Kisajátíthatja a cég a falu ivóvízforrását?

A kaliforniai fakitermelő vállalat 50 évig gyakorlatilag ingyen adta a falunak az erdejében lévő forrás vizét. Ám a térséget aszályok sújtják, az ivóvíz drága erőforrás lett. A forrás vizét inkább a japán piacra exportálják palackozott ásványvízként.

Kép: Pixabay

Az észak-kaliforniai Weedben régóta folyik fakitermelés. És ősidők óta csordogál az erdőben egy patak, ami a helyi forrásból (Beaughan Spring) ered, és ellátja a 2700 lakosú település háztartásait. Méghozzá közvetlenül. Az emberek bevezették a forrás vizét a fából épült házaikba. Mivel Kaliforniát nagy aszály sújtotta idén is, a forrásvíz igazi áldásnak bizonyult a lakosok számára. Csakhogy a forrás, melyből a patak ered, abban a fenyőerdőben található, amely a Roseburg Forest Products tulajdonában van. Az oregoni székhelyű cég nem akar többé osztozni a vízen a helyiekkel. Az elmúlt 50 évben a cég szimbolikus összeget, évi 1 dollárt kért a kisváros önkormányzatától a korlátlan vízfogyasztásért cserébe.

Júliustól azonban a vállalkozás 97 500 dollárt, vagyis közel 27 millió forintot számít fel az ivóvíz-szolgáltatásért. Az idei szerződés, amit a városvezetés aláírt a céggel, már olyan kitételt is tartalmaz, hogy az önkormányzatnak más ivóvízforrás után kell néznie. Vagyis a fakitermelő vállalkozás nem tervezi, hogy hosszú távon elérhetővé teszi ezt a természeti erőforrást. A Roseburg a forrás vizének egy részét ugyanis már elkezdte értékesíteni a Crystal Geyser Alphine Spring nevű cégnek, mely helyben palackozza, és Japánba szállítja ásványvízként. A Crystal Geyser szeretné növelni a termelést. A konfliktust az is tetézi, hogy a Roseburg a legnagyobb munkáltató a településen, tehát a lakosság nagymértékben függ a cégtől.

Több víz kellene, de nincs
Meredeken nő az elkövetkező években a gazdaság vízigénye, de a források egyre csökkennek. Emiatt az ivóvízellátás már most is az egyik fő üzleti kockázattá, a társadalom egészét tekintve pedig az egyik fő aggállyá vált.
A Japánba exportáló Crystal Geyser alapítója, Philippe Papillaud ellátogatott Weedbe, és megfenyegette a helyieket: ha nem engedik, hogy a forrás vizét felhasználhassa, akkor felrobbantja a helyi palackozóüzemet (ami ugye állások elvesztésével járna). Később aztán fia jött el a településre bocsánatot kérni apja magatartásáért. Weed lakosai állítólag dokumentummal rendelkeznek arról, hogy a Roseburg előző tulajdonosa visszaadta a forrás vizének használati jogát a városnak 1982-ben. Ezért készek a bíróság elé vinni az ügyet.

 

A Shasta-hegy és a körülötte lévő, vízben gazdag települések Siskiyou megyében találhatók, ahol novemberben tűzik népszavazásra azt a kérdést, a cégek kötelesek legyenek-e exportengedélyt beszerezni a vizek külföldre szállítására. Kaliforniában 5 éve tart az aszály, és a The New York Times már egyenesen „vízháborúkat” emleget, amikor a helyi lakosok, a mezőgazdák és a gyárak közötti összecsapásokat elemzi. (Még ebben az évszázadban olyan drága erőforrássá válhat a víz, mint amilyen ma az olaj. Ennek veszélyeiről és a klímaváltozás várható hatásairól beszélgettünk korábban Torontóban a téma nemzetközi tekintélyű szakértőjével, Peter Gleickkel.)

A pereskedés helyett van egy másik megoldás is: új kutat fúrni. A Roseburg bele is menne, hogy az általa birtokolt erdő egy bizonyos pontján fúrjanak, csakhogy ez nem messze van egy 1986-ben bezárt fafeldolgozó üzemtől, ahol a talajvíz szennyezett, többek közt arzént is tartalmaz (talán nem véletlen, hogy a Roseburg csak itt hajlandó engedélyt adni a fúrásra...). Mivel a lávaüregek holléte ismeretlen, addig nem tudni, hogy a talált víz iható-e, vagy sem, amíg meg nem történt a fúrás.

Lesz mezőgazdaság, csak öntözni nem lesz mivel
2050-ben még rendelkezésünkre fog állni elegendő édesvíz, hogy a várhatóan 9 milliárdra növekvő lakosság élelmezése megoldható legyen, de a túlfogyasztás, szennyezés és az éghajlatváltozás egyéb hatásai miatt világszerte több régióban csökkenni fog a mennyisége.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo