hirdetés

Hogyan adjunk olcsón bónuszt?

Összegyűjtöttünk néhány a bérnél kedvezőbben adózó megoldást. Így év végén nettó nagyobb összeget tudunk adni ugyanakkora összegből.
hirdetés

A munkateljesítményhez kötött prémium, bónusz, valamint a jogszabályban előírt bér, bérpótlék és egyéb bér jellegű kifizetés nem váltható ki béren kívüli juttatásokkal, az év végi „pulykapénz” viszont igen. Bizonyos cafeteriaelemeket például adhat év végén az a munkáltató is, amely amúgy év közben nem élt ezzel a lehetőséggel.

Kép:sxc

Önkéntes pénztári tagdíj-hozzájárulás

A nyugdíjpénztári vagy egészségpénztári számlára utalhatunk több hónapra egy összegben előre vagy három hónapra visszamenőleg havonta legfeljebb 27 ezer 900 forintot 30,94 százalékos adóteher mellett. Többhavi tagdíj utólagos utalásánál a pénztárral közölni kell, hogy melyik hónapra mekkora összeg vonatkozik, de bevallani arra a hónapra kell, amelyben az utalást teljesítettük. Ha időközben változik az adóteher, például évváltásnál, a kötelezettséget a vonatkozási hónap szerint kell megállapítanunk, attól függetlenül, hogy a bevallási hónapra már más a szabály – hívja fel a figyelmet P. Király Ágnes adószakértő, a Top Cafeteria ügyvezetője. Ha előre utalunk, szintén közölni kell a pénztárral az összeg havi bontását, és havonta kell majd részösszegenként bevallani, és az adót megfizetni. Ha elfeledkezünk az adatközlésről, akkor adószempontból a kifizetés hónapjában adtuk a teljes összeget, annak minden következményével. Adhatunk még önkéntes pénztári adományt is, amelynek az adója 16 százalék (vagy 20,32 százalék), de az adó visszakérhető a pénztári számlánkra. (Jövőre egyébként jelentősen egyszerűsödik a nyugdíjbiztosítási ügyintézés!)

Erzsébet-utalvány

A munkáltató akár az egész évre szóló hidegétel-keretet – azaz a 12x5000 forintot 30,94 százalékos adóval – kiadhatja decemberben, de csak úgy, hogy a dokumentációjában minden hónapra elkülönítetten kimutatja a juttatást. Máskülönben túllépné a havi limitet, és az ötezer forint feletti összeg után 51,17 százalékos közterhet kellene fizetni. Csak annak a dolgozónak adható ki az egész évi összeg, aki mind a 12 hónapban a cégnél állt munkaviszonyban. Amennyiben év közben került állományba, a juttatást arányosítani kell.

SZÉP kártya

A vállalkozásokat érintő 2013-as adóváltozások
Változnak a cafetéria szabályok, jön a KIVA és a KATA, egyelőre nem tudni, hogy megy vagy marad az EVA. Változnak az iparűzési adó és áfa fizetés szabályai is, több más mellett. Egyelőre nagy a bizonytalanság, minden esetre összeszedtük, jelen pillanatban hogy látszik, hogy adóznak majd a cégek 2013-ban. Élénk viták folynak a jövő év elejétől változó adózási feltételekről, melyek súlyosan érintik majd a cégeket a legkisebbektől a legnagyobbakig. A szabályok többsége esetében azonban egyelőre nagy a bizonytalanság, következő hónapok hozhatnak még fordulatokat. Radnai Károly az Orientax Tanácsadó Kft. szakértője segít összeszedni, hogy állunk most.
A törvény csak a zsebekbe pakolható éves keretösszeget szabja meg a Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP kártya) esetében. A munkáltató bármikor feltölthet legfeljebb 75 ezer forintot egészségmegőrzésre és rekreációra, 150 ezer forintot vendéglátóhelyen elkölthető meleg étkezésre, a szálláshely alszámlára pedig legfeljebb 225 ezer forintot 30,94 százalékos adó megfizetésével. A juttatást arra a hónapra kell bevallani, és azután az adót megfizetni, amikor feltöltjük a kártyát. Ha több részletben adjuk, akkor ahhoz igazodva. Csak az állományban lévő munkavállaló jogosult a juttatásra, de a SZÉP kártya éves maximumösszegeit nem kell arányosítani az év közben belépett kollégák esetében. Odafigyelést igényel viszont az idén bevezetett 500 ezer forintos adókedvezményes értékhatár. Ha már év közben adtunk béren kívüli juttatást, az utalható maximumnál figyelembe kell venni. Az is előfordulhat, hogy a dolgozónk az előző munkahelyén is kapott SZÉP kártyára valamekkora összeget. Ha például már 100 ezer forintot feltöltöttek a vendéglátás zsebére, az általunk ugyanerre az alszámlára fizetett összeg – jóllehet önmagában nem haladja meg a korlátot – máris túllépi a 150 ezer forintos maximumot. Ez esetben a 150 ezer forint feletti rész után már plusz 17 százalék ehó-t is fizetnünk kell, amit az adóbevallásban rögtön, az adott hónapban kell kezelnünk – mutat rá P. Király Ágnes. A kártyára átutalt összeg – függetlenül az utalás időpontjától – mindig csak a következő naptári év végéig költhető, azután elveszik.

Ételfogyasztás

Az egységesség elvét betartva korlátlan mértékben továbbra is adhatók a „régi” ételutalványok. Bár 2012-től az 51,17 százalékos adózású elemekhez tartozik a juttatás, még mindig kedvezőbb, mint ha bérben adná a munkaadó. Számítások szerint, ha 20 ezer forint bruttó összeget bérben fizeti ki a munkáltató, a dolgozó nettó jövedelme 10 ezer 195 forint. Ha az összeget év végén étkezési utalvány formájában adja, akkor a dolgozó nettó juttatási összege 13 ezer 230 forint. Karácsony előtt különösen jól jöhet ez a plusz!

Szakértőnk a témában írott javaslatait itt olvashatja!

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo