hirdetés

Rászálltak a fogyasztóvédők a Google-ra, mert kémkedik a felhasználók után

Európai fogyasztóvédelmi szervezetek tiltakoznak az ellen, hogy a Google trükkösen tartózkodási helyük megadására bírja az Android-rendszer használót – eltiltást és bírságot követelnek.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Hét uniós ország fogyasztóvédelmi szervezete közösen fordult az Európai Fogyasztóvédelmi Központhoz a Google adatgyűjtési módszere ellen tiltakozva. Megállapításuk szerint az amerikai óriásvállalat tisztességtelen módszerekkel próbálja megszerezni az immár kereken két milliárd mobil telefonon használt Android-rendszer használóinak adatait s ezzel megsérti az idén életbe lépett uniós adatvédelmi rendszabályt (GDPR).

Kép:Pixabay

Az Android közvetíteni tudja a használó tartózkodási helyét, és ennek érdekében a Google több módszert is használ. A készülék beállítási tudnivalóit úgy adják meg, hogy e szolgáltatás bekapcsolása ártalmatlan – ugyanakkor a rendszer akkor is rögzíti a háttérben a használat helyét, ha erre az adott szolgáltatás igénybe vételénél nincs is szükség.

A többek között a norvég, a svéd, a cseh és a lengyel fogyasztóvédelem által beterjesztett kérelem hangsúlyozza: a használat

90 millió dolláros végkielégítéssel rúgták ki az Android atyját zaklatás miatt
A Google az elmúlt két évben 48 munkatársát bocsátotta el szexuális zaklatás miatt. Alkalmasint ezért kellett már korábban távoznia az Android-szoftver alkotójának is.

helyszíne egy sor fontos információt tud megadni az adott személy vallási, politikai orientációjáról, egészségi állapotáról, szexuális irányultságáról. A Google mindezeket az adatokat, amelyekhez az érintettek hozzájárulása nélkül jut, különböző üzleti célokra tudja hasznosítani.

Arra van szükség, hogy az ügy kivizsgálása után a Google-t kötelezzék: tájékoztassa szolgáltatásának felhasználóit megfelelő világossággal, hogy azok tájékozottan dönthessenek ebben a fontos kérdésben. Ugyanakkor indítványozzák, ítéljék a vállalatot „megfelelő mértékű” kártérítés megfizetésére.

A Google első állásfoglalása szerint a tartózkodási hely megadása a rendszer telepítésénél nincs aktiválva, a használó azt kikapcsolhatja, vagy szüneteltetheti. Egyébként tanulmányozzák a beadványt, hogy annak alapján szükség esetén további lépéséket tegyenek és „folyamatosan javítják” a rendszer ellenőrzési lehetőségeit.

(Forrás: Der Spiegel)

hirdetés

Véleményvezér

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo