Tovább szigorítanak az autók széndioxid-kibocsátásán, de hogy lehet ezt betartani?

2019. március 29. péntek - 19:07 / piacesprofit.hu
  •    

Jelentősen tovább korlátozza az EU az autók károsanyag-kibocsátását. Kérdés, hogyan tudják majd a gyártók az előírásokat megtartani.

2021-hez viszonyítva az új személykocsik 2030-ra átlag 37,5 százalékkal kevesebb széndioxidot bocsáthatnak majd csak ki, míg a könnyű teherszállítóknál 31 százalékos átlagos csökkentést kell elérni. Döntés született az Európai Parlamentben arról is, hogy 2025-re már 15 százalékos csökkentést kell elérni. Az előírást a tagállamoknak még jóvá kell hagyniuk, ezzel azonban számolni lehet.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A tagországok ősszel eredetileg azt javasolták, hogy mind a személykocsiknál, mind a könnyű teherszállítóknál átlagosan 35 százalékos csökkentést írjanak elő, míg Németország korábban csak 30 százalékosat szeretett volna.,

Míg környezetvédő szervezetek túl gyengének minősítették az új rendezést, a gyártók eltúlzottnak.

Tovább drágulnak az autók a környezetvédelmi előírások miatt
Tovább emelkednek az autóárak: a Volkswagen kocsijainál például a következő években a dízeleknél legalább 2000-2500, a benzinmotorosoknál 1000-1500 euróval magasabb árakkal kell számolni.

Az Acea, az európai autógyártók szövetsége szerint a szigorúbb normáknak „pusztító kihatása lesz” a foglalkoztatottságra.

Az előírások csak akkor teljesíthetők, ha a gyárak a benzines és a dízel-járművek mellett egyre több, károsanyagot nem kibocsátó elektromos autót készítenek. Sok cég mindenesetre még a 2021-re előírt norma elérésétől is messze van. Két év múlva az új kocsik átlag legfeljebb 95 g szén-dioxidot bocsáthatnak ki kilométerenként, míg a jelenlegi európai átlag 118,5 g-nál van.

Az üvegház-hatású gázok kereken negyede származik a közlekedésből, elsősorban a személy- és a teherautókból.

(Forrás: Der Spiegel)