hirdetés

Már az autógyártóknak is sok, amit Trump megengedne

Nagy amerikai autógyártók Kalifornia állammal összefogva szigorúbb üzemanyag-fogyasztási normákban állapodtak meg, mint amilyeneket Donald Trump engedélyezne.
hirdetés

Az amerikai elnök ismert arról, hogy lényegében nem fogadja el a globális felmelegedést és az amerikai gazdaság érdekeire hivatkozva támogatja például a szénbányászat fejlődését. E keretbe tartozik, hogy a következő hetekben csökkenteni kívánja, vagy akár el is törölheti elődjének, az Obama-kormánynak az autók fogyasztására bevezetett, a korábbiaknál szigorúbb normáit.

Kép: Pixabay

Ezt egyébként a gyártók annak idején kérték Trumptól, de nem számítottak arra, hogy az ilyen messzire megy, írta a The New York Times. A fogyasztási norma lazítása a károsanyag- kibocsátás jelentős növekedését jelentené. Kalifornia, az USA legnépesebb és a legtöbb robbanómotoros kocsival rendelkező állama azonban különösen elkötelezett a környezetvédelem mellett, így jelezte: ki fog tartani az Obama-bevezette normák mellett. Miután másik 13 tagállam is hasonlóan foglalt állást,

a gyártókat az a veszély fenyegette, hogy a jövőben egy helyett két amerikai piacot kell kiszolgálniuk, más normákkal rendelkező kocsikat kell gyártaniuk az ország egyik és másik részére.
Ez szinte áthidalhatatlan problémákat okozott volna, ha például valaki az egyik „övezetben” vásárolt kocsijával áthajt a másikba, ahol azzal, az autó normái miatt, tilos közlekedni.

A sajátos helyzetben nagy gyártók: a Ford, a Volkswagen, BMW, a Honda, a Mazda, a Nissan, a Subaru titkos tárgyalásokat folytattak az illetékes kaliforniai szervekkel, amelyek sikeresek voltak. Az állam károsanyag- kibocsátási normáit csak kis mértékben teszik megengedőbbé, ami azt jelenti, hogy az autókat az ország egész területén forgalomba lehet majd hozni.

Az Obama-kormány eredeti rendelkezései szerint a kocsik átlagos fogyasztását, az elektromosakat is beszámítva, az európai számítási mód alapján 2025-re 4,3 l/100 km-re kellett volna leszállítani. Trump 6,4 literes átlagfogyasztást engedélyezne. A kaliforniai megállapodás azt tartalmazza, hogy 2026-ig kell 4,6 l/100 km-re csökkenteni a gyárak termékeinek átlagos fogyasztását.

A 17 amerikai autógyártó levélben kérte Trump elnököt: szülessék olyan megoldás, amellyel fenn

Tovább szigorítanak az autók széndioxid-kibocsátásán, de hogy lehet ezt betartani?
Jelentősen tovább korlátozza az EU az autók károsanyag-kibocsátását. Kérdés, hogyan tudják majd a gyártók az előírásokat megtartani.
lehet tartani az iparban a foglalkoztatottságot és a fogyasztók számára elérhető áron tudnak termelni. A Fehér Ház azzal reagált, hogy Kalifornia a felelős, amiért nem született egységes megoldás és kilátásba helyezte, hogy érvényteleníti a tagállamok egy részének megállapodását .

Trump beiktatása óta támogatta a hazai járműipart, ám bírálataik után a gyártók attól tartanak: az elnök a norma-ügy körüli viták miatt vámokat vethet ki a kocsikra és az alkatrészekre. Ez veszélyes lépés lenne, mivel sok amerikai autót Kanadában vagy Mexikóban szerelnek össze, az importáltakról nem is beszélve. A másik gond, hogy a vásárlók többsége továbbra is a nagy fogyasztású városi terepjárókat, a pick-upokat részesíti előnyben. Így azok árát meg kellene emelni, miközben jelentősen csökkentik az e-kocsik árát – ami persze veszteséget hoz a gyártóknak

hirdetés

Véleményvezér

Már a katasztrófaturizmus sem a régi

Már a katasztrófaturizmus sem a régi

A népirtások helyszínei nagy kedvencek a katasztrófaturisták célpontjainak listáján.
Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

2018 áprilisában a Fidesz parlamenti képviselői Orbán Viktor vezényletével elbontották a Kossuth téri kordont, ma már ugyanez tilos.
Sorozatos meglepetések a boltokban

Sorozatos meglepetések a boltokban

A boltok többségében áttértek a napi árazásra, szinte kiszámíthatatlan milyen meglepetések érhetik a vásárlókat.
A jövő üzlete a nővérimport

A jövő üzlete a nővérimport

Az életkor folyamatos emelkedése egyre nagyobb terheket ró az egészségügyre a világon mindenütt.
Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo