írország cikkek


A Ryanair száguldását nem zavarja vívódása a magyar kormánnyal

A Ryanair száguldását nem zavarja vívódása a magyar kormánnyal 

Jelentősen növekvő nyereségről számolt be a Ryanair.
Csodaország, 9 százalékos ÁFA és költségvetési többlet

Csodaország, 9 százalékos ÁFA és költségvetési többlet 

Van, ahol az adófizetők pénzét komolyan veszik és nem a szabadrablás prédájának tekintik.
Az ír útlevél lehet a vészkijárat a briteknek

Az ír útlevél lehet a vészkijárat a briteknek 

2018-ban rekordot ért el azoknak a briteknek a száma, akik ír útlevelet kértek. Ezzel az okmánnyal ugyanis élvezhetik az EU állampolgárainak járó előnyöket – idézi a Guardian cikkét a turizmus.com.
Brexit: már látszik a fény az alagút végén

Brexit: már látszik a fény az alagút végén 

Egy vasárnap közzétett brit sajtóértesülés szerint kompromisszumos megoldás körvonalazódik a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről folyó tárgyalásokon, annak érdekében, hogy el lehessen kerülni a régóta nem létező határellenőrzés visszaállítását Észak-Írország és az Ír Köztársaság között.
Theresa May szerint már majdnem kész a kilépési megállapodás

Theresa May szerint már majdnem kész a kilépési megállapodás 

A brit miniszterelnök szerint az elmúlt néhány hétben elért előrelépések eredményeként 95 százalékban elkészült a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodás-tervezet, de egyetlen jelentős akadályozó tényezőként továbbra is megoldásra vár, hogy miként lehet garantáltan elkerülni az ellenőrzés visszaállítását Észak-Írország és az Ír Köztársaság határán.
Pár nappal a csúcs előtt zátonyra futottak a brexit-tárgyalások

Pár nappal a csúcs előtt zátonyra futottak a brexit-tárgyalások 

Sajtóértesülések szerint zátonyra futottak a brexit-tárgyalások, egyre valószínűbbnek tűnik a megegyezés nélküli kilépés.
Az íreknél bevált a karbonadó

Az íreknél bevált a karbonadó 

Újabban nemcsak a Forbes-milliárdosokat idecsábító mesés adókedvezmények, a lakáshitelekből finanszírozott ingatlan-lufi kipukkadása és a mentőcsomaggal megtámasztott bankrendszer miatt lehet hallani Írországról. Az ír kormány az elmúlt három évben megadóztatta a háztartások és a vállalkozások környezetszennyezését, az autóvásárlástól kezdve a hulladékkezelésig. Kizöldült a gazdaság.
Vajpuhára főzték a vaskancellárt

Vajpuhára főzték a vaskancellárt 

Nem csak a futballpályán, hanem a tárgyalóasztalnál is történelmi vereséget szenvedett Németország péntek hajnalban. Minden kérdésben engedni kényszerült Angela Merkel német kancellár, aki a helyszínen tartózkodó kommentátorok információi szerint Mario Monti olasz miniszterelnök megkérdőjelezhető, ám sikeres taktikával szorított sarokba.
Láncreakciót indíthatnak el a görögök

Láncreakciót indíthatnak el a görögök 

Tovább csúszik a görög kormányalakítás, miután a péntek délutáni tárgyalások a jelek szerint nem vezettek eredményre. Közben komoly figyelmeztetést küldött a német külügy Athén és Párizs számára, elemzők szerint azonban láncreakció indíthatnak el az eurózóna renitensei, nem kizárt, hogy Írország is a megszorítások fellazítása mellett száll síkra.
Megszorítások, amelyek ellen nem lázadnak

Megszorítások, amelyek ellen nem lázadnak 

A megszorítások és az ugyancsak fájdalmas nyugdíj-, és egészségügyi reformok ellen azért nem lázadoznak az írek, mert fennmaradt a bizalmuk a politikai rendszer iránt és e tekintetben jót tett, hogy az állam nem avatkozik a bankok és a hitelfelvevők, a munkaadók és a munkavállalók alkuiba, mondta el Michael Noonan, Írország pénzügyminisztere a Concorde alapblogjának. Szerinte az euró körüli válság meg fog oldódni, de lassú folyamatra számít.

Fokozódik a feszültség 

Írország bóvli kategóriába minősítése mínuszba tolta az amerikai részvényindexeket. Emelkedett az olaj ára, csúcs közelében az arany. Ázsia: Jó adatok jöttek Kínából, emelkednek az indexek. 233 forint fölé szaladt tegnap a forint a frankkal szemben. Ma korrekció várható a Budapesti Értéktőzsdén.

Napokig eltarthat a korrekció 

Estek az amerikai részvényindexek a Hálaadás utáni rövidített kereskedési napon. Emelkedik az olaj árfolyama ma reggel, kis mértékben gyengül az arany. Vegyes képet mutattak ma reggel az ázsiai indexek. Erőteljesen gyengült pénteken a forint, a dollár tovább erősödik. Lezárult az RFV kötvények intézményi ügyfeleknek meghirdetett jegyzése, a meghirdetett 2 milliárd helyett csak 1,4 milliárd forintnyi kötvény került lejegyzésre. Két nap zuhanás után ma korrekció várható.

"A történelem legkeményebb költségvetése" 

Az ír kormány szerdán ismerteti 15 milliárd eurós megtakarítási tervének részleteit azt követően, hogy a hétvégén bizonyossá vált: az ország pénzügyi segítségért folyamodik az Európai Unióhoz és a IMF-hez. A mentőcsomag "mérete" még a tárgyalásoktól függ, uniós diplomaták 90 milliárd euróig terjedő összeggel számolnak. Dublinnak ehhez szociális kiadásokat drasztikusan kell lefaragnia, ám még sem lesz elegendő az államháztartási hiány 3 százalék alá csökkentéséhez, ezért az adókat is emelni kell majd.

A feszültségek oldódásával korrekció lehet a piacokon 

Begyorsult az esés az amerikai piacokon az Európával kapcsolatos aggodalmak erősödésével. Oldalazik az olaj, tovább emelkedik az arany. A Nikkei a tegnapi esést hozza be, a Kospi a geopolitikai feszültségek miatt esik, Kína pluszban. Nagyot erősödött a dollár, folytatódott a forintgyengülés. Megszűnne a kötelező magánnyugdíjpénztári rendszer. Ma korrekció várható.

Csak fél napig tartott az öröm 

Mínuszban zártak az amerikai részvényindexek az ír mentőcsomag után újra feléledő aggodalmak hatására. A romló piaci hangulatban az arany emelkedik, míg az olaj csökken. A negatív tartományban vannak az ázsiai indexek, Japánban ünnepnap miatt nincs kereskedés. Erősödik a dollár, gyengül a jen. Ma folytatódhat a lejtmenet.

Megmenti Írországot az EU 

Megállapodtak az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei vasárnap este abban, hogy Írország támogatást kap az euróövezeti pénzügyi mentőmechanizmus révén.

Ebből még baj lehet: "pusztító kamatokat kell majd fizetni"  

Meg kell állítani az "ír járványt", mert ha átterjed valamelyik nagyobb euróövezeti tagállamra, főleg Spanyolországra, a válság kezelhetetlenné válhat - vélekedtek londoni pénzügyi elemzők az euróövezeti pénzügyminiszterek kedd esti brüsszeli tanácskozásához időzített helyzetértékeléseikben. Egyes citybeli vélemények szerint Írország megsegítése után sem zárható ki az euróövezet felbomlása.

Nem kicsi a tét: "a költségvetés a túlélést szolgálta" 

Az ír kormánynak meg kell találnia a forrásokat a jövő évi költségvetésben ahhoz, hogy legfeljebb 12 százalékon stabilizálni lehessen a hazai össztermékhez (GDP) mért államháztartási hiányt - írta vasárnap megjelent cikkében az ír pénzügyminiszter, aki szerint az eddigi két pótköltségvetés Írország "puszta túlélését" szolgálta.

Már Írország is az IMF-re kacsingat? 

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítségére szorulhat Írország, ha a jövő évi költségvetésben nem sikerül megfelelő mértékű kiadáscsökkentést érvényesíteni - erre tett utalást a szombati Financial Times idézete szerint az ír kormány egyik tagja.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Aki importált autót vesz Magyarországon, nagyobb valószínűséggel kap hamis futásteljesítményű járművet

Aki importált autót vesz Magyarországon, nagyobb valószínűséggel kap hamis futásteljesítményű járművet 

Magyarországon a használt autók jelentős részének manipulálták a kilométeróra-állását, vagyis a jármű kevesebbet ér, mint amennyit kérnek érte.

Adózás

Újítások az adóbevallásban

Újítások az adóbevallásban  

Elérhetővé vált az önellenőrzés az eÁfa kapcsán.

Jogi kisokos

A háborúra hivatkozva magasabb bírságot fizethetnek a cégek

A háborúra hivatkozva magasabb bírságot fizethetnek a cégek  

Augusztus 1-től 13 százalékról 15 százalékra emelkedik a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által kiszabható bírság összegének felső határa.

Cégblog

Az Aldinál vizsgálódik a GVH

Az Aldinál vizsgálódik a GVH  

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt indult eljárás.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo