A diszkontdivat ára: embereket mérgeznek a szennyező ruhagyárak

Mindig az olajszektort és a cementgyártást emlegetjük, ha szennyező iparágakról van szó, de a divatipar sem marad el sokban tőlük. A nyugati világban élő fogyasztókként hozzászoktunk, hogy bagóért vásárolhatunk ruhadarabokat a diszkontdivat márkáitól. Egy aktivista szervezet utánajárt, hogyan szennyezi a talajvizet és az ivóvizet a műselyemgyártás Kínában.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A 2000-es években érvényesült diszkontdivat, más néven „fast fashion” (ami a gyorséttermekre utalva gyorsdivat) árucikkei olcsó alapanyagokból készülnek olcsón termelő országokban. Ez a H&M, a Zara, a Marks & Spencer vagy a Tesco saját márkás ruháinak alapkoncepciója.

Az ágazat zászlóshajóinak felívelését jól jelzi, hogy a Zara mögött álló Inditex tulajdonosa, Amancio Ortega 80,1 milliárd dolláros vagyonával a világ harmadik leggazdagabb embere. Az igazán híres márkanevek, Armani (8,5 Mrd dollár), Valentino (1,5 Mrd dollár), Calvin Klein (700 M dollár), Lagerfeld (125-200 M dollár), Ralph Lauren (5,9 Mrd dollár) a közelébe sem érhetnek a magánvagyonukkal.

Csakhogy e vagyonok és a céges profitok meg osztalékok megtermelése óriási externáliákkal jár. Ezek nincsenek beépítve a ruhaipari cikkek áraiba. Nem fizet értük kompenzációt senki.

Fotó: Flickr/smittenkittenorig

Helló, műselyem, viszlát, ivóvíz!

A ruhagyártás egyik legszennyezőbb aspektusa a műselyem (angolul viscose vagy rayon) elkészítése.

A műselymet a poliészter és a pamut kiváltására szokták használni, mert strapabíróbb, és az előállítása olcsóbb. A méregdrága ruhákban éppúgy megtalálható, mint a diszkontdivat termékeiben.

Általában cellulózból állítják elő, s mint ilyen, félig mesterséges anyag. Forrása leginkább eukaliptusz, bükkfa és fenyőfa. Ezeket vagy fenntartható módon termesztik, vagy nem. Leginkább a gumigyárakban dolgozókban figyelték meg káros hatását.

Fotó: changingmarkets.org

Kemikáliakarnevál

A műselyem megmunkálása sok vegyi anyagot igényel. Használnak az eljárás során karbondiszulfidot, ami rendkívül tűzveszélyes anyag, és már összefüggésbe hozták a koszorúér-betegségek, bőrbetegségek, rákbetegségek és születési rendellenességek kialakulásával is.

De ez még nem minden. A műselyemgyártásban szerepet kap a nátrium-hidroxid és a kénsav is.

A Changing Markets Foundation 10 üzemet vizsgált Kínában, Indiában és Indonéziában, hogy kipuhatolja, milyen ökológiai vonzatai vannak a műselyem előállításának.

Hát, nagyok.

A Shandong CHTC Helon Company egyik üzeménél például a törvény által megengedett karbon-diszulfidszint háromszorosát mérték. A környéken élők arról panaszkodtak, hogy a kútjaik vize ihatatlanná vált.

Fotó: changingmarkets.org

A Changing Markets megjegyezte, hogy a diszkontdivat márkái nagy nyomást helyeznek a beszállítókra, hogy minél gyorsabban gyártsanak és minél olcsóbban, s ez az üzleti környezet nem kedvez a környezetkímélő eljárásoknak.

A The Guardian megkereste a szóban forgó márkákat, hogy kommentálják a szennyezésről szóló állításokat.

A Zara és a H&M volt a legkészségesebb, hogy nyilvánosságra hozzák, honnan szerzik be a műselymet a termékeikhez, a H&M hozzátette, hogy külső konzultánssal dolgoznak az ellátási láncuk zöldebbé tételén. Az Inditex (Zara) az év végén fogja nyilvánosságra hozni műselyembeszállítóinak a listáját. A Magyarországról a közelmúltban kivonult Marks & Spencer közölte, hogy direkt fizet a beszállítóinak azért, hogy fenntarthatóbb módon termeljenek. Több brand azonban titkolózik. A Tesco csak annyit mondott, hogy az angol napilap cikkében említett üzemben nem gyártat, és hogy igyekeznek a beszállítókkal együttműködve csökkenteni divatcikkeik vegyi lábnyomát.

Forrás: The Guardian

Véleményvezér

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.
Mellár Tamás otthagyja a református egyházat

Mellár Tamás otthagyja a református egyházat 

Balog Zoltán személye sok református számára elfogadhatatlan.
Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt

Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt 

Amíg marad a református egyház jelenlegi vezetése, addig lemond lelkipásztori fizetés-kiegészítéséről
Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk

Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk 

Kiszámíthatóbb gazdaságpolitikára lenne szükség.
Taxis balhé tört ki Romániában

Taxis balhé tört ki Romániában 

Ki lesz az erősebb? A hagyományos taxisok, vagy az utazásmegosztók?
Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet

Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet 

A kormánypropaganda a magyar csúcsinfláció miatt a szankciókat okolta, de a számok világméretű összehasonlításban ezt nem igazolják.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo