Tovább drágulnak az autók a környezetvédelmi előírások miatt

2019. március 21. csütörtök - 14:15 / piacesprofit.hu
  •    

Tovább emelkednek az autóárak: a Volkswagen kocsijainál például a következő években a dízeleknél legalább 2000-2500, a benzinmotorosoknál 1000-1500 euróval magasabb árakkal kell számolni.

A gyártók szerint a károsanyag-kibocsátás csökkentésére vonatkozó uniós előírások állnak a drágulás mögött, a cégek a többletköltségeknek legalább egy részét kénytelenek a vevőkre áthárítani.

Zsúfolt német autópálya, Kép: wikimedia

Kép: wikimedia

A környezetvédelmi előírások szigorodása eddig is hajtotta felfelé az autóárakat. A német vevő 1980-ban átlag 8420 eurót fizetett egy kocsiért, 2010-ben 25 000-et, míg 2017-ben már 30 000 euró felett volt az átlagos ár. Ebben a SUV-ok elterjedése is nagy szerepet játszott, hiszen a városi terepjárók drágábbak, mint a hasonlóan felszerelt limuzinok. Mindent összevetve a szakértők úgy számolnak: aki napjainkban 14 000 eurót tud szánni egy átlagos, belépő szintű kiskocsira, annak pár év múlva 20 000-et kell majd letennie.

Mi lesz azokkal, akiknek nem telik majd villanyautóra?
Az átállás a belső égésű motorokról az elektromosokra lényegesen megemeli majd az autók árát, és felmerül a kérdés, hogy alacsony jövedelműek megengedhetnek-e majd maguknak saját kocsit – jelentette ki a Volkswagen konszern felügyelőbizottságának elnöke.

Ebből kiindulva tesz a VW a villanyautókra: 2030-ig azoknak kell kitenniük a termelés 40 százalékát. Mivel az áram olcsóbb, a kocsik technikája egyszerűbb, kisebbek lesznek a fenntartási költségek, és a konszern számításai szerint 50 000 km után megtérülnek az e-autó magasabb beszerzési költségei. Alkalmasint a kínálat is ebben az irányba tolja majd a vevőt: a károsanyag-szűrés magas követelményei miatt a VW sok kisebb típusát nem fogja már dízelmotorral gyártani. (Forrás: Die Welt)