Járműgyártás cikkek

hirdetés

Kevesebb autót adtak el, mégis jó éve volt a BMW-nek

Kevesebb autót adtak el, mégis jó éve volt a BMW-nek

Magasabb bevétel mellett közel másfélszeresére növelte a nyereségét tavaly a müncheni BMW konszern.
A magyar ipar zászlóshajójának eredményei ellentmondásosak, ahogy most másutt is jellemző

A magyar ipar zászlóshajójának eredményei ellentmondásosak, ahogy most másutt is jellemző

A Rába árbevétele nőtt, adózott eredménye csökkent tavaly az előző évihez képest.
Melyek Magyarország legsérültebb autói?

Melyek Magyarország legsérültebb autói?

Használt autót venni nem egyszerű. Már csak azért sem, mert a carVertical legújabb kutatásából kiderül, hogy az autók 52,4 százaléka szenvedett már valamilyen sérülést a múltban.
Elhalasztják a vásárlást az emberek, mélyponton a használtautó-import

Elhalasztják a vásárlást az emberek, mélyponton a használtautó-import

Novemberben sem mozdult felfelé az itthon forgalomba helyezett külföldi használt személyautók száma.
Megtorpant a chipek értékesítése

Megtorpant a chipek értékesítése

Augusztusban a félvezetők globális értékesítése minimálisan, 0,1 százalékkal, 47,4 milliárd dollárra nőtt a tavaly augusztusi 47,3 milliárd dollárhoz képest.
hirdetés
Aggódnak az autóipari cégek

Aggódnak az autóipari cégek

Kevésbé rózsás az autóipari helyzete, mint arra a gyártók főbb gazdálkodási mutatói alapján következtetni lehetne.
Újabb 17 milliárdos kínai beruházás jön Miskolcra

Újabb 17 milliárdos kínai beruházás jön Miskolcra

A Chervon Auto kínai járműipari vállalat újabb 17 milliárd forintos beruházást hoz Miskolcra, ahol csúcstechnológiás berendezésekkel fém öntvényeket fog előállítani elektromos járművek számára - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
Nem tud lábra állni a magyar járműgyártás

Nem tud lábra állni a magyar járműgyártás

Egyértelműen a járműgyártás fogja vissza az ipari termelést, igaz emellett néhány kisebb jelentőségű ágazat, mint például a bányászat is gyengén teljesített. Bár az autógyártásban a keresleti oldalon javulás tapasztalható, várhatóan idén összességében visszaesés lesz majd.
Válságkezelés: mit tanulhat a járványból az autóipar?

Válságkezelés: mit tanulhat a járványból az autóipar?

Komoly következményekkel járt a koronavírus miatti leállás, amelyhez hasonlót még a 2008-as gazdasági világválság idején sem tapasztalt a járműipar. A COVID-19 nem várt kihívások elé állította az autógyárak beszállítóit is; fennmaradásuk érdekében gyorsan alkalmazkodniuk kellett az új helyzethez. Már megkezdődött a fellendülés, igaz a cégek teljes kapacitásának visszaállásáig még hosszú hónapokat kell várni.
Újra magára talált a járműipar

Újra magára talált a járműipar

Januárban 2,4 százalékkal nőtt az ipari termelés volumene az egy évvel korábbihoz képest. A munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 2,7 százalékkal emelkedett a termelés - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
hirdetés

Rázós időszak előtt a járműipar

A járműipari szektor hazai szakértői, elemzői és képviselői egyetértenek abban, hogy nem rózsás a helyzet az autógyártásban sem hazai, sem világszinten. De van miben reménykedni és van hová továbblépni: javíthat a helyzeten a továbbképzett munkaerő és a kreatív magyar mérnökök, illetve a tudásmegosztás és az összefogás.

Elektromos Harley az Amazonról – Képeken az új modellek

A Harley-Davidson ismertette 2022-ig terjedő növekedési tervét, a motorkerékpárok teljes skáláját kívánja kínálni a legnagyobb és leggyorsabban növekvő szegmensekben, így kismotor készül az ázsiai piacra és jön az elektromos Harley, valamint az együttműködés a globális e-kereskedelmi láncokkal.

A magyar járműipart az alkatrész is húzza

Az autóalkatrészeknek köszönhető a járműipar robbanásszerű fejlődése Magyarországon. A terület mára a teljes magyar ipari termelés közel egyötödét adja - tette közzé a Bárdi Autó.

A magyarok sem akarnak kimaradni

Magyarország célja, hogy az európai digitalizáció élenjáró és alakító szereplője legyen, aktívan bekapcsolódva az intelligens járműgyártás, az elektromobilitás vagy épp az elektronikus fizetési megoldások fejlesztését célzó uniós programokba – jelentette ki Varga Mihály Andrus Ansip digitalizált egységes piacért felelős uniós biztossal folytatott tanácskozását követően.

Egész évben kitarthat a lendület

Az év hátralévő részében is folytatódhat az ipari termelés bővülése, állapították meg az MTI-nek nyilatkozó makrogazdasági elemzők a KSH ipari termelésről pénteken kiadott, felfelé korrigált második becslését kommentálva.

Új autóbuszt gyártanak majd Debrecenben

Új autóbuszok gyártását kezdheti meg Debrecenben az ITK Holding Zrt. annak a megállapodásnak köszönhetően, amelyet az EvoBus Hungária Kft. közreműködésével kötöttek. Az 50 millió eurós beruházással 350 új munkahely jön létre a cívisvárosban.

Végéhez közeledik a magyar népmese?

A tavalyi 7,5 százalékról 3-5 százalék körülire lassulhat az ipari termelés növekedési üteme az idén elemzők szerint, amely most meglepően rossz adatokat produkált – bár lehet, hogy csak átmeneti a megtorpanás.

Chatelni vezetés közben? A kocsi nem hagyja majd

Soha nem látott balesetelkerülő alkalmazásokkal, 3D nyomtatóval gyártott alkatrészekkel, szélvédőbe épített kijelzőkkel és számos elképesztő újdonsággal készülnek a világ legnagyobb autógyárai a jövőre.

Így leszünk újra a vas és az acél országa

Bemutatta a kormányzat az országot újraiparosító Irinyi-tervet, amelynek célja, Magyarország 2020-ra az unió legiparosodottabb államai közé tartozik majd. Az iparstratégia a fejlesztés fő irányait jelöli ki, többek között több pénzt kapnak a magyar tulajdonú nagyvállalatok.

Szintet lépett a magyar autópiac

A múlt évben összesen 103 ezer új jármű talált gazdára a magyar járműpiacon, ami 13,8 százalékos növekedést jelent éves összevetésben, 2013-hoz viszonyítva pedig közel 40 százalékos bővülésnek felel meg – közölte a Magyar Lízingszövetség a Datahouse adatai alapján. A szervezet arra számít, hogy a járműpiacon növekedhetnek az eladások az idén is.

A járműipar húz, de kérdés, hogy meddig

Májusban is a járműgyártás húzta az ipari termelés növekedését - kommentálta a friss adatokat a TakarékBank és a K&H elemzője, akik ugyanakkor eltérő véleményt fogalmaztak meg a termelés további alakulásával kapcsolatban.

Fel kell pörögnie az autógyártóknak

Magasabb fordulatszámon kell pörögniük az autógyártóknak, ha meg akarnak felelni a magasabb fogyasztói élményt, folyamatos fejlesztéseket, új szolgáltatásokat igénylő vásárlóknak.

A járműgyártással lassul a teljes ipar

Az ipari termelés 0,5 százalékkal nőtt augusztusban a múlt év azonos hónapjához képest és 5,7 százalékkal elmaradt az előző havitól, míg júliusban még 12,3 százalékos éves és 1,4 százalékos havi növekedésről számolt be a statisztika. A munkanaphatással kiigazított adat 2,9 százalékos éves növekedést jelzett - erősítette meg az egy héttel ezelőtt közölt előzetes adatokat részletes jelentésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Ez a magyar GDP-n is látszani fog

Behúzta a féket a magyarországi ipar, de ez az elemzőket különösebben nem lepte meg, mivel minden jel a lassulás irányába mutatott. Búcsút mondhatunk a kétszámjegyű növekedésnek - és ez a gazdasági növekedésen is meg fog látszani.

Lendületben az ipar, felpörgőben a cégek

A magyar gazdaság áprilisban sem veszített az év eleji lendületéből, legalábbis erről tanúskodnak a most közzétett ipari termelési adatok. Ugyan a növekedés bázisát még mindig a járműgyártás adja, de a feldolgozóipar csaknem minden szegmensében nőtt a termelés havi és éves összehasonlításban is.

Az Audi és a Mercedes húzta meg a magyar ipart

Az idén januárban az ipari termelés 6,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - közölte előzetes adatok alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az elemzők szerint az adat meglepően jó és kedvező előjel az idei évre nézve.

Növekszik az autóipar - nekünk is jó lehet?

A növekedésre és a munkahelyteremtésre koncentrálnak a világ autógyártói a következő időszakban: a cégek hatvan százaléka tervez bővítést egy éven belül. Ez a magyar gazdaságnak is jót jelent.

Óriási sikert ért el a HITA

Fennállásának legnagyobb sikerét érte el a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA), a japán Takata cég több mint húszmilliárd forintos magyarországi beruházásának létrejöttével.

Rálelt a kiútra az ipar

Augusztusban 0,7 százalékkal nőtt az ipari termelés az előző hónaphoz képest és a munkanaphatással kiigazítva 0,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - erősítette meg az október 8-án közölt előzetes adatait kedden kiadott részletes jelentésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A havi növekedés a termelés 0,3 százalékos júliusi és 1,3 százalékos júniusi bővülését követte.

Tolonganak a kkv-k a Rába beszállítói helyeiért

Száznál is több érdeklődő jelentkezett egy hónap alatt a Rába-Volvo együttműködés keretében meghirdetett beszállítói programra. A járműipar szinte minden területén tevékenykedő magyar kis- és közepes vállalatok jelentkeztek.

Nagy lehetőségeink vannak a járműgyártásban

Az európai gépjárműiparban jelenleg is átrendeződés zajlik, melynek egyik hozadéka, hogy a kelet-közép-európai térség egyre nagyobb szeletet hasít ki magának. Magyarországnak egy átfogó iparági stratégiára lenne szüksége.

Magyar műszerfalak a Zetor traktorokba

Az IKARUS buszok korábbi beszállítója, a 113 éves KMGY Zrt. a múlt héten írt alá hatezer műszerfal szállítására vonatkozó szerződést a cseh Zetor traktorgyárral. Az aláírt szerződés értelmében a KMGY más részegységeket is exportál a cseh cégnek.

Fényes jövő előtt a magyar járműipar

A gyártási költségek tekintetében továbbra is a világ és Európa egyik legversenyképesebb autóipari piaca a magyar, az iparági szereplők szerint a költséghatékonyság jelentősen javult hazánkban az elmúlt két évben – mutat rá az Ernst & Young Európai Autóipari Felmérése. A jelentésből az is kiderül, hogy az európai autóipari gyártók és beszállítók bizakodóak, döntő többségük szerint javul majd üzleti helyzetük a következő hat hónapban.

Beszállítói programot indít a Rába

Beszállítói programot indít a járműgyártásban tevékenykedő hazai kis- és középvállalkozások számára a Volvo Bus Corporationnel közös buszgyártásához a Rába Jármű Kft.

Új üzemet épített a Soyer Magyarország Kft. Székesfehérváron

Uniós támogatásból 118 millió forintos beruházással új üzemet épített a Soyer Magyarország Kft. Székesfehérváron. A hegesztéstechnikai cég mintegy 59 millió forintot nyert az Új Széchenyi Terv telephely-fejlesztési pályázatán. A beruházás 50 százalékos támogatási aránnyal valósult meg, teljes költsége 118 millió forint volt.

Nincs fordulat: tovább estek a beruházások

A harmadik negyedévben ismét esett a beruházások volumene. A dinamika némiképp csökkent, s jó hír az is, hogy a feldolgozóiparban újra bővülést mértek a statisztikusok, áttörésben bízni ugyanakkor úgy tűnik egyelőre nem érdemes.

Autóipari beszállítókat mutatott be a HITA

A Magyar Járműalkatrészgyártók Országos Szövetsége (MAJOSZ) és a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) együttműködési megállapodásának keretében november 20-án került megrendezésre a hagyományos őszi autóipari beszállítói fórum a HUNGEXPO Kerámia termében. A rangos eseményre a Magyar SUZUKI Zrt., továbbá nyolc Magyarországon működő multinacionális, elsőkörös autóipari beszállító delegálta beszerzőit.

Lassul a járműgyártás, döcög az ipar

A járműgyártás növekedési üteme lassult, a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet zuhant, az új megrendelések értéke csökkent augusztusban. A hazai ipar képe nem túl biztató a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) augusztusi gyorsjelentésének adatait alapján.

Felvásárlási célpontok a magyar gépipari cégek

A többi iparágnál kevésbé viselte meg a globális válság a magyar gépipart, és a szektor talpra állása is rövidebb ideig tartott. A pozitív tendenciának köszönhetően a következő 3-5 évben több meghatározó hazai cég kerülhet külföldi befektetők látókörébe és részlegesen vagy teljesen külföldi tulajdonba – állítja az Atradius Hitelbiztosító legfrissebb tanulmánya.

Bővít Szombathelyen a kuplunggyártó

Bővíti szombathelyi üzemcsarnokát a tengelykapcsolók gyártásával foglalkozó LuK Savaria Kft. A beruházás összköltsége 3,7 milliárd forint, amelyhez az Új Széchenyi Terv keretében, egymilliárd forint támogatást kaptak. A fejlesztésnek köszönhetően az év végéig 200, 2014 végéig 500 új munkahelyet alakítanak ki.

Várni kell még az ipar élénkülésére

Májusban 0,4 százalékkal mérséklődött az ipari termelés. Hasonlóan az előző hónaphoz a kismértékű visszaesést elsősorban a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek, valamint az üzemanyagok iránti kereslet csökkenése okozta, amelyet a járműgyártás és az élelmiszeripar növekedése sem tudott ellensúlyozni - közölte a a Központi Statisztikai Hivatal. 
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hirdetés

Költségkímélés

Rosszabb lett a helyzet, több a baleset

Rosszabb lett a helyzet, több a baleset

Több mint 3 százalékkal 14 679-re nőtt a múlt évben a személysérüléssel járó balesetek száma.

Pénzszerzés

Női vállalkozások támogatására indul pályázat

Női vállalkozások támogatására indul pályázat

A Visa Magyarországon is elindítja Visa She's Next elnevezésű, női vállalkozások támogatására létrehozott globális programját.

Adózás

Autóalkatrész kereskedők és autószerelő műhelyek a NAV célkeresztjében

Autóalkatrész kereskedők és autószerelő műhelyek a NAV célkeresztjében

Az állami adó- és vámhatóság a 2023-as ellenőrzési terve alapján kiemelt ellenőrzési területként kezeli az autóalkatrész kereskedőket és autószerelő műhelyeket.

Klímablog

Ostobaságra készül az EU?

Ostobaságra készül az EU?

Az olasz Iveco haszongépjármű gyártó vállalat vezérigazgatója ostobaságnak nevezte a járművek károsanyag-kibocsátásának korlátozására tervezett Euro 7-es normát.

Társadalom

Rosszabb lett a helyzet, több a baleset

Rosszabb lett a helyzet, több a baleset

Több mint 3 százalékkal 14 679-re nőtt a múlt évben a személysérüléssel járó balesetek száma.

Infokom

Webáruházak, csomagautomaták - mi történt itt az elmúlt években?

Webáruházak, csomagautomaták - mi történt itt az elmúlt években?

Az elmúlt években elképesztő mértékű átalakuláson ment keresztül az e-kereskedelem, nem csak Magyarországon, de szerte a világban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo