Óriási pénzeket kezelő alapok követelik a fosszilis vállalatok zöldülését

Közel 32 ezer milliárd dollárt kezelnek azok az alapok, melyek követelik a fosszilis iparágakban működő óriáscégektől, hogy többet tegyenek a klímaváltozás megfékezéséért, mint amire eddig képesek voltak.

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Összesen 415 intézményes invesztor -nagy eszközkezelő alapok- sürgették a decemberi Katowice-i klímacsúcs alkalmából a kormányzatokat és a világvállalatokat, hogy minden tőlük telhetőt megtegyenek azért, hogy a világ be tudja tartani a párizsi klímaegyezményben vállalt emissziómérséklési vállalásokat és megfékezze a klímaváltozást. A részvényesek ma már nagyobb nyomást gyakorolnak az óriáscégek menedzsmentjére, hogy nyíltabban és részletesebben tegyék közzé az üzletvitelüket érintő klímakockázatokat, valamint  álljanak át a fosszilis energiahordozókról a megújuló energiák használatára, termelésükben pedig a környezetbarát megoldásokra.

A zöld kötvény a legújabb átverés?
Az az ország, amely keresztbe tesz az uniós vagy globális ökológiai egyezményeknek, és aztán zöld kötvényt bocsát ki, nem tekinthető nettó környezetvédőnek. Ha zöld kötvényt bocsát ki a kormánya, azzal greenwashingot követ el, vagyis zöldebbnek mutatja magát, mint amilyen.
A környezettudatos alapok a Institutional Investors Group on Climate Change nevezetű tömörülésben lobbiznak a céges zöldülésért. A csoport nyilatkozata mögött olyan óriások sorakoztak fel, mint az HSBC, a UBS Asset Management vagy a Nomura Asset Management. A csoportban résztvevő alapok összesen 32 000 milliárd dollárnyi eszközt kezelnek, ami nagyjából Kína GPD-jének kétszerese. „Sok tennivalója van még a kormányoknak, hogy felgyorsítsák az átállást az alacsony karbontartalmú működésre és javítsák gazdaságunk, társadalmunk és a pénzügyi rendszereink klímakockázatokkal szembeni ellenállóképességét, rezilienciáját” - állt felhívásukban.

Ebben fontos a transzparencia érvényesítése is, vagyis a cégeknek tájékoztatni kell a befektetőket arról, a klímaváltozás hogyan veszélyezteti az üzleti tevékenységüket, hogy ezek ismeretében megfontolt döntéseket hozhassanak, karbonintenzív vagy fosszilis energiahordozókra kevésé hagyatkozó cégekben fektetnek-e be.

Kép:PublicDomainPictures

Az alapok kifejezték vezetőségük ama vélekedését, hogy azon a cégek és országok, melyek vezető szerepet vállalnak a párizsi klímaegyezmény teljesítésében és alacsony karbontartalmú gazdasági pályára állítják a gazdaságot -mind törvényekkel, mind céges best practice-ekkel-, jelentős gazdasági előnyökhöz jutnak.

Így éri meg zöld bizniszekbe fektetni
Rengeteg pénz hiányzik a Millenniumi Fejlesztési Célok megvalósításához. Davosban is röpködtek számok arról, hogy mennyi pénz hiányzik abból az éves elvárt invesztícióból, ami segíthetne véghez vinni a kitűzött célokat 2030-ig. A fórumon szó esett arról is, mit tehetnek a befektetők, hogy zöldebb üzleti lehetőségek felé áramoltassák tőkéjüket.
A befektetők felszólították a cégvezéreket, hogy azt is vegyék figyelembe, a közvéleményt egyre inkább áthatják az ökológiai megfontolások, a fogyasztói szokások is átalakulnak, a tudatos vásárlók egyre inkább a környezetkímélőbb termékeket részesítik előnyben.

2018 szeptemberében az olajeladásokból felhizlalt, 1000 milliárd dolláros Norvég Szuverén Nemzeti Vagyonalap -a világ legnagyobb állami befektetési portfóliót kezelő alapja- jelentette be, hogy a környezeti fenntarthatóság szempontját előtérbe helyezi befektetései döntéseinél és arra használja, hogy hatást gyakoroljon a világvállalatok igazgatótanácsaira, kierőszakolva belőlük a termelés zöldülését felgyorsító döntéseket.

Nemrég a világ legnagyobb teherszállító társasága, a Maersk jelentette be, hogy 2050-re karbonsemlegessé kíván válni, s arra kérte versenytársait, hogy azok is hasonlóképpen alakítsák át üzleti stratégiájukat és működésüket.

 

Véleményvezér

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés 

Hol van már 2019, amikor az év végén is még nulla körül forgott az államháztartás egyenlege.
Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal

Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal 

Meglepetésre nem fogynak olyan mértékben a tisztán elektromos autók az Egyesült Állmokban, ahogy várták. Klasszikus túltermelési válság jelei érzékelhetőek.
Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe 

Súlyos következményei lehetnek, ha komolyabb kétségek merülnek fel a magyar statisztikai adatok megbízhatóságával kapcsolatban.
Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények

Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények 

Egy olyan ország tanulói nyertek Európában, ahol még néhány évtizeddel ezelőtt a sötét kommunizmus tombolt. 
Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok

Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok 

Az egykor gyarmati sorban szenvedő oly elmaradott ázsiai országok igazán szépen felzárkóztak Európához a személyes vagyonokat tekintve.
Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott

Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott 

Leesett az első nagyobb decemberi hómennyiség. Nagyon vigyázzanak magukra, el ne csússzanak és el ne törjék a lábukat, mert nem biztos, hogy a mentő időben odaér. Elképesztő történet.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo