Magyarország technikai recesszióján nem segít az építőipar

Nominálisan ugyan kicsit bővült az Aktivitás-Kezdés a hazai építőiparban 2022 utolsó negyedévére a gyenge harmadikat követően, de továbbra is nagyon alacsony volt a megkezdett kivitelezések értéke – derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből.

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

2022 októbere és decembere között összesen körülbelül 650 milliárd forint volt az elindult munkák összege. Az EBI elemzői azonban ezúttal is megnézték, hogy változatlan árakon miként alakult az Aktivitás-Kezdés a jobb összehasonlíthatóság érdekében. Ezek alapján a július és szeptember közötti időszakhoz hasonlóan, jelentősen alacsonyabb kivitelezési érték volt tetten érhető az építőiparban az utolsó három hónapban, bár némileg meghaladta az utóbbi évek negatív rekordjának számító harmadik negyedévest. Az első két negyedév magasabb Aktivitás-Kezdésének köszönhetően ugyanakkor az egész évet magas számok jellemezték, és több mint 3600 milliárd forint értékben léptek kivitelezési fázisba projektek, ami folyó áron új rekordnak számított, míg változatlan árakon a 2017-es és 2018-as legmagasabb értékeket nem közelítette meg, a 2019-es és 2021-es szinten mozgott.  Az éves változás folyó áron 2021-hez képest körülbelül 21 százalékos volt, míg változatlan árakon 0,6 százalékos csökkenésre került sor.

A magasépítések bővültek

Az év utolsó három hónapjában a folyó áron számolt Aktivitás-Kezdésben tapasztalt enyhe növekedés elsősorban a magasépítések bővülésére volt visszavezethető, ahol nagyjából 500 milliárd forint körül alakult a megkezdett építkezések értéke a negyedik negyedévben. Összességében 2022 egésze magas számokat hozott, bőven több mint 2000 milliárd forint értékben léptek kivitelezési fázisba projektek, ami a valaha mért legmagasabb összeg.

A javulás változatlan árakon is tetten érhető volt a magasépítéseknél az utolsó negyedévben az előző három hónaphoz képest, az elindított munkák értéke azonban 2020 kivételével az elmúlt évek negyedéves értékeihez viszonyítva alacsonynak számított. Változatlan árakon az Aktivás-Kezdés mutató csökkent 2022 egészét nézve (-16,8 százalék), és nagyjából a 2019-es szinten mozgott. A jobb utolsó három hónap a társasházi lakásépítések és a nem lakáscélú magasépítések esetében is jellemző volt, akár folyó, akár változatlan áron nézzük.

2022-ben nem lakáscélú magasépítések több mint 1800 milliárd forint értékben indultak el, ami az eddigi legmagasabb összegnek számított, de a jó első félévnek köszönhetőn változatlan áron is erős évnek volt tekinthető a tavalyi, a 2018-as és 2021-es után a harmadik legmagasabbnak számított a változatlan-áras Aktivitás-Kezdés – áll az EBI Építésaktivitási Jelentésben.

2022 negyedik negyedévében elindult magasépítési projektek közé tartozott a CATL akkumulátor gyára, a BMW karosszériaüzeme, és az EcoPro BM elektromos akkumulátor katódgyártó üzeme Debrecenben, de szintén elkezdődött a kivitelezése a CTP raktárcsarnokainak Szigetszentmiklóson, az Állatorvostudományi Egyetem beruházásának, a Siemens Energy M2B  gáz- és gőzturbina-alkatrészeket gyártó üzemének Budapesten, valamint a HelloParks Fóti logisztikai csarnokának.

Újabb visszaesés a mélyépítéseknél

A mélyépítések esetében ugyanakkor az Aktivitás-Kezdés tovább esett az utolsó negyedévre, a 150 milliárd forintot sem érte el a kivitelezés-indítások értéke, ami folyó áron is alacsonynak számít a korábbi évekkel összehasonlítva, de változatlan árakon nézve még jelentősebb a csökkenés, 2016 óta nem volt ilyen gyenge negyedéve a szektornak. A visszaesés az út-és vasútépítéseket, valamint az ezeken kívüli mélyépítéseket egyaránt érintette

Az egész éves számokat ugyanakkor jelentősen felhúzza a kiugróan magas első három havi, így a többi gyenge negyedév nem látszik éves összevetésben, és folyó áron a mélyépítések a legmagasabb Aktivitás-Kezdést produkálták 2022-ben, valamint változatlan árakon is erős évnek számított a tavalyi. 2021-hez képest folyó áron több mint 65 százalékos, változatlan árakon pedig közel 40 százalékos bővülésre került sor. Valójában azonban ez továbbra is mindössze két nagy projekt év elejéi elindulására vezethető vissza, a Budapest-Belgrád vasútvonal Kelebia és Soroksár közötti szakasza, valamint az M44-es Kecskemét és Szentkirály közötti szakasza hozta a hazai mélyépítések megugró Aktivitás-Kezdés mutatóját.

A legnagyobb mélyépítési projektek közé több vízvezeték és szennyvízcsatorna beruházás tartozott az utolsó negyedévben, mint a DV-Dráva vízgyűjtő Zala és Baranya megyében, a Keleti-Főcsatorna felszíni ivóvíztisztító mű - Balmazújváros-Hajdúnánás-Hajdúböszörmény távvezetéke, valamint Balmazújváros-Debrecen 1.sz. vízmű távvezetéke. Útépítési projektek közül mindössze egy került a legnagyobb beruházások közé 2022 Q4-ben, az 53. számú főút Soltvadkert elkerülő szakasza.

Budapest a fő színtere a fejlesztéseknek

2022-ben a legnagyobb értékben ismét Budapesten indultak építőipari kivitelezések, bár a terület részesedése némileg csökkent 2021-hez képest. A második legnagyobb arány az Észak-Alföldhöz kapcsolódott, de Pest megye és a Dél-Alföld sem maradt el sokkal tőle. A legkisebb összegben a Dél- és a Nyugat-Dunántúlon indultak beruházások.

Halvány javulás a társasházi lakásépítéseknél

A negyedik negyedév némileg nagyobb társasházi lakásépítési aktivitást hozott a másodikhoz, illetve a harmadikhoz képest. Ugyanakkor bár a kivitelezési fázisba lépő projektek összértéke enyhén bővült október és december között, a korábbi évekkel összehasonlítva továbbra sem számított kiugróan magasnak, míg változatlan árakon inkább alacsonynak nevezhető. Összesen valamivel több mint 90 milliárd forint értékben indultak el építkezések. Az átmeneti magasabb számok mögött többnyire nagyobb, több ütemes projektek egy-egy ütemének elindítása állt, és nem jelenti a szektor magára találásának kezdetét. Annál is inkább, mivel az új lakások piacán visszaeső kereslettel szembesülnek a fejlesztők, és a gazdasági bizonytalanságok, valamint a drága finanszírozás miatt ez a következő hónapokra is jellemző lehet.

Összességében 2022-ben folyó áron visszaesés látszott a társasházi lakásépítési Aktivitás-Kezdésben 2021-hez képest, de a megkezdett kivitelezések értéke a 2018-ast és 2017-est sem érte el. Változatlan árakon pedig még szembetűnőbb a különbség, a 2016 óta tartó időszakban, csak 2020-at jellemezte ennél alacsonyabb szám.

A fejlesztőknek egyelőre van idejük, hogy a korábban megszerzett építési engedélyek alapján megvalósíthassák beruházásaikat, illetve új tervek készítésére is. A kedvezményes áfa meghosszabbítását követően a 2024. év végéig jogerős építési engedélyt szerző projektek lakásait egészen 2028 végéig 5 százalékos áfakulcs mellett lehet értékesíteni.

A vártnál végül kevesebb átadás történt a társasházi lakásoknál a negyedik negyedévben, a piacon ugyanis az ellátási láncok problémája miatt továbbra is nagy csúszások jellemzik a projekteket. Az átadott társasházi lakások értéke némileg elmaradt a harmadik negyedévestől október és december között, így végül 2022 a 2021-esnél alacsonyabb Aktivitás-Befejezés mutatót hozott, valamivel több, mint 280 milliárd forint értékben készültek el otthonok Magyarországon.

A lakásépítések esetében az egyenlőtlenség tovább nőtt Budapest és az ország többi része között, az elindított társasházi kivitelezések 66 százaléka a fővároshoz volt köthető, szemben a 2021-es 59 százalékkal. A 2022-ben második és harmadik helyen álló Nyugat-Magyarországon és Észak-Alföldön csak a beruházások 9 százaléka koncentrálódott. A társasházi lakásépítési projektek elindítása a legkevésbé Észak-Magyarországot jellemezte.

Észak-Magyarország

2022-ben enyhe növekedés volt megfigyelhető 2021-hez képest az Aktivitás-Kezdésben az Észak-Magyarország régióban, a megkezdett kivitelezések értéke meghaladta a 260 milliárd forintot, ami elsősorban a második negyedév kiugróan magas számaira volt visszavezethető, míg az utolsó két negyedévet alacsony számok jellemezték.

A megkezdett kivitelezések értéknövekedése mögött a mélyépítések esetében tapasztalt bővülés állt, 2022-ben összesen körülbelül 130 milliárd forint értékben léptek építési fázisba projektek, ami jelentős növekedést jelentett a 2021-es 100 milliárd forint körüli értékhez. Elsősorban a második negyedév magas számai okozták a tavalyi éves Aktivitás-Kezdés javulást. 2022-ben indult el például a régióban a 25. számú főút Szentdomonkos-Borsodnádasd szakaszának, valamint a 23. főút Bátonyterenye és Kisterenye közötti szakaszának kivitelezése, illetve több vízvezeték és szennyvíz beruházás is.

A magasépítéseknél szintén 130 milliárd forint körüli értékben kezdődtek meg munkák, ez azonban alacsonyabb szintet jelentett a 2021-esnél. Bár az év első két negyedéve még magas számokat hozott, a második félévben drasztikusan visszaesett a magasépítési Aktivitás-Kezdés a régióban. A csökkenés a nem lakáscélú magasépítéseket és a társasházi lakásépítéseket egyaránt jellemezte. Bár utóbbi hagyományosan is alacsonynak számít más régiókkal összehasonlítva, de a további visszaesést tükrözi, hogy míg 2021-ben az országos társasházi Aktivitás-Kezdésből a régió részesedése még 3 százalékos volt, addig ez 2022-re 1 százalékra csökkent.

A nem lakáscélú magasépítések Aktivitás-Kezdés mutatója ugyan csökkent az előző évhez képest tavaly, ugyanakkor ez továbbra is magasan alakult, a 2022-es volt így a valaha mért második legnagyobb, bár a harmadik és negyedik negyedév számai szerények maradtak. 2022-ben elindult például a Rubin NewCo féltengelyt és kardántengelyt gyártó üzemének kivitelezése Felsőzsolcán, a Bosch gyártócsarnok építése Makláron, illetve a Decathlon raktárépületének megvalósítása Hatvanban.

Véleményvezér

18 millió forintba kerülő önkéntes munkát talált Hadházy Ákos

18 millió forintba kerülő önkéntes munkát talált Hadházy Ákos 

Önkéntes munka, aminek kapcsán azért a tűzhöz közeliek el tudnak hozni majd 20 millió forintot.
Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk

Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk 

2024 első negyedéve siralmas a magyarországi kockázati befektetések területén.
52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb

52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb 

Gyönyörű smukkokal domborítanak a szép hölgyek.
Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo