Adathalászat cikkek

hirdetés

Bankra szálltak rá az adathalászok

Bankra szálltak rá az adathalászok

Adathalászati kísérlet miatt figyelmeztet a Takarékbank.
Nagy veszélyben vannak a hazai kisvállalkozások

Nagy veszélyben vannak a hazai kisvállalkozások

Az adathalászok nem válogatnak, így célkeresztjükbe egyre inkább olyan mikro-, kis- és közepes vállalkozások is kerülnek, amelyek nagy többsége továbbra sincs tisztában azzal, hogy mennyire sérülékenyek saját informatikai megoldásaik, és hogy egy-egy incidens mekkora kárt okozhat.
Durván megszaporodtak a csalások - hogyan védhetjük meg adatainkat?

Durván megszaporodtak a csalások - hogyan védhetjük meg adatainkat?

Az adathalászat elleni közös védekezésre hívja fel a figyelmet a Bankszövetség.
Netes vásárlás: lehet, te is csalás áldozatává váltál az elmúlt hetekben

Netes vásárlás: lehet, te is csalás áldozatává váltál az elmúlt hetekben

A Black Friday közeledtével növekedés észlelhető az e-fizetési oldalakat utánzó adathalász támadások számában. Az e-fizetési rendszereknek álcázott pénzügyi adathalász támadások száma 2021. szeptemberéről (627 560) 2021. októberére (1 935 905) összességében több mint a duplájára nőtt, ami 208 százalékos növekedést jelent. Többek között ezekkel a megállapításokkal szolgál a Kaspersky jelentése.
Vonzó csali lett a kiberfenyegetések terjesztéséhez a Squid Game

Vonzó csali lett a kiberfenyegetések terjesztéséhez a Squid Game

A Squid Game (Nyerd meg az életed) koreai túlélő drámasorozat már a megjelenését követő hónapban a Netflix legnézettebb televíziós sorozata lett több mint 111 milliós nézőszámával. Látva a nézők érdeklődését, a kiberbűnözők nem restek kihasználni a rajongók sorozat nézése iránti lelkesedését, így az interneten máris megjelentek a jól ismert csalási módszerek. A Kaspersky szakemberei a Squid Game-hez kapcsolódó kifinomult, élesben alkalmazott leggyakoribb fenyegetésekre, többek között trójai vírusokra, reklámszoftverekre és halloweeni jelmezekre szóló adathalász ajánlatokra figyelmeztetnek.
hirdetés
Durva átverés terjed: magukat banki ügyintézőnek kiadó csalók verik át a számlatulajdonosokat

Durva átverés terjed: magukat banki ügyintézőnek kiadó csalók verik át a számlatulajdonosokat

Egyre több jelzés érkezik a hazai pénzintézetekhez arról, hogy csalók próbálnak meg – magukat ügyintézőnek kiadva – telefonon megszerezni bizalmas banki adatokat. 
Óriási veszélyt jelentenek az otthonról dolgozó munkavállalók

Óriási veszélyt jelentenek az otthonról dolgozó munkavállalók

A szervezeteket célzó adathalász támadások száma jelentősen megnőtt a világjárvány alatt, mivel milliónyi otthonról dolgozó alkalmazott vált a támadók elsődleges célpontjává. Egy friss kutatásban megkérdezett IT csapatok döntő többsége nyilatkozta azt, hogy az alkalmazottak által kapott adathalász emailek száma nőtt 2020-ban.
Csalók trükköznek az OTP nevével

Csalók trükköznek az OTP nevével

Adathalász csalók az OTP Bank nevével visszaélve akarnak bankkártya adatokat megszerezni.
4 tipp, hogyan védheti meg cége adatait

4 tipp, hogyan védheti meg cége adatait

Az Európai Uniós Kiberbiztonsági Ügynökség nemzetközi, valamint a Nemzeti Kiberbiztonsági Intézet hazai koordinálásával megkezdődött az októberi Kiberhónap, amelynek célja a digitális eszközökön a biztonsági tudatosság növelése és az internetes fenyegetések széles körben való megismertetése. A felhasználók jelentős köre ugyanis még mindig azt gondolja, hogy nem érheti veszély az interneten, hiszen – szerinte – nem kattint gyanús linkekre és amúgy is vírusírtót használ. Az online bűnözés azonban egyre kifinomultabb, amely ellen a hatékony végpontvédelem mellett a felhasználókra is nagy felelősség hárul. A Panda Security ezért összegyűjtött néhány alapvető óvintézkedést, amivel a cégek mellett az egyéni felhasználók is sokat tehetnek adataik biztonságáért.
A reagálás nem elég, meg kell előzni a támadást

A reagálás nem elég, meg kell előzni a támadást

Az IT menedzsereket elárasztják a minden irányból érkező digitális támadások és nehezen birkóznak meg a helyzettel a biztonsági szakértelem, a költségvetés és a korszerű technológia hiánya miatt. Ezt tükrözi a Sophos legfrissebb felmérése. 
hirdetés

Így lehet megkerülni a Google szabályozását

Az ESET szakemberei olyan hamis kriptovaluta alkalmazásokat fedeztek fel, amelyek eddig még nem látott technikával játsszák ki az SMS-alapú kétfaktoros azonosítást (2FA), megkerülve a Google nemrégiben életbelépett korlátozásait.

Nagy lyukak vannak a mobilok védelménél

A digitalizáció kényelmesebbé, egyszerűbbé, gyorsabbá teszi számos tevékenységünket, azonban az online tér számos veszélyt is rejthet, ha nem vagyunk elég elővigyázatosak, elég csak az adathalász kísérletekre vagy hackertámadásokra gondolnunk.

Felkínáljuk magunkat a tolvajoknak, aztán csodálkozunk

Az online térben, a rövid távú haszon érdekében felelőtlenül megosztott adatok sokkal védtelenebbé teszik a felhasználókat, mint gondolnák – derül ki a Kaspersky Lab új kutatásából.

A kiberfagylalt visszanyalt

A kínai hírszerzés megszerezte, majd Amerika és szövetségesei ellen fordította azokat az elektronikus hadviselési fegyvereket, amelyeket az amerikaiak vetettek be Kína ellen.

A kamionforgalmat is leállíthatta volna a szemfüles hekker

Egy amerikai hekker könnyen bejutott két nagy, a kamionok forgalmát ellenőrző elektronikus rendszerbe s még azt is megtehette volna, hogy leállítja a kocsik motorját. A rendszereket működtető kínai vállalatok tagadták a súlyos hibát – de gyorsan jelszavaik megváltoztatására hívták fel ügyfeleiket.

Utazási cégekhez juthatnak el adataink, tudtunkon kívül

Egy sor világcég használja iPhone-ok népszerű alkalmazásait arra, hogy adatokat szerezzen ügyfeleiről, anélkül, hogy azok tudnának erről.

Idén az okosotthonokat is célba veszik a bűnözők

Előrejelzések szerint a felhasználó tudta és engedélye nélkül végzett kriptobányászattal kapcsolatos esetek száma továbbnövekszik 2019-ben, ráadásul a bűnözők okoseszközöket és otthoni okosmegoldásokat is felhasználnak a bányászfarmok építéséhez.

Így járhat, ha megspórolja a biztonság árát

Egyre több adathalász-támadás, növekvő lakossági anyagi veszteségek és információvédelmi pánik a szervezeteknél: kihívásokkal teli évnek ígérkezik 2019 kiberbiztonság szempontjából – véli a szakértő.

Hogyan ismerjük fel az adathalász csalókat?

Egyre többször hallani, hogy különböző pénzintézetek, webshopok nevével visszaélve próbálnak meg hozzájutni csalók óvatlan felhasználók személyes adataihoz. Bár az adathalászok egyre ügyesebben leplezik magukat, egy kis odafigyeléssel és néhány hasznos információ birtokában bárki elkerülheti, hogy áldozatul essen ezeknek a kísérleteknek. A Sberbank szerint ha megtörtént a baj, minimalizálni tudjuk a károkat.

Rászálltak a fogyasztóvédők a Google-ra, mert kémkedik a felhasználók után

Európai fogyasztóvédelmi szervezetek tiltakoznak az ellen, hogy a Google trükkösen tartózkodási helyük megadására bírja az Android-rendszer használót – eltiltást és bírságot követelnek.

Fekete pénteken se higgyünk a milliós kedvezményben

A Black Friday időszakára létrehozott hamis webáruházak hihetetlennek tűnő ajánlatokkal kecsegtetnek, ha pedig bedőlünk nekik, nemcsak egy adott tétel árát, de a bankkártya-adatainkat is bukhatjuk.

Bankok és webáruházak a csalók célpontjai

Az adathalászatot sokszor az egyik legtrükkösebb kibertámadásnak tartják, mivel pszichológiai manipulációs technikákra épül és észrevétlenül történhet - írja a Kaspersky Lab friss felmérése.

Most az MNB nevében küldenek adathalász emaileket

Ismeretlen csalók hamis elektronikus leveleket küldenek ki, megtévesztően az MNB nevében vagy annak „elvárásaira” hivatkozva, így próbálva magyar magánszemélyektől banki azonosítókat, pénzt kicsalni.

Ne nyissa meg ezt az OTP nevében küldött üzenetet!

Adathalász leveleket küldenek valakik az OTP nevében.

Ezzel a koktéllal vigyázzon, minden cseppje fertőző

Egy rendkívül fejlett és kifinomult Dark Tequila nevű kiberprogram tombol legalább öt éve Mexikóban: ellopja a bankszámlákhoz tartozó hitelesítő-, valamint a privát- és nagyvállalati adatokat egy olyan kártékony program (malware) segítségével, amely lehetővé teszi, hogy offline is mozgatni lehessen a fájlokat az áldozat számítógépein.

Vigyázat! Csalók leveleznek a NAV nevében

Hamis értesítéseket küldenek csalók a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nevében azért, hogy személyes ügyféladatokat szerezzenek meg – írja az Adózóna.

Ipari cégeket támadnak adathalász emailekkel

Mintegy 400 vállalat ellen indult adathalász támadás, többségében Oroszországban, írja a Kapsersky Lab. Alkalmazottak email-címére küldtek üzleti titkok megszerzésére alkalmas emaileket.

Előbb mindig gyanakodjunk, mielőtt kripto-üzletbe fogunk

A kriptovaluták elterjedése nemcsak a befektetőket vonzza, a kiberbűnözők is ezekkel kívánják növelni profitjukat. Idén az első félévben a Kaspersky Lab termékei több, mint százezer kriptovalutával kapcsolatos hamis pénzváltási folyamatot blokkoltak.

Minden harmincadik e-mail adathalászat

Egyre több az adathalász vagy megtévesztő e-mail. Érdemes vigyázni az olcsó repülőjegyeket, nyereményjátékokat kínáló e-mailekkel és a gyanús webshopokkal.

Vége lehet a webes sütizésnek

Személyes adatainkat nem szerezhetik majd meg az Interneten a Google és társai - szigorú rendszabály készül az Európai Parlamentben. Amennyiben a javaslatot megszavazzák, a korlátozást mások mellett a Facebookra, a Skype-ra, a WhatsAppra is kiterjesztik.

A spammerek jól kihasználták a WannaCry okozta pánikot

2017 második negyedében, a spamterjesztéssel foglalkozó kiberbűnözők kihasználták a májusi WannaCry-járvány következtében keletkező globális pánikot. Tudva, hogy sok felhasználó fertőződött meg, és hogy megoldásokat keresnek titkosított adataik visszaszerzésére, a csalók spam és adathalász e-maileket küldtek ki különböző szolgáltatásokat ajánlva a zsarolóvírus ellen.

Megelőzhető lett volna a százmilliós csalás?

Friss hírként terjedt a napokban, hogy egy litván férfi éveken át két internetes világcégtől (a Google-től és a Facebooktól) csalt ki 100 millió dollárt adathalász, hitelesnek látszó számlákkal és átutalásra szólító e-mailekkel – egy valós beszállító nevében. Ilyen csalásban bármely cég lehet érintett, pedig nem lenne nehéz megakadályozni.

Lehet, hogy egy bűnöző kér adatokat a főnök helyett?

Legyen bármilyen tájékozott egy vállalati felhasználó, az újabbnál újabb, rendkívül hihetőnek tűnő átverésekkel szemben nem lehet eléggé felkészült. Miközben komoly összegeket fordítanak védelmi rendszerük erősítésére a vállalatok, miközben alkalmazottaiktól milliárdokat csalnak ki a kiberbűnözők egyre kifinomultabb támadásokkal.

Csalók küldenek értesítéseket a NAV nevében

Illetéktelenek küldenek a NAV nevében hamis értesítéseket abban a reményben, hogy bizalmas ügyféladatokat szerezzenek meg.

Hogyan támadhatnak ránk a neten?

A tavalyi év bebizonyított a cégeknek és magánszemélyeknek egyaránt, hogy senki sem lehet biztonságban, előbb-utóbb mindenki a kiberbűnözők célpontjává válik. A Hunguard szakembereinek segítségével összegyűjtöttük, milyen formában érkezhet a támadás és hogyan védekezhetünk ezek ellen.

Az ismerős feladó sem garantálja, hogy nem vírusos a levél

Nemrég Gmail jelszavakhoz jutottak hackerek, így akár barátunk címéről is jöhet adathalász levél. Hogy szűrjük ki a gyanús leveleket? Segítünk!

Jön a NAV legújabb csodafegyvere

Ha minden igaz, egy év múlva már minden 100.00 forint feletti áfa tartalmú számla adatait látja majd a NAV. Bár egyelőre még a rendelet tervezete sem született meg, nem árt felkészülni!

A politikusok spammelik tele a postaládánkat

A világ teljes e-mail-forgalmának több mint fele volt az idén spam, azaz kéretlen üzenet. A leggyakrabban a politikai és sport témában érkezett levelek és reklámüzenetek árasztották el a postaládákat.

Ipari és mérnöki cégek veszélyben

A Kaspersky Lab az ipari és a mérnöki szektor ellen elkövetett támadások új hullámát fedezte fel több országban világszerte. Adathalászó emaileket és vírus alapú kereskedelmi forgalomban levő kémcsomagot használva a kiberbűnözők értékes üzleti adatokra vadásznak áldozataik hálózatain.

Azt a listát vezetjük a régióban, amit nem kéne

Magyarországon a spamek küldése és a kéretlen levelek terjesztését segítő botnet hálózatok működési aránya kiemelkedően magas - derül ki a Symantec MTI-hez eljuttatott éves jelentéséből. A kiberbűnözők a mindennapi élet részévé váltak.

Így törik föl a jelszavait a hackerek

Hogyan működik egy magánember digitális életének, jelszavainak, eszközeinek meghekkelése? Kevin Roose a Las Vegas-i hacker-konferencián felkért 4 hackert, hogy törjenek be hozzá. Meglepően könnyen ment.

A banknak se adjuk meg a PIN-kódot!

A számlavezető hitelintézetek soha nem kérik el ügyfeleiktől az elektronikus banki ügyintézéshez szükséges egyedi azonosítókat (pl. a PIN-kódot) telefonon, SMS-üzenetben vagy e-mailben. Az ilyen megkeresések mögött mindig csalók állnak – figyelmeztet a Magyar Nemzeti Bank.

Bűnözők nyúlták le az adóvisszatérítést

Adóbevallásokat, TB-számokat és más személyes adatokat szereztek meg amerikai állampolgároktól az adathalászok. Hogy mit tettek vele? Adót igényeltek vissza. Sokat.

Veszélyes is lehet a nyilvános wifi használata

Már szinte ösztönösen kapcsolódik az ember a wi-fi hálózathoz, hogy elidőzzön egy kávé mellett, sokan mégsem gondolják, hogy mekkora veszélynek lehetünk kitéve. A felhasználók több mint egyharmada nem foglalkozik az óvintézkedésekkel, amikor nyilvános Wi-Fi hálózatra csatlakozik.

A magyar cégeknek nem futja a biztonsági képzésekre

A legtöbb magyar vállalat csak a saját, belső informatikai osztályát használja a vállalat alkalmazottainak szakmai képzésére, ahelyett, hogy megbízott, külső informatikai tanácsadókat alkalmaznának.

Veszélyben a pénzügyi intézetek

Minden ötödik 2012 és 2013 között regisztrált adathalász támadás a banki és más pénzügyi szervezetet érintette. Egy kutatás szerint az adathalász fenyegetések sosem látott mértékben fejlődtek a vizsgált időszakban.

Veszélyben az Apple felhasználók

Drámaian nőtt az adathalász támadások száma világszerte. Egy felmérésből kiderül, hogy a kiberbűnözők körében egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az Apple ID-k és a hozzá tartozó számla információk ellopása, amelyeket az apple.com weboldalának másolatával szereznek meg.

Mobilvédelem: tíz tipp a védekezésre!

Telefonunk, táblagépünk vagy laptopunk nélkül lassan egy lépést sem teszünk és ez egyre inkább így van nyaralás közben is. Ezért utazáskor érdemes odafigyelni eszközeink védelmére is. Miután saját magunkat és otthonunkat is bebiztosítottuk, ne felejtsük el mobil eszközeink védelmét sem.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Stabil pozícióból indulnak neki a nagyvállalatok 2023-nak

Stabil pozícióból indulnak neki a nagyvállalatok 2023-nak

Az elmúlt időszak több szempontból próbára tette a gazdaság szereplőit, ám úgy tűnik, a nagyvállalatok viszonylag stabil helyzetből várták a 2023-as évet.
hirdetés
Generációváltás: jeles!

Generációváltás: jeles!

Interjú Farkas Péterrel, a Nelson Flotta ügyvezető igazgatójával.

Költségkímélés

Duplájára emelik a munkába járás kedvezményes költségtérítését

Duplájára emelik a munkába járás kedvezményes költségtérítését

Ez több százezer munkavállalónak komoly anyagi támogatás, és megkönnyíti a munkába járást.

Pénzszerzés

Milliókat húztak ki a lakásvásárlás előtt állók zsebeiből

Milliókat húztak ki a lakásvásárlás előtt állók zsebeiből

Az izmos béremelkedés ellenére az infláció egy év alatt 2,5 millió forintot vett el a lakásvásárlásban gondolkodó családoktól.

Adózás

Rafinált szálloda bukott meg a NAV-nál

Rafinált szálloda bukott meg a NAV-nál

Többmilliós adókülönbözetet állapított meg a NAV egy szállodát üzemeltető vállalkozásnál.

Jogi kisokos

Nem szedethet be extra adót a budakalászi önkormányzat a strandolók után

Nem szedethet be extra adót a budakalászi önkormányzat a strandolók után

A budakalászi önkormányzat úgy döntött, 200 forintos települési adót kell fizetniük azoknak, akik felkeresik település területén található tavakat.

Cégblog

Eldőlt, mennyivel emeli a béreket a Tesco

Eldőlt, mennyivel emeli a béreket a Tesco

Sikeresen megállapodott a 2023/24-es üzleti évre vonatkozó bérfejlesztésről.

Klímablog

Sokkal több mikroműanyag van a víz mélyebb rétegeiben, mint eddig gondolták

Sokkal több mikroműanyag van a víz mélyebb rétegeiben, mint eddig gondolták

A mélyebb rétegekben, azaz 6-10 méter mélységben nagyobb arányban vannak jelen az 1 mm-nél kisebb mikroműanyagok, mint a felszínen.

Gazdaság

Nagyot zuhant a nyereség a H&M-nél

Nagyot zuhant a nyereség a H&M-nél

A működési eredményt jelentősen rontották az emelkedő költségek, az infláció miatt visszaeső kereslet, valamint a kivonulás az orosz piacról.

Társadalom

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.

Infokom

Rekord GDPR-bírságok: szórták a büntetéseket Magyarországon

Rekord GDPR-bírságok: szórták a büntetéseket Magyarországon

2022-ben 1,64 milliárd euró értékben szabtak ki GDPR-bírságot Európában, amely több mint kétszeres növekedést jelent az előző évi büntetések összértékéhez képest.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo