26 milliót kapnak fejenként az Eb-ért a magyarok

Utánanéztünk, mennyi pénz üti a markát a nemzeti labdarúgó-szövetségeknek a FIFA világbajnoksága és az UEFA Európa-bajnoksága után. A magyar játékosok 26 millió forintot is kaphatnak. És még többet, ha újra nyernek.

A 2014-es FIFA-világbajnokságon a győztes Németország 35 millió dollárt kapott a győzelméért. A Német Labdarúgó Szövetségtől minden egyes focista 408 ezer dollárt vitt haza jutalomként. Azok a csapatok, amelyek bejutottak a fináléba, legalább 8 millió dollárt kaptak. 2010-ben Dél-Afrikában Spanyolország 30 milliót kapott, amiért megnyerte a vb-t. A végső mérkőzésen veszteni sem rossz üzlet. Argentína bejutott a finisbe, és 1-0-ra kikapott a spanyoloktól, így 25 millió dollárban részesült. 2010-ben összesen 420 millió dollárt osztottak szét a csapatok között díjként, míg a 2014-es vb-n 576 milliót.

Az UEFA az Eb-ből eredő bevételei 75 százalékát osztja szét a klubok között. A kifizetések magukban foglalják a meccseken megsérülő játékosok jövedelmeit és a biztosításokat is.

Kép: MTI/ Illyés Tibor

Az Európai Profi Futballjátékosok Ligája (EPFL) kritizálta az UEFA pénzelosztási gyakorlatát. A pénz felét az egyes országok tévéközönségének nagysága és értéke szerint osztják el. Ez az EPFL szerint torzítja a rendszert és a nagy országok klubjainak kedvez, hiába vannak a kisebb országokban is színvonalas futballcsapatok. Ezek ugyanannyi mérkőzést vagy akár többet is játszhattak, mint a nagy csapatok, mégis kevesebbet kapnak minden egyes meccsért.

A magyar győzelem lehetséges ára

Az UEFA közlése szerint az Eb-re kijutott 24 csapat mindegyike 8 millió euróval gazdagodik (vagyis 2,5 milliárd forinttal). Az osztrákok elleni 2-0-ás magyar győzelem okán 1 millió eurót, vagyis mintegy 313 millió forintot utal át az UEFA a Magyar Labdarúgó Szövetségnek (MLSZ). Ha döntetlenre végződött volna a meccs, akkor félmilliót – 156,5 millió forintot – kapott volna a magyar csapat.

Luxuszállások az Eb-n
A magyar csapat, mely 44 év után először jutott ki az Európa-bajnokságra, egy ötcsillagos hotelben hajtja álomra a fejét a meccsek után. A Terre Blanche luxus létesítménye Tourrettes kisvárosában, festői környezetben található. A szállodát a fehér kő és a helyi vörös agyag adta dizájn, a meleg árnyalatok teszik különlegessé. A csapatot minden reggel kontinentális és meleg reggeli várja, a szobában pedig síkképernyős televízió és DVD-lejátszó gondoskodik a focisták teljes kényelméről. Dzsudzsákék szabadidejükben a több mint 3000 négyzetméteres wellnessrészleg szolgáltatásai közül válogathatnak, de akár golfozással, teniszezéssel is levezethetik a feszültséget. A hotelről és a többi csapat szállásáról itt nézegethet képeket.
A nyolcaddöntőbe jutás további 1,5 millió eurót jelent (kb. 470 millió forintot), a negyeddöntőben történő megmérkőzés 2,5 millió eurót (kb. 782 millió forintot). A végső négy közé bejutó csapatok 4 millió euróban részesülnek (kb. 1,25 Mrd forint), a döntő meccs vesztese 5 millió eurót (kb. 1,56 Mrd forintot), a győztes 8 millió eurót vihet haza.

Lapértesülések szerint az MLSZ-nek 500 millió forintba került az Eb. Az MLSZ főtitkára, Vági Márton korábban azt nyilatkozta, hogy a tiszta nyereség 30 százalékát szétosztják a magyar játékosok között. Ha ez igaz, akkor érdemes matekoznunk egy kicsit: amennyiben 2 milliárdról beszélünk (2,5-ből mínusz 0,5 milliárd), ennek a 30 százaléka 600 millió forint, ezt elosztva 23-mal, vagyis a magyar válogatott játékosainak számával, 26 milliót kapunk. Vagyis kapnak a játékosok fejenként.

Jutalmuk persze attól is függ, hogy az említett 500 milliós költség a végleges összeg-e, vagy ezen túl esetleg mi mindent számol még bele költségnek az MLSZ az Eb-vel kapcsolatos büdzsébe. Az már kitudódott, hogy a magyar válogatott háromszor annyi pénzért száll meg a kiválasztott francia hotelben, mint például amennyiért a belga vagy a spanyol csapat talált szállást. (A magyarok 2 fős szobái 150 ezer forintnak megfelelő pénzbe kerülnek éjszakánként, ld. keretes írásunkat.)

És akkor még azzal nem is számoltunk, hogy a további fejlemények következtében nőhet a nyereményösszeg. Ha a következő kör(ök)ben a magyar csapat győz vagy döntetlent ér el, akkor további pénzekről beszélünk.

Forrás: ESPN, Reuters, FIFA, MTI

Nézettségek
  • A Németországban 2006-ban rendezett FIFA-vb utolsó, döntő meccsét 715 millió tévénéző látta.
  • A 2010-es dél-afrikai vb-t 204 országban közvetítették 245 tévécsatornán. A stadionokba 3,17 millió szurkoló ment el a 64 meccsre, vagyis meccsenként átlagosan 49 670 ember. Ez volt a harmadik legnagyobb helyszíni nézőközönség a 1994-es amerikai és a 2006-os németországi vb után. A köztéri kivetítőkön pedig 16 millióan követték a meccseket.
  • A 2014-es FIFA-vb záró mérkőzését 3,2 milliárd ember követte tévén (legalább 1 percig), 280 millióan pedig online vagy a mobiljukon. Azok száma, akik több mint 20 percet néztek a meccsből, 695 millió volt, ami 12 százalékos növekedés a 2010-es nézettséghez képest.
  • A 2015-ben Kanadában rendezett női futball-világbajnokságot 764 millió nézték az otthonukból a tévéképernyőkön legalább 1 percig, 555,6 millióan legalább 3 percig. 86 millióan nézték a meccseket  – vagy csak a gólokat – online és mobileszközökön. A tévécsatornákon világszerte 7781 órányi műsoridőt foglaltak le a közvetítések.

Véleményvezér

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo