hirdetés

Vonzó csali lett a kiberfenyegetések terjesztéséhez a Squid Game

A Squid Game (Nyerd meg az életed) koreai túlélő drámasorozat már a megjelenését követő hónapban a Netflix legnézettebb televíziós sorozata lett több mint 111 milliós nézőszámával. Látva a nézők érdeklődését, a kiberbűnözők nem restek kihasználni a rajongók sorozat nézése iránti lelkesedését, így az interneten máris megjelentek a jól ismert csalási módszerek. A Kaspersky szakemberei a Squid Game-hez kapcsolódó kifinomult, élesben alkalmazott leggyakoribb fenyegetésekre, többek között trójai vírusokra, reklámszoftverekre és halloweeni jelmezekre szóló adathalász ajánlatokra figyelmeztetnek.
hirdetés

Töltsön le egy Squid Game epizódot...és mellé egy kis malware-t

A 2021. szeptember-októberi időszakban több tucat különböző kártékony fájlt találtunk a weben, melyek nevében szerepelt a Squid Game.

Az elemzett esetek zömében további kártékony programok telepítésére képes trójai letöltőprogramokat találtunk, de más trójai vírusok és reklámszoftverek is felbukkantak. A kiberbűnözők például ezt a módszert alkalmazták: az áldozat a sorozat első játékának animált verzióját láthatta, ezzel párhuzamosan láthatatlanul elindult egy trójai program, amely adatokat tudott lopni a felhasználók különféle böngészőiből, visszaküldve azokat a támadók szerveire.

(Fotó: Pixabay)

Az egyik mappában létrehoztak egy parancsikont is, amelyik minden egyes rendszerindításkor el tudta indítani a trójai programot. A Kaspersky emellett mobileszközökre fejlesztett, ugyancsak a Squid Game-et kiaknázó malware-eket is talált. Egy Squid Game epizód letöltésének reményében a felhasználó egy trójai programot tölt le. Amikor az alkalmazás elindul az eszközön, akkor feladatok végrehajtására kéri a vezérlőszervert. Ilyen lehet például, hogy nyisson meg egy lapot a böngészőben, vagy hogy küldjön SMS-t a vezérlőszervertől kapott telefonszámokra. Ezt a trójai programot nem hivatalos alkalmazásáruházakban és különféle portálokon terjesztik más népszerű alkalmazások, játékok és könyvek álcája alatt.

Squid Game-es jelmezek eladók!

A Halloween közeledtével sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy melyik karakter bőrébe bújjanak az idei ünnepen. A kiberbűnözők persze igyekszenek kihasználni ezt. Megfigyeléseink szerint sok Squid Game-hez kapcsolódó kamu áruház kezd megjelenni. Ezek hivatalos áruházakként állítják be magukat, és a legtöbbjük a szereplők által a sorozatban viselt ruhákat utánzó jelmezeket kínál megvételre. Aki azonban ezeken a weboldalakon vásárol, azt kockáztatja, hogy nem kapja meg a terméket, és még a pénzétől is megszabadítják. Ráadásul az áldozatok végül még a banki és a személyes azonosító adataikat is elárulják a kiberbűnözőknek, ugyanis megkérik őket a kártya- és a személyes adataik – többek között az e-mail-címük, a lakcímük és a teljes nevük – megadására.

Squid Game-es termékek vásárlását kínáló adathalász weboldal

Vegyen részt a Squid Game-ben online...és veszítse el hitelesítő és banki adatait

A Squid Game streamelését kínáló „klasszikus” adathalász oldalak mellett sok olyan weboldalt is találtunk, amelyeken a játék online verziójában lehet versenyezni a fődíjért, 100 BNB-ért (Binance coinért). Talán mondani sem kell, hogy a játékos sosem kapja meg a beígért díjat, és a végén ellopják az adatait, vagy letölt egy kártékony programot.

Adathalász oldal, amelyen a Squid Game online játszható 100 BNB értékű nyereményért

„Csak idő kérdése volt, hogy a Squid Game az új slágercsalivá váljon. Mint bármely más népszerű téma esetében, a kiberbűnözők jó érzékkel találják el, hogy mi fog működni és mi nem. Most, hogy ekkora felhajtás van a Squid Game körül, megfigyeltük, hogy sok adathalász oldal kínál eladásra a sorozat karakterei által viselt jellegzetes ruhákat jelmezként, míg mások a sorozatban látott játékok online játszására invitálják a felhasználókat. Mondanunk sem kell, hogy az áldozatok végül elveszítik az adataikat és a pénzüket, és kártékony programokat telepítenek az eszközeikre. Rendkívül fontos ezért, hogy a felhasználók ellenőrizzék a weboldalak hitelességét, amikor streamelni szeretnék a sorozatot vagy ahhoz kötődő termékeket szeretnének vásárolni” – fejtette ki Miroslav Koren, a Kaspersky Kelet-Európáért felelős igazgatója.

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo