hirdetés

Ahol még az igen is mást jelent - jó tanácsok keletre indulóknak

Bár magyarként a nyugat-európai és észak-amerikai kulturális, társadalmi szabályokat könnyen befogadjuk, a világ távolabbi országaiban már közel sincs ilyen egyszerű dolgunk. Ha nem szeretné, hogy egy ígéretes üzleti megbeszélés vagy akár egy informális vacsora kínos véget érjen, érdemes megismerkedni a helyi szokásokkal. Szakértőnk segít! Második rész.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

Mi magyarok az európai országokban viszonylag könnyen megbirkózunk a kulturális különbségek leküzdésével, sőt még Kanadában vagy az Egyesült Államokban sem jelent különösebb nehézséget a beilleszkedés. A világ gazdaságának átalakulása és a globalizáció eredményeként azonban egyre több cég nyit Ázsia vagy például Ausztrália felé. Alkalmazkodni távoli országok kulturális szokásaihoz pedig jóval nagyobb kihívást jelent, mint elsőre gondolnánk. Cziczárdi Györgyi,  az Expatcenter szakértője - akárcsak a cikksorozat első részében - országonként a legfontosabbakat emelte ki.

Az alábbi tanácsok nem csak üzletembereknek hasznosak, hanem azoknak is, akik rövidebb-hosszabb külföldön tartózkodnak és szeretnének megismerkedni a helyi szokásokkal, hogy magabiztosan helyt álljanak mind a munkahelyükön, mind pedig a hétköznapokban.

Kína

1978-ban Kína szakított a szovjet tervgazdálkodási modellel, és fokozatosan áttért a szocialista piacgazdaságra, ahol a piacgazdaság és a tervgazdaság együttműködik. A fokozatos gazdasági reformok és a piacnyitás következtében Kína hihetetlen mértékű fejlődést produkál a nyolcvanas évek óta. 2011-ben már Kína az Amerikai Egyesült Államok után a világ második legnagyobb gazdasága. Gazdasági növekedésének üteme huzamosabb ideje meghaladja az évi 10%-ot, amit a kínai kormány is túlzottnak tart. Ennek ellenére a távol-keleti országban még mindig óriási potenciál van a befektetők, üzletemberek számára.

Malajzia

Malajzia az elmúlt évtizedekben gyökeres változáson ment keresztül. Egy elmaradott, isten háta mögötti országból erős, ipari nemzetté vált. Az 1990-es évektől igen gyors gazdasági fejlődés jellemezte, amit részben a nagyarányú külföldi tőkebefektetéseknek köszönhetett. A maláj gazdaság ma nagyban függ az USA és Japán gazdasági helyzetétől, mivel ez a két ország a legnagyobb kereskedelmi partnere.

Szingapúr

Szingapúr egy alig 692 km²-es törpeállam Malajzia déli csücskénél. Az 1965-ös függetlenedése óta az Oroszlánváros rohamos fejlődésbe kezdett, amit nagyrészt előnyös gyarmati múltjának is köszönhetett. Szingapúr volt ugyanis a környék brit gyarmati központja. A stratégiai jelentőségű kikötője hamarosan a világ egyik legfejlettebb államává tette a várost, mára központjában a leghatalmasabb bankok és társaságok felhőkarcolói állnak a modern sugárutak és üzletek mellett. Az ország büszkélkedhet a világon az egyik legmagasabb egy főre jutó GDP-vel.

Tajvan

Tajvan egy vitatott hovatartozású ország a Kína partjaitól mintegy 200 kilométerre délkeletre. A hivatalosan Kínai Köztársaság névre hallgató Tajvant ugyanis a Kínai Népköztársaság egyik saját tagállamának tekinti. A politikai ellentétek ellenére azonban Kína és Tajvan jó viszonyt ápol egymással gazdasági téren: Kína a tajvani cégek első számú befektetési célpontja, és a tajvani munkaerő mintegy 10 százaléka Kínában dolgozik. Kína egyben Tajvan legnagyobb importőre is, megelőzve az USA-t és Japánt.

Thaiföld

Thaiföldre a befektetők elsősorban a turizmusa miatt figyelnek fel, pedig az évi 6 százalék körüli gazdasági növekedést produkáló országnak számos egyéb vonzereje is van. Thaiföld például a világ első számú rizsexportőre, évi 6,5 millió tonnával, de gyümölcsexportja is jelentős. A fontosabb iparágak közé tartozik az elektronikus eszközök, számítógép-alkatrészek, építőanyagok és gépjárművek gyártása, ezen felül pedig Thaiföld a délkelet-ázsiai autógyártás egyik központja.

hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo