Elkeserítő számokat közölt az Egis

A kedvező adatoknak köszönhetően vidámabbak lettek a befektetők. Budapesten az Egis gyenge gyorsjelentése rontotta a hangulatot, mindennek ellenére az Erste elemzői szerint még mindig olcsó a gyógyszerrészvény.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Hirtelen megjavultak az adatok. Az elmúlt napokban láthattunk néhány pozitív meglepetést, miközben a gyengébb adatok is csupán kisebb visszaesést mutattak (pl. amerikai fogyasztói bizalmi index). Tegnap pedig az ipari beszerzési menedzser index lett messze jobb a vártnál, és az elmúlt két év legmagasabb értékére ugrott. Így nem meglepő, hogy a befektetők is vidámabbak lettek, ami éppen egybeesett egy rövidtávú korrekció végével. A DAX tegnapelőtt gyakorlatilag érintette a 20 napos mozgóátlagot, miközben a rövidtávú indikátorok vételi jelzést adtak. Így ment is rendesen az index, amelyet ma folyatnia kéne, sőt a nem túl távoli jövőben újabb árfolyamcsúcsot kellene látnunk.

A BUX is emelkedhet ma a tegnapi gyengébb teljesítményt követően, amely valószínűleg a hó végi „windows dressing” korrekciója volt. Mindezt annak ellenére, hogy az Egis elkeserítő számokat publikált tegnap este. Részben amiatt, mert tavalyi a harmadik negyedév nagyon erős volt, másrészt a rubel gyengülése negatívan érintette a társaságot. Mindezek ellenére, továbbra is olcsónak találjuk a részvényt, ráadásul az Egis súlya a BUX indexben relatíve nagyon alacsony.

Forrás: Erste

- Jó hangulatban telt a tegnapi kereskedés a tengerentúli börzéken, az S&P500 kitört felfelé és új történelmi csúcsra kapaszkodott (Dow 0,83%, Nasdaq 1,37%, S&P500 1,26%).

- A szokásos heti friss munkanélküli segélykérelmek száma 5 éves minimumra esett. A két héttel ezelőtti 345 ezerről 326 ezerre süllyedt a kérelmek száma, miközben az elemzők nem számítottak változásra.

- Az ISM feldolgozóipari beszerzési menedzser index 2 éves maximumra emelkedett júliusban, 50,9 pontról 55,4 pontra, miközben az elemzők csak 52 pontra számítottak.

- A júliusi tengerentúli autóértékesítési adat 15,6 millió darab lett évesítve, ez valamelyest elmarad a 15,8 millió darabos várakozástól. A legerősebb márkák a Mercedes (+23%) és a BMW (+13%) voltak.

- Az Exxon Mobil tegnap publikálta második negyedéves számait. A nettó profit 6,86 milliárd dollárra süllyedt az egy évvel ezelőtti 15,9 milliárdról, vagyis részvényenként 1,55 dollárra esett az eredmény, messze elmaradva az 1,89 dolláros várakozástól. Az árbevétel 127,5 milliárd dollárról 106,5 milliárd dollárra süllyedt, míg az elemzők 108 milliárdra számítottak.

- Fontos makroadatok érkeznek ma a tengerentúlról: a nem-mezőgazdasági foglalkoztatottak számának júliusi értéke, a feldolgozóipari foglalkoztatottak változása, és munkanélküliségi ráta.

Forrás: Erste

- A nyugat-európai börzék is jól teljesítettek tegnap, a kereskedés végéig meredeken kapaszkodtak felfelé az indexek (FTSE100 0,92%, DAX 1,63%, CAC40 1,26%).

- Az Európai Központi Bank tegnap nem változtatott az irányadó rátán, a várakozásoknak megfelelően 0,5%-on tartotta az alapkamatot. Mario Draghi megerősítette, hogy az irányadó ráta tartósan alacsonyan maradhat, és a jelenleginél alacsonyabb szintek is elképzelhetőek, vagyis továbbra is kitartott amellett, hogy tartósan laza monetáris kondíciókra lehet szükség.

Olaj, arany

- Zuhanó pályára került tegnap az arany kurzusa, és 1.324 dollárról 1.309 dollárra esett az árfolyam. A csökkenés azonban ma reggel sem állt meg, elesett az 1.300 dolláros támasz és a 20 napos mozgóátlag. A kurzus a 30 napos környékéig, 1.288 dollárig ereszkedett.

- Tegnap is nagy emelkedést mutatott a WTI típusú kőolaj, 105 dollárról 107,7-ig emelkedett. Reggel is folytatódott az erősödés, és a 108,5 dolláros ellenállást is áttörte az árfolyam.

Devizák

- A régiós devizákkal együtt gyengült a forint, ami áttörte a 300-as szintet és ma reggel már 300,77-en is járt az árfolyam, azonban időközben némileg megnyugodott és visszatért a 300-as lélektani határ közelébe.

Forrás: Erste

- A kedvező amerikai makroadatok hatására különösen a nagyot ugró ISM index hatására erősödött a dollár árfolyama. Az EUR/USD 1,3302-ről 1,3207-re mérséklődött.

Távol-Kelet

- Az amerikai jókedv átragadt az ázsiai piacokra is. A Nikkei 2,7%-ot, a HangSeng 0,5%-ot, a Shanghai index pedig 0,3-ot emelkedett.

- A Sharp több, mint 2,5%-ot emelkedett, miután a vártnál kisebb veszteséget realizált a társaság.

- Felülteljesítők voltak az ausztrál bankok, miután módosították az új banktörvényről szóló javaslatot, így enyhültek a profitaggályok.

- A japán jegybank monetáris bázisa az eszközvásárlási program eredményeként tovább bővült. Az előző hónapban még 36%-os volt a növekedés az egy évvel korábbi értékhez képest, ami most 38%- ra bővült.

Határidős piacok

- Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a pozitív tartományban voltak ma reggel.

Kép: SXC

Vállalati hírek

- Az Egis tegnap zárás után publikálta III. negyedéves eredményét. Elmaradt a pozitív meglepetés, hiszen a devizaárfolyamok alakulása jelentős veszteséget okozott a cégnek, a nettó eredmény több mint 40%- kal esett vissza. Az eredmény mesze elmaradt az elemzők által várttól, de nagyrészt megfelelt a mi konzervatív becslésünknek. Az árbevétel nem változott, az üzemi eredmény viszont csökkent. Az Egist is sújtja a gyenge rubel és az időszak végére kedvezőtlenül alakuló árfolyamok. Bár ezekre számítani lehetett, a negatív hatás mértéke az elemzők többségét váratlanul érte, így nem zárható ki, hogy az elmúlt időszak árfolyamcsökkenése után tovább mehet lefelé a papír. A közelmúltbeli korrekció után attraktívnak tartjuk az Egis árazását, hosszú távon továbbra is vonzó befektetési lehetőséget rejt a papír. Hamarosan megjelenhet a piacon a Celltrionnal közös biohasonló készítmény, ami lökést adhat majd az árfolyamnak. Ajánlásunk továbbra is vétel.

- A tegnapi elemzői tájékoztatóján a Richter megerősítette az idei évre vonatkozó várakozásait. Az árbevétel euróban számolva 3%-kal növekedhet, a bruttó eredményhányad az első félévben elért szint, 63,9% környékén maradhat, ami némileg magasabb, mint a 62-63% közötti korábbi előrejelzés. A Cariprazine engedélyeztetésére még idén sor kerülhet, míg amerikai értékesítés várhatóan a következő év elején indulhat meg. A vártnál kedvezőbb bruttó és üzemi marzs üzenete túlnyomórészt pozitív. A nemrégiben végrehajtott részvényfelaprózás növelheti a részvény likviditását és segíthet visszakerülni az MSCI indexbe, ahogy azt tegnapi Fókuszunkban is írtuk.

- OTP, FHB: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter interjút adott a Magyar Hírlapnak. A legfontosabb, devizahiteleket érintő részek a következők: (i) A bankszövetség és a minisztérium különböző lehetőségeket vizsgál, (a) devizahitelek forintra történő teljes vagy részleges leváltása, (b) a létező árfolyamgát rendszer megváltoztatása. (ii) A lakáscélú jelzáloghitelek megoldása elsőbbséget élvez a jelzáloggal fedezett szabad felhasználásúakkal szemben. (iii) A költségek megosztásáról egyelőre még nem egyeztettek, de a költségvetés mozgástere szűk. (iv) A megegyezés szeptember 30 előtt megszülethet, ugyanis a miniszternek ezt követően be kell nyújtani a jövő évi költségvetést. A korábbi információk szerint a bankszövetségnek augusztus 23-ig kell kidolgoznia egy javaslatot. A lakáscélú jelzáloghitelesekre való koncentrálás, azt sugallja, hogy a devizahiteleseknek egy szűkebb köre lesz csak érintett (körülbelül 1800 milliárd forint vagy 7,5 milliárd CHF). Összességében a hírek azt sugallják, hogy a bankok vesztesége nem fogja meghaladni korábbi becslésünket. Úgy tűnik, hogy a korábban becsült 400 Ft-nak a fele lehet a negatív hatás az OTP-re nézve, de még túl korai bármi pontosabbat mondani.

- A horvát kormány újra szeretné tárgyalni a MOL irányítási jogait az INA-ban. Erre a feladatra a kormány ki is jelölte a gazdasági minisztert, Ivan Vrdoljak-ot. Ugyanakkor az APA azt kürtölte világgá, hogy a MOL eladná az INA-ban levő 49 százalékos részesedését valamelyik orosz vállalatnak. Az pedig nem lenne jó a horvát nemzeti arculatnak, mert az oroszok a beszállítói pozíción keresztül sok kellemetlenséget tudnának okozni a horvát államnak/kormánynak. Így mind a két fél érdekelt abban, hogy megegyezzenek. Összességében a hírkapcsán nem számítunk jelentősebb árfolyamhatásra.

Jogi nyilatkozat
„A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”

Véleményvezér

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.
Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest

Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest 

Ez a vásárlás nem vonul be a magyar államosítások aranykönyvébe.
Szlovákok indítottak reklámkampányt magyaroknak, hogyha átruccannak a határon mennyivel olcsóbb minden

Szlovákok indítottak reklámkampányt magyaroknak, hogyha átruccannak a határon mennyivel olcsóbb minden 

Ha külföldre megy valaki, el ne felejtsen üres bevásárlószatyrot vinni.
Puccskísérlet a Budapesti Műszaki Egyetemen

Puccskísérlet a Budapesti Műszaki Egyetemen 

A Fidesz, ha elfoglalta Brüsszelt, akkor a Budapesti Műszaki Egyetem következik.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo