Autó, aranyrúd, vagy törött tányér is jöhet az automatából

Automatából vásárolni nem újdonság, a csoki-, üdítő-, kávéautomata látványa már a mindennapjaink része. De vannak szokatlanabb szerkezetek is. Lássuk, milyen furcsa, meghökkentő dolgokat adhat ki egy gép, és merre haladnak a trendek.

Automatából vásárolni egyszerű, gyors. Szeretik a vásárlók és szeretik a kereskedők is, mivel plusz személyzet nélkül, éjjel-nappal termeli a pénzt a tulajdonosnak. Éppen ezért a fejlesztők kifogyhatatlanok ötletekből. Számomra a legmeglepőbb, de ugyanakkor praktikumban verhetetlen dolog, amivel találkoztam lassan 10 éve, egy fogkefe automata volt a Pastrami étterem mosdójánál. Azóta természetesen már nem lepődnék meg ezen, de ma is van olyan termék, amit már automatából vehetünk, és bizony felszalad a szemöldökünk.

Kép:Pixabay

Kocsit vagy aranyrudat?

Az szinte már természetes, hogy apróbb tárgyakhoz, ételekhez, italokhoz, egy csekély összeg bedobálása után, azonnal hozzájutunk, de tavaly ezt überelte egy cég: egy amerikai autókereskedés, a Carvana, autókiadó automatát fejlesztett és üzemeltet. Gondolom nem meglepő, hogy nem aprópénzzel működik, a már hagyományos módon, korábban kifizetett autókat „adagolja” az óriási szerkezet. De ezt hiába rázzuk, mint a régi csokikiadó automatákat, nem pottyant az ölükbe egy vadiúj autót.

Itt is vége a feketézésnek?
Online korszakba lép az automaták piaca 2017-től. A gépeket már korábban regisztrálták, ami önmagában is jelentős mértékben fehérítette a szektort: csaknem ötezer olyan automatát szereltek le az üzemeltetők, amely a közterhek megfizetése nélkül üzemelt. 2017-től a gépek értékesítési adatai online eljutnak a NAV-hoz, így kiküszöbölhetőek a bevételek eltitkolására irányuló trükkök, technikai megoldások. A kereskedőknek elvileg nem lesz bonyolultabb a rendszer.
Meglepő termékautomatákból soha nem volt hiány, már évtizedek óta vásárolunk, bátran kijelenthetjük, hogy bármit, automatákból. Az ötvenes években egy amerikai sem lepődött meg azon, hogy a reptereken, utazás előtt így köthetett egy rapid életbiztosítást. De a cigaretta élvezői is a tervezők kegyeltjei voltak, no nem a komplett dobozos automatákra gondolunk, hanem amelyik már meggyújtva adta ki a füstölgő kis rudat. De említhetnénk Franciaországot is, ahol néhány éve zsákos szenet kiadó automata üzemelt. Szenet máshol egyébként kilóra is lehetett venni automatából, de annak szállításához maguk gondoskodtak a melegre vágyók.

Azonnali szükségletek, és azon túl

A legkomolyabb automata kultusz a Távol-keleten, főleg Japánban van, ugyanis a nagy népsűrűség, a magas bérköltségek, a helyszűke miatt az automaták jó üzleti megoldásnak számítanak. Itt a legmagasabb az egy főre jutó automaták száma, amelyekből szinte minden elképzelhető dolog beszerezhető. A számos, különféle ízesítésű rizs mellett vehetünk tojást, vákumcsomagolt fehérneműt, de akár a szigetországban kedvelt háziállatnak számító élő orrszarvúbogarat is.

Kína pedig felzárkózott Amerikához és már aranyrudat árusító automatákat is üzembe helyeztek. A mai trendek szélsebesen változnak, a legextrémebb termékek mellet a napi fogyasztási cikkek automatái a legnépszerűbbek. Vehetünk friss tejet, túró rudit, tojást, sőt, a már említett fogkefe mellett egyéb tisztálkodási eszközt. A karácsonyi vásárlási nagyüzemben megjelent egy újdonság is itthon az automaták palettáján: Magyarországon, de a fejlesztők tudomása szerint Európában is egyedülálló újítás, hogy automatából is lehet könyvet vásárolni. A Book24 a csomagautomaták mintájára készíttetett és telepített könyvautomatákat, amelyekben azonnal megvásárolhatóak az aktuális sikerkönyvek.

Az automaták a modern városi ember számos problémájára nyújtanak megoldást. Angliában látott valaki lehetőséget a magas sarjú cipőkben hosszú éjszakákat végigszenvedő nőknek automatából értékesített kényelmes váltócipőkben. Az úgynevezett afterparty-cipőket 5 fontért vehetik meg a hazaútra azok, akiknek már elege lett az egész este viselt elegáns, de kényelmetlen darabokból.

Feszültségoldás automatából
A felgyülemlett feszültség levezetésére szolgál a Yarisal és Kublitz cég által gyártott gép, amely üvegpoharakat, porcelántányérokat és szobrokat kínál összetörésre. A tetszőleges tárgy kiválasztása és a pénz bedobása után egy gombnyomásra a kiválasztott tárgy leesik és ripityára törik. Ennek látványa és hangja állítólag oldja a feszültséget és levezeti az agressziót.
Extrém cuccok

Itthon erre talán nincs igény, de Beverly Hills-ben érintőképernyős automatákból lehet vásárolni kaviárt, csigát, szarvasgombát és egyéb nyalánkságokat. A vastag pénztárcájú ínyencek nem szoktak spórolni ilyen apróságokon, hiszen 50-500 dollárig hozzájuthatnak a finomságokhoz. Az Egyesült Államokban a világon a legnagyobb az automaták kínálata: a palackozott italoktól az iPadekig, a luxus ékszertől a fehérneműig minden gombnyomásra, pillanatok alatt elérhető.

Számunkra egészen elképesztően hangozhat a Japánban és Amerikában egyaránt működő „homár automata”. Ezek esetében egy robotkar segítségével próbálkozhat a vendég kihalászni egyet az értékes állatokból úgy, ahogy az itthon plüssállatokkal megszokott játék.

Az automata tehát számos dologra megoldást kínálhat, a teljesen agyament ötletek mellett természetesen sok esetben igazán hasznosan is. Hollandia biciklitároló automatái, vagy éppen a japán vécépapír automaták ellen például biztosan nem sokan tiltakoznának.

 

 

 

 

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo