Jutalom cikkek

hirdetés

Év végi jutalom, céges karácsony - mely dolgozók örülhetnek igazán?

Év végi jutalom, céges karácsony - mely dolgozók örülhetnek igazán? 

A hazai nagyvállalatok többségénél a korábbi évekhez hasonlóan idén is lesz karácsonyi céges rendezvény.
Év végi juttatás – így lehetnek elégedettek a dolgozók

Év végi juttatás – így lehetnek elégedettek a dolgozók 

Számos vállalat ismerte fel, hogy a jelenlegi munkaerő-piaci helyzetben csak az a cég tud hosszabb távon is versenyben maradni, üzleti sikereket elérni, amely aktívan tesz azért, hogy a munkavállalók azt érezzék, hogy fontosak a cégnek. Egyre inkább felértékelődnek a jutalmak és más extra elismerések. Az év végi bónusz az egyik ilyen eszköz a dolgozói elkötelezettség növelésére, de számos egyéb módszerrel is honorálhatják a cégek az egész éves munkát.
Elsősorban egyéniség vagy, nem típus

Elsősorban egyéniség vagy, nem típus 

Mindenki elsősorban egyén, megismételhetetlen elegye különféle személyiségjegyeknek és csak másodsorban képviselője egy típusnak vagy generációnak. Ennek értelmében nincsenek univerzális receptek arra sem, hogy kit hogyan motiváljunk, terheljünk feladatokkal, kérjünk számon és jutalmazzunk. A generációs különbségekről is sok szó esett a Piac & Profit Csapatépítési trendek – 2019 című konferenciáján.
Bízik magában a Kaspersky: 25 milliót kap, aki rést talál a rendszerén

Bízik magában a Kaspersky: 25 milliót kap, aki rést talál a rendszerén 

A Nemzetközi Átláthatósági Kezdeményezés részeként a Kaspersky Lab bővíti sikeres „bug bounty” programját, akár 25 millió forinttal jutalmazza a kibertanácsadó cég a vezető termékeiben talált súlyos sérülékenységeket.
Április közepén minden dolgozójának 177 ezres jutalmat ad a Continental

Április közepén minden dolgozójának 177 ezres jutalmat ad a Continental 

A Continental technológiai vállalat minden munkatársát részesíti a 2017-es üzleti év sikerében. A jutalomra jogosult munkatársak ez év áprilisának közepén fogják megkapni a kifizetést. Magyarországon a munkatársak fejenként 571 euró, azaz 177.267 forint jutalomban részesülnek.
hirdetés
Mire vágyunk karácsonykor? Wellness és készpénz a válasz

Mire vágyunk karácsonykor? Wellness és készpénz a válasz 

Ha választhatnának év végi munkahelyi ajándékot, a pénznek és a wellnessutalványnak örülnének a legjobban a magyarok – derül ki a NaturMed Hotel Carbona reprezentatív kutatásából. Az országos felmérés szerint a válaszadók alig ötöde kap minden évben meglepetést munkahelyétől vagy céges partnerétől. Az ajándékozók körében legnépszerűbb ünnepi ajándék a virág, az édesség és a könyv.
Mihez van joga annak, aki „kincset” talál?

Mihez van joga annak, aki „kincset” talál? 

Előfordulhat, hogy valaki olyan dolgot talál, aminek nem ismert a tulajdonosa. Ilyenkor természetesen felmerül a kérdés, hogy a találó megtarthatja-e a dolgot, esetleg meg kell keresnie-e a tulajdonosát. Külön érdekesség lehet, hogy mi a helyzet abban az esetben, ha a talált dolog értéket képvisel, esetleg muzeális értékű. Értékes dolog megtalálása esetén kit illet a tulajdonjog, és tarthat-e igényt díjazásra a megtaláló?
Karácsonyi jutalom: mi lesz a borítékban?

Karácsonyi jutalom: mi lesz a borítékban? 

Az év végi értékelésnek és jutalmazási rendszereknek mély kultúrája van az angolszász üzleti világban, a német és osztrák tulajdonú cégeknél. A 13. és 14. havi fizetések sok esetben szinte garantáltak.  A magyar cégek túlnyomó többségében is létezik valamilyen jutalmazás rendszer, de sokszor hiányzik a stratégiai személet – csupán a magyar vezetők 5%-a hisz a jutalmazás motivációs erejében.
26 milliót kapnak fejenként az Eb-ért a magyarok

26 milliót kapnak fejenként az Eb-ért a magyarok 

Utánanéztünk, mennyi pénz üti a markát a nemzeti labdarúgó-szövetségeknek a FIFA világbajnoksága és az UEFA Európa-bajnoksága után. A magyar játékosok 26 millió forintot is kaphatnak. És még többet, ha újra nyernek.
Minden második dolgozót megjutalmaz a főnöke

Minden második dolgozót megjutalmaz a főnöke 

A férfiak és fiatalabbak nagyobb eséllyel kapnak valamilyen jutalmat vagy bónuszt munkáltatójuktól, de ezek is szinte mindig magas teljesítményhez köthetők. Legtöbben Erzsébet-utalványt kapnak béren kívüli juttatásként, de a SZÉP kártya a legnépszerűbb, derül ki a Profession.hu kutatásából.
hirdetés

Év végén jutalmaznak bőkezűbben a cégek 

Az év végi időszakban különösen fontos a munkavállalók elismerése, megbecsülése - állítják magyarországi kis- és középvállalkozások és nagyvállalatok vezetői. De milyen más alkalmakkor, milyen formában és mennyire tudatosan ismerik el a vállalatok a dolgozók munkáját napjainkban? A Sodexo 2015 novemberében végzett friss kutatása ezekre a kérdésekre ad válaszokat.

Prémium vagy jutalom – Mi a különbség? 

A munkáltató a dolgozók motiválására és jutalmazására a rendes munkabéren felül is teljesíthet kifizetéseket. E kifizetések leggyakrabban előforduló formái a prémium és a jutalom. A hétköznapi szóhasználatban a kettőt gyakran összekeverik, azonban a munkajogban egyértelmű különbségek vannak a kettő között. Mit takar e két kifejezés, és mi a különbség a kettő között? Szakértőnk segít!

Jár a jutalom? És mennyi? 

Kevés pozitívabb csengésű szó van egy munkahelyen a jutalomnál, ami mégis sok konfliktus forrása lehet. Mikor jár kötelezően és mikor csak adható? Mi határozza meg, mennyit kell adni? Útmutató jutalmazóknak és jutalmazottaknak.

A legextrémebb bónuszok 

De mit adtak nekünk a rómaiak? – hangzik a kérdés a Monthy Python társulat kultikus filmjében. Hasonlóan hosszú felsorolás következhet arra a felvetésre, hogy mit ad a munkáltató. A béren kívüli juttatások között néhány extrém példa is van.

Hogyan adjunk olcsón bónuszt? 

Összegyűjtöttünk néhány a bérnél kedvezőbben adózó megoldást. Így év végén nettó nagyobb összeget tudunk adni ugyanakkora összegből.

Ahol nyolcvan százalék feletti bónuszt adnak 

Soha nem zárt olyan jól a Volkswagen, mint 2011-ben, a német munkavállalók ezt a zsebükön is erősen meg fogják érezni. Európa legnagyobb autógyára többet költ 97 ezer német munkavállalójának bónuszára, mint amennyit a magyar állam fordít idén 870 ezer ember bérkompenzációjára.

2005-ös szintre estek a bónuszok, már ahol volt 

A Hay Group 2010-es Jövedelemszint-felmérésének tanulsága szerint az elmúlt évben is estek a vállalatok által kifizetett bónuszok. Egyelőre azonban nemzetközi szinten sem jobb a helyzet.

Átlag 198 ezres jutalmat kap a magyar 

A hazai pénzügyi jutalmak és províziók országos átlaga 2010. első félévében 198.400 forint, míg a 13. havi bér országos átlaga 197.000 forint volt - derül ki a Workania állásportál által működtetett www.merces.hu fizetési felméréséből.

Kevesen kaptak 13. havi fizetést, de azok örülhettek 

A Merces.hu legújabb, 2009. utolsó negyedévére vonatkozó kutatása szerint a munkavállalók az év utolsó három hónapjában kevesebb béren felüli juttatást kaptak az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Bár a 13. havi fizetések és év végi jutalmak átlagos összege egyaránt nőtt, ugyancsak kevesebben részesültek benne, mint 2008 decemberében.

Nem hatotta meg őket a válság: rekordbónuszok a bankároknak 

A vezető amerikai bankoknál és értékpapírcégeknél minden korábbinál nagyobb összeget, 145 milliárd dollárt érnek el a 2009-es fizetések és jutalmak a közvélemény felháborodása ellenére - írta a pénteki The Wall Street Journal.

Nincs jutalom? Irány az Alkotmánybíróság! 

Alkotmánybírósághoz fordultak a minisztériumokban működő szakszervezetek vezetői a jutalmak "drasztikus csökkentését" tartalmazó jogszabály felülvizsgálatát kérve - közölte Reichenberger János, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Demokratikus Szakszervezete képviseletében hétfőn az MTI-vel.

Ilyen a válság: kevesebb főnök több jutalmat kap 

A Merces online fizetési felmérés szakértői legutóbbi kutatásukban azt vizsgálták, miként alakultak az átlagjövedelmek, a béren kívüli juttatások és az év végi jutalmak az utóbbi két évben.

Banki óriásbónbuszok: "a jutalmak sértőek" 

Az Obama-kormány élesen bírálja a nagy Wall Street-i jutalmakat - írta több hétfői vezető amerikai lap. A kedélyeket legutóbb az borzolta fel, hogy a Bank of America nyugdíjba vonuló vezérigazgatója 70 millió dollár juttatást kap.

Ahol még van jutalom: kétmilliárd az Apeh-dolgozóknak 

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), az elvárásoknak megfelelően teljesített első negyedéves eredmények alapján, 2,3 milliárd forint jutalmat oszthatott szét a mintegy 15 ezer alkalmazottja között - írta szombati számában a Magyar Nemzet.

Egymilliárdnyi prémiumot osztott szét a kormány 

Egymilliárd forint jutalmat osztottak ki tavaly a rendőrségnél és a szervezetet irányító Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumnál (IRM) - írta szerdai számában a Magyar Nemzet.

Aki jól dolgozott, akár 2 hét jutalmat is kaphat... 

A miniszterelnök aláírta azt a rendeletmódosítást, amely a minisztériumokban, illetve a kormányhivatalok központi szerveinél csökkenti az év végi jutalom keretösszegeit, nagyságát - közölte a kormányszóvivő hétfőn az MTI-vel.

Csökken a jutalom a minisztériumoknál 

A miniszterelnök várhatóan hétfőn aláírja azt a kormányrendeletet, amely 12 milliárdról kétmilliárdra csökkenti a minisztériumoknál és a háttérintézményeknél a jutalomra felhasználható keretet - tudta meg kormányzati és minisztériumi forrásból az MTI vasárnap.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Készülhetnek a vállalatok! Új világot hoz az ESG

Készülhetnek a vállalatok! Új világot hoz az ESG 

A jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hirdetés
Megér az egészsége napi egy kávé árát?

Megér az egészsége napi egy kávé árát? 

Az egészség az egyik, ha nem a legfontosabb magánvagyonunk, a legtöbben azonban ezt nem mérik fel időben és csak kevesen gondolnak arra, hogy az egészségükre is biztosítást kössenek.

Költségkímélés

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok 

Az Allianz Hungáriához az év első 8 hónapjában közel 35 ezer lakóingatlannal kapcsolatos kárbejelentés érkezett.
Törődjön többet megtakarításaival!

Törődjön többet megtakarításaival!  

A nehéz gazdasági helyzet és az elmúlt időszak váratlan eseményei sokak figyelmét ráirányították a megtakarítások fontosságára.

Pénzszerzés

Lesújtó: 5 ezer forintot sem tudnak havonta félretenni a magyar fiatalok

Lesújtó: 5 ezer forintot sem tudnak havonta félretenni a magyar fiatalok  

A 18-35 év közötti magyar lakosság több mint 63 százaléka érzi bizonytalannak a jövőjét.

Jogi kisokos

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt  

Globális elemzés keretében mérte fel a mesterséges intelligencia (AI) nemzetközi megítélését, vállalati alkalmazását.

Cégblog

Zsinórban harmadszor nyerte az Országgyűlés a Csúcs Kupát

Zsinórban harmadszor nyerte az Országgyűlés a Csúcs Kupát 

A Csúcs Kupa kispályás közéleti labdarúgó tornáján vett részt a Magyar Színészválogatott, a Magyar Újságírók Válogatott, a Magyar Országgyűlés Labdarúgó Válogatottja, és az Üzletemberek csapata.

Klímablog

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése  

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá.

Gazdaság

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.

Társadalom

Megér az egészsége napi egy kávé árát?

Megér az egészsége napi egy kávé árát? 

Az egészség az egyik, ha nem a legfontosabb magánvagyonunk, a legtöbben azonban ezt nem mérik fel időben és csak kevesen gondolnak arra, hogy az egészségükre is biztosítást kössenek.

Infokom

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt  

Globális elemzés keretében mérte fel a mesterséges intelligencia (AI) nemzetközi megítélését, vállalati alkalmazását.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo