hirdetés

Kína ebbe is belehúzott

Az óriási állami támogatások és az olcsó munkaerő segítségével a kínai elektromos autógyártás globális vezető szerepre törekszik. Idén már 295.000 elektromos autót adnak el Kínában – és csak 287.000-et összesen a világ többi országában, miközben Peking a legjobb külföldi szakembereket is megvásárolva tör az élre.
hirdetés

A nagy országot adottságai is kényszerítik a váltásra: sűrűn lakott, zsúfolt, sokmilliós nagyvárosait rendszeresen önti el a járműforgalomból származó szmog, ugyanakkor az üzemanyag túlnyomó részét importálva függőségben van az olajszállítóktól. Kína adottságai is kedvezőek az elektromos járművekre: autókra elsősorban nagyvárosokban, rövid utakra van szükség, mert a hosszabb utakat olcsóbban és kényelmesebben lehet megtenni a nagy sebességű vonatok kiterjedt hálózatán.

Kép: youtube.com

Az ország legfelsőbb vezetése huzamos ideje nyomatékosan támogatja ezt az iparágat, amelyhez a nagy autógyártók mellett sok kínai székhelyű kis és közepes méretű külföldi beszállító vállalkozás tartozik. Kína az akkumulátorok területén is önellátásra törekszik, ugyancsak vezető nemzetközi szakemberek bevonásával.

Technológiai miniszterré hét éve az Audi egy volt (kínai) mérnökét nevezték ki. Az európai és az amerikai elektromos autók, a közös vállalkozásokban készülő Volkswagenek, Fordok, Chevroletek egyébként máig népszerűbbek, mint a hazai gyártásúak, elsősorban mert vonzó külsejűek a gyakran dobozos megjelenésű kínaiakkal szemben. A General Motors Kínában összességében több autót ad el, mint az USA-ban és a Tesla a rohamosan növekvő keresletre tekintettel fontolgatja gyár építését Kínában, amely immár második legnagyobb piaca. Mindez annak ellenére, hogy a kínai tízszer akkora adót fizet import-autó vásárlásánál, mint az amerikai.

A kínai hatóságok egyébként most azt tervezik, hogy a külföldi cégek ott gyártott, vagy eladott elektromos kocsijainak arányában engedélyezik csak robbanómotoros autók behozatalát. A lényeg mindenesetre az, hogy idén 295.000 elektromos autót adnak el Kínában – és csak 287.000-et összesen a világ többi országában.

Sorra jönnek az elektromos autók
Kína belátható időn belül el akarja tiltani a belsőégésű motorokkal felszerelt járműveket - ugyanezt tervezi az USA legnagyobb állama, Kalifornia. A következmény: a nagy autógyártók sorra jelentik be, hogy felgyorsítják elektromos kocsijaik gyártását.
Jövőre Kínában 407.000, a világ többi részén 570.000 lesz a várható eladás, mg 2019-re Kína már magasan vezetni fog, 814.000 elektro-autóval 602.000-rel szemben. Miközben az út egyáltalán nem sima: volt már az USA-ban létesített kínai elektromos autógyár, amelyet a gyér eladások miatt be kellett zárni, míg egy kínai gyártótól, amely hamis adatokat közölt eladásairól, megvonták az állami támogatást.

Mindenesetre az órási kínai lépések meghatározzák a világ autóiparának fejlődését – ezzel sok tekintetben a települések fejlődését, az emberek életmódját. Ennek tudható be, hogy a nagy amerikai és európai autógyártók is megsokszorozzák erőfeszítéseiket elektro-autók kifejlesztésre, hogy ne veszítsék el ezt a páratlan fejlődés előtt álló piacot, amelyen Kína vezető szerepre tör.

(N.Y.Times)

hirdetés

Véleményvezér

Már a kiflit is horroráron adják

Már a kiflit is horroráron adják

A Vakmajom blog követi az egyik budapesti pékségben árult termék árának alakulását, ahol már 350 forintot is elkérnek egy kovásos kifliért.
Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.
Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Szijjártó Péter külügyminiszter béke barátja Bagarjaként járja a világot és nem érti, miért nem értik. Az észt miniszterelnök most elmondta.
Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Igazi hungarikum a túrós csusza, nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné, ne evett volna. Ára iránymutató.
A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

Ilyen sem volt még. A magyar állam magas rangú politikusai eddig messze elkerülték Ukrajnát.
Hazaáruló kereső program indult

Hazaáruló kereső program indult

Új magyar nemzeti társasjáték kezdődött. A neve, ki a hazaáruló?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo