hirdetés

Térségünkben az utolsó helyre kerültünk a szabadságjogokat tekintve

A kormányzati kommunikáció szerint Magyarországot azért támadják Brüsszelből, mert megvédtük szabadságunkat és a magyar kultúrát. Brüsszelben ezzel szemben úgy vélik, hogy a főproblémát Magyarországon a politikai és gazdasági korrupció jelenti. Vajon melyik gondolat áll közelebb a valósághoz?

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

A göteborgi egyetemen évtizedek óta foglalkoznak társadalomkutatásokkal. A svédek egyik legnagyobb és legnépszerűbb egyetemét nem lehet ballibsinek, sorosistának, vagy Brüsszel fiókintézményének nevezni. Kutatásaik világméretűek, amelyben a magyarok egy igen kicsiny pontnak számítanak. Normatív vizsgálati szempontjaik csak olyanok lehetnek, amelyek egyszerre alkalmazhatók Afrikában, Ázsiában vagy Európában, tehát egyáltalán nem Magyarországra szabottak. Így eredményeiket, számaikat nem lehet beilleszteni a nálunk oly népszerű összeesküvés elméletek közé. Több ezer vizsgálatukból azokat válogattuk ki, amelyek azt mutatják, hogy térségünkben miképp állunk a szabadságjogokkal. Konkrétan Magyarországon és egy kivétellel a szomszédoknál. Ukrajnát a háború miatt hagytuk ki. Egy hadiállapotban álló országot nyilván nem lehet reálisan összehasonlítani szabadságjogok tekintetében olyan államokkal, amelyekben béke van.

A szólásszabadság és az információkhoz való szabad hozzáférés ügyében az utolsó helyen állunk szomszédainkkal összehasonlítva.

A média szabadságát illetően szorosabb a verseny, de az utolsó helyünk azért e szegmensben is biztos.

Az oktatás és a kutatás szabadsága területén ugyancsak az utolsó hely jutott Magyarországnak. Külön fájdalmas, hogy ezen a területen a Kádár-rendszer vége közeli állapotba jutottunk.

A tudományos és kulturális véleménynyilvánítás szabadsága.

A választások demokratikussága is nálunk a legrosszabb.

A választások tisztasága tekintetében is jobbak a szomszédok.

Összefoglalva egy érdekes világba köszöntünk be. A szabadságjogok ügyében egykor oly harcos Fidesz mára mintha 180 fokban hátat fordított volna önmagának. Nem az emberek, hanem a hatalom szabadsága lett a prioritás. A magyar kultúra védelme is csak gyenge indoknak tűnik, amit fémjelez Nagy Feró Kossuth-díja. A magyar kultúra művelésének és ápolásának elismeréséért járó legmagasabb magyar állami kitüntetést egy olyan embernek adni, aki még önmaga szerint sem alkotott semmi olyat, ami 100 év múlva is emeli majd a magyarság szellemi dicsőségét, inkább csak egyszerű hatalomépítési technikának tűnik, mint a kultúra bármifajta védelmének.

hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo