A diszkontdivat ára: embereket mérgeznek a szennyező ruhagyárak

Mindig az olajszektort és a cementgyártást emlegetjük, ha szennyező iparágakról van szó, de a divatipar sem marad el sokban tőlük. A nyugati világban élő fogyasztókként hozzászoktunk, hogy bagóért vásárolhatunk ruhadarabokat a diszkontdivat márkáitól. Egy aktivista szervezet utánajárt, hogyan szennyezi a talajvizet és az ivóvizet a műselyemgyártás Kínában.

A 2000-es években érvényesült diszkontdivat, más néven „fast fashion” (ami a gyorséttermekre utalva gyorsdivat) árucikkei olcsó alapanyagokból készülnek olcsón termelő országokban. Ez a H&M, a Zara, a Marks & Spencer vagy a Tesco saját márkás ruháinak alapkoncepciója.

Az ágazat zászlóshajóinak felívelését jól jelzi, hogy a Zara mögött álló Inditex tulajdonosa, Amancio Ortega 80,1 milliárd dolláros vagyonával a világ harmadik leggazdagabb embere. Az igazán híres márkanevek, Armani (8,5 Mrd dollár), Valentino (1,5 Mrd dollár), Calvin Klein (700 M dollár), Lagerfeld (125-200 M dollár), Ralph Lauren (5,9 Mrd dollár) a közelébe sem érhetnek a magánvagyonukkal.

Csakhogy e vagyonok és a céges profitok meg osztalékok megtermelése óriási externáliákkal jár. Ezek nincsenek beépítve a ruhaipari cikkek áraiba. Nem fizet értük kompenzációt senki.

Fotó: Flickr/smittenkittenorig

Helló, műselyem, viszlát, ivóvíz!

A ruhagyártás egyik legszennyezőbb aspektusa a műselyem (angolul viscose vagy rayon) elkészítése.

A műselymet a poliészter és a pamut kiváltására szokták használni, mert strapabíróbb, és az előállítása olcsóbb. A méregdrága ruhákban éppúgy megtalálható, mint a diszkontdivat termékeiben.

Általában cellulózból állítják elő, s mint ilyen, félig mesterséges anyag. Forrása leginkább eukaliptusz, bükkfa és fenyőfa. Ezeket vagy fenntartható módon termesztik, vagy nem. Leginkább a gumigyárakban dolgozókban figyelték meg káros hatását.

Fotó: changingmarkets.org

Kemikáliakarnevál

A műselyem megmunkálása sok vegyi anyagot igényel. Használnak az eljárás során karbondiszulfidot, ami rendkívül tűzveszélyes anyag, és már összefüggésbe hozták a koszorúér-betegségek, bőrbetegségek, rákbetegségek és születési rendellenességek kialakulásával is.

De ez még nem minden. A műselyemgyártásban szerepet kap a nátrium-hidroxid és a kénsav is.

A Changing Markets Foundation 10 üzemet vizsgált Kínában, Indiában és Indonéziában, hogy kipuhatolja, milyen ökológiai vonzatai vannak a műselyem előállításának.

Hát, nagyok.

A Shandong CHTC Helon Company egyik üzeménél például a törvény által megengedett karbon-diszulfidszint háromszorosát mérték. A környéken élők arról panaszkodtak, hogy a kútjaik vize ihatatlanná vált.

Fotó: changingmarkets.org

A Changing Markets megjegyezte, hogy a diszkontdivat márkái nagy nyomást helyeznek a beszállítókra, hogy minél gyorsabban gyártsanak és minél olcsóbban, s ez az üzleti környezet nem kedvez a környezetkímélő eljárásoknak.

A The Guardian megkereste a szóban forgó márkákat, hogy kommentálják a szennyezésről szóló állításokat.

A Zara és a H&M volt a legkészségesebb, hogy nyilvánosságra hozzák, honnan szerzik be a műselymet a termékeikhez, a H&M hozzátette, hogy külső konzultánssal dolgoznak az ellátási láncuk zöldebbé tételén. Az Inditex (Zara) az év végén fogja nyilvánosságra hozni műselyembeszállítóinak a listáját. A Magyarországról a közelmúltban kivonult Marks & Spencer közölte, hogy direkt fizet a beszállítóinak azért, hogy fenntarthatóbb módon termeljenek. Több brand azonban titkolózik. A Tesco csak annyit mondott, hogy az angol napilap cikkében említett üzemben nem gyártat, és hogy igyekeznek a beszállítókkal együttműködve csökkenteni divatcikkeik vegyi lábnyomát.

Forrás: The Guardian

Véleményvezér

Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo