogazdasági prognózisukban az átgondolatlannak tűnő gazdaságpolitika hatásainak következményeként tovább romló gazdasági környezetet és esetleg kissé visszaeső gazdasági teljesítményt feltételeznek.

Recesszióban ragadunk

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2012 negyedik negyedévében 2,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva, a teljes évet figyelembe véve 1,7 százalékkal zsugorodott a gazdaság. Elemzők szerint az idén magához térhet az export és javulhat a belső kereslet is, mindezzel együtt recesszió közelében ragadunk.

A várakozások javulnak, a mutatók nem

Hiába javulnak a várakozások, az év első felében várhatóan az eurózóna és Magyarország is recesszióban marad: minden jel arra mutat, hogy tovább zsugorodik a GDP. Biztató jel lehetne, hogy januárban a vállalati szektor hitelállománya nőtt, de ez a devizakölcsönök állománynövekedésének köszönhető, a forinthitelezés sötét képet mutat a márciusi MFB Periszkóp szerint.

Feldolgozóipar: 1987-ben volt ilyen rossz a helyzet

A Kopint-Tárki 1989 óta méri a feldolgozóipari vállalatok jelenlegi helyzetét, valamint azoknak a kilátásait. A friss számok szerint ezek a vállalatok második éve recesszióban vannak, megrendelésük gyakorlatilag nincs. A kilátások tavaly nyáron 1987-es szintekre zuhantak.

Ezt az adatot nem tesszük ki az ablakba

Magyarország bruttó hazai terméke 2012 III. negyedévében 1,5%-kal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az információ, kommunikáció, a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás és az építőipar nemzetgazdasági ág teljesítménye növekedett. A csökkenést jelentősen befolyásolta a mezőgazdaság teljesítmény-visszaesése, valamint a költségvetési szigor fékező hatása. 2012 első három negyedévében a magyar gazdaság teljesítménye 1,3%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Végre egy jó hír: bővül a feldolgozóipar

Ismét a fellendülés irányába billent novemberben a feldolgozóipar: a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) Beszerzési Menedzser Indexének (BMI) szezonálisan kiigazított novemberi értéke 52,3 pont. A vizsgált részindexek négy kivételével javultak októberhez képest, és a foglalkoztatottság visszaesése is abbamaradt.

Hivatalosan is recesszióban vagyunk

Romlik a hangulat a világgazdaságban, Európában és Magyarországon is. A pesszimizmus sajnos indokoltnak tűnik, itthon különösképpen. A gazdaság mutatói nem adnak okot a derűlátásra: immár technikai értelemben is recesszióban van az ország, miután két egymást követő negyedévben csökkent a GDP, ráadásul - mint arra az MFB Periszkóp szeptemberi elemzése rámutat, a magyar ipar és az exportszektor kilátásai is romlottak. A vállalati hitelek továbbra is drágák, a reálbérek és a fogyasztás csökken, az infláció viszont nő, mert az év eleji áfa-emelés és a gyenge forint árszínvonal-növelő hatása továbbra is erősebb, mint a csökkenő gazdasági teljesítményből fakadó dezinflációs impulzus.

Befékezett a magyar gazdaság

Nagyon gyenge első negyedéves előzetes növekedési adatot közölt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). S vegyes képet mutat az ipari termelés első három hónapja is. Pozitív elmozdulást a második félévben induló autóipari beruházások hozhatnak, ez azonban a várakozások szerint kevés lesz a recesszió elkerüléséhez.

Növekvő kockázatokkal számol az IMF

A világgazdaság növekedése 2012-ben 3,75 százalékos lesz, az eurózóna pedig "enyhe recesszióba" kerül - derült ki a Nemzetközi Valutaalap kedden nyilvánosságra hozott előrejelzéséből.

Mindenképpen recesszió lesz jövőre

Londoni pénzügyi elemzők szerint az euróválság megoldásától függetlenül recesszióra számíthat az euróövezet. A különbség mindössze annyi lesz a gazdasági teljesítmény szempontjából, hogy a megoldás elmaradása esetén még meredekebb visszaesésre kell számítani, adta hírül az MTI londoni tudosítóját idézve.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

Az orosz-ukrán háború miatt kialakult válság egyre jelentősebb hatást gyakorol a vállalkozókra is.
hirdetés

Cégblog

Mire figyeljünk, ha céges autóval megyünk külföldre?

Mire figyeljünk, ha céges autóval megyünk külföldre?

A LeasePlan összegyűjtötte, hogy ha már elkerülni nem tudtuk, mi a teendő külföldről érkező bírság esetén.

Klímablog

Bombabiztos erőművet építenek Bécsben

Bombabiztos erőművet építenek Bécsben

2040-re klímasemleges lehet a távfűtés Bécsben - épülhet az első geotermikus erőmű.

Gazdaság

Kapuzárás néhány napon belül, ha valaki devizában akarja fizetni az adót

Kapuzárás néhány napon belül, ha valaki devizában akarja fizetni az adót

Adófizetés devizában: néhány napon belül dönteni kell.

Társadalom

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.

Infokom

Nincsenek felkészülve kibertámadásokra a magyar cégvezetők

Nincsenek felkészülve kibertámadásokra a magyar cégvezetők

A Sophos regionális felmérése szerint a magyar vállalatok vezetőinek csupán 20 százaléka kapott kiberbiztonsági képzést.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo