A jótékony pénzekkel sem lehet szórakozni - perel Bill Gates Alapítványa

Viszonylag ritka, hogy egy világhírű jótékonysági alap csatlakozik a felperesek közé egy korrupciós botrányban. Bill Gates világegészségügyet és oktatást támogató, s a szegénység megszüntetéséért küzdő alapítványa épp ezt teszi most a brazil állami olajcég elleni perben, mégpedig részvényesként.

A Bill & Melinda Gates Foundation beperelte a korrupciós botrányba keveredett brazil állami olajcéget, a Petrobrast, mert részvényárfolyama nagyot veszített értékéből. A mérvadó médiumok híradásai nagyjából-egészében elfelejtettek rámutatni arra, hogy ha nem is precedensértékű, de mindenképpen nagyon fontos esetről van szó.

Hogy a jogsértő üzleti tevékenységre előbb-utóbb fény derül és lecsap rá a törvény ereje, azt tudjuk. Hogy időnként a részvényesek is támadnak és perelnek, azt kevésbé tudjuk, de vannak rá példák, nem is kevés. Rendszerint a cégvezetőt és az igazgatótanácsot szokták perelni a pénzügyi felelősségükkel (fiduciary duty) való visszaéléséért.

De ma már nemcsak a törvényvégrehajtók, a megkárosított üzletfelek és a magánbefektetők nyújthatják be a számlát, ha jogsértés történik egy cégnél. Hanem a jótékonysági alapok is, mint részvényesek, melyek épp arra balanszíroznak, hogy ne veszítsék el alapító tőkéjük értékét, mivel annak kamatait és hozamát osztják szét évente.

Bill és Melinda Gates, az alapítvány életre hívói.
(fotó: wikipedia)

Rendszerint városok, egyetemek vagyonát kezelő alapok szoktak perelni -a Petrobrast 2014 decemberében a Rhose Island-i Providence vagyonalapja perelte be hasonló okból, mint most Gates-ék-, de hogy egy világszerte ismert alapítvány teszi ezt, az erőt és nyilvánosságot ad, valamint buzdítást a hasonló filantróp alapoknak, hogy ilyen esetekben kvázi aktivistaként lépjenek fel nemcsak befektetésük értékének helyreállításában (amennyiben kártérítést követelnek), hanem egyúttal a jogtiprás nyilvános elítélésében. Az üzenet az: aki szórakozik a pénzünkkel/tőkénkkel, az megnézheti magát.

Az amerikai szövetségi bíróságra New Yorkban benyújtott panasz szerint a Petrobras "kiterjedt megvesztegetési és pénzmosási rendszert" működtetett, idézte a keresetet a Reuters. Az alapítvány alperesként nevezte meg továbbá a WGI Emerging Markets Fund LLC nevű alapot is, melynek révén Gates-ék jótékonysági szervezete Petrobras-részvényeket vásárolt. Hogy mennyit, azt pontosan nem tudni, de csak az értékvesztés volumene több tízmillió dollárra rúg, derült ki a híradásokból. Ugyancsak perli Gates az olajóriás könyvvizsgálóját, mely az alapítvány szerint tudott a gigantikus kihágásokról és szemet hunyt felette.

Újabban szinte nem múlik el nap anélkül, hogy a botrány valamelyik érintettje beismerő vallomást tenne, rendre újabb és újabb titkos bankszámlákra derül fény, melyeket kenőpénzek mozgatására használtak. Az államügyész szerint 10 év alatt mintegy 2 milliárd dollárt fizetett a cég megvesztegetésekre. Az ügyben az a meglepő, hogy a Petrobras üzletvitelének visszásságai nem ma kerültek felszínre. Bő egy éve láttak napvilágot az első részletek, a botrány viszont most csúcsosodott ki és lett nemzetközi médiasztori belőle.

És mi a másik tanulság? Hogy filantróp alapok lehetőleg ne fektessenek fosszilis cégekbe. Még akkor se, ha elsődleges szempontjuk az alapítvány tőkéjének fialtatása. (Már a környezetvédő sztárok közül is van, aki átcsoportosította a befektetéseit emiatt - Leonardo DiCaprio leszámolt a fosszilis energiával.)

A Petrobras mintegy 98 milliárd dollárnyi részvényét és kötvényét értékelte túl, állítja a Reuters. A Gates-alapítvány vagyonkezelője Warren Buffett alapja, a Berkshire Hathaway. A Petrobras piaci kapitalizációja 7 éve még 300 milliárd dolláros csúcsot döngetett, ennek 90 %-a elveszett a botrány miatti részvényárzuhanás következtében. Áprilisban a cég kénytelen volt 17 milliárddal csökkenteni egyes értéktárgyai értékét. A Petrobras több menedzserét elítélték már pénzmosás, kenőpénzek fizetése vagy azok elfogadása miatt.

Hallgattak Gates tanácsára
Gates és felesége 2000-ben hozták létre alapítványukat Seattle-ben 41,3 milliárd dollárnyi tőkével. Ez volt a kiindulópontja a végül 2009-ben meghirdetett "The Giving Pledge" nevű mozgalomnak, melynek lényege, hogy Warren Buffett és Gates arra buzdította a Forbes-liga többi milliárdosát, adják oda jótékony célra vagyonuk felét.
Kik ajánlották fel vagyonuk felét jótékony célra?
Íme a legismertebb nevek: Bill Ackman (kockázati tőkés), Michael Bloomberg (hírügynökség-alapító, volt New York-i polgármester), Paul G. Allen (Microsoft-társalapító), Steve Bing (film producer), Edgar Bronfman Sr. (Seagram szeszimpérium-vezető, a Zsidó Világkongresszus egykori feje), Edgard Bronfman Jr. (lemezipari mogul), Warren Buffett (befektető), Tim Cook (Apple-vezér), Ray Dalio (Wall Street-i befektető), Barry Diller és Diane von Fürstenberg (médiamogul és divattervező házaspár), Larry Ellison (Oracle-vezér), William Barron Hilton (szálldalánc-örökös), George Lucas (filmmogul), Sidney Kimmel (divatipari mágnás és filmproducer), Vinod Khosla (szilícium völgyi vállalkozó és befektető), Bill Marcus (Home Depot bolthálózat-alapító), Yuri Milner (orosz internetmogul), Elon Musk (Tesla-cégvezető), T. Boone Pickens (olaj- és földgáz-mágnás), Ronald Perelman (a Carnegie Hall elnöke), Vlagyimir Potanyin (orosz oligarcha), Ted Turner (CNN-alapító, egykori TimeWarner főrészvényes), Marck Zuckerberg (Facebook-alapító), Paul Singer (hedge fund-guru), David Rockefeller (örökös, Chase Manhattan-vezér).

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo