hirdetés

2017-ben voltak a legmelegebbek az óceánok

A klímaváltozás mérésében nemcsak a talaj és a levegő hőmérséklete számít, hanem a tengeré is. Az óceánok melegedése jelzi a legpontosabban a klímaváltozás gyorsaságát. Az öt legmelegebb évet az óceán hőmérsékletében mind ebben az évtizedben mérték.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Klimatológusok minden évben nagy kíváncsisággal várják azokat az adatokat, melyek jelzik, hogy mennyire melegedett fel a Föld.

Természetesen az óceán hőjére vonatkozó adaton kívül vannak más tényezők is, melyekből fogalmat alkothatnak a szakemberek arról, hogy az éghajlatváltozás hogyan halad:

  • A levegő hőmérséklete (hiszen ebben élünk mi, emberek).
  • A tengerszint emelkedése (mely a sarkköri jégtakarók olvadásának mértékétől függ, az pedig a levegő hőmérsékletétől).
  • Az óceánok savasodása (ezt a víz melegedése és a tengerek által elnyelt szén-dioxid mennyiségének növekedése is előidézi).
De azt, hogy milyen gyorsan halad a klímaváltozás, azt leginkább az óceánok hőmérséklete, illetve melegedése jelzi, mert „szinte az összes földi hő ott tárolódik” – írta a The Guardian brit napilap.

A legújabb adatokat kínai tudósok tették közzé, akik azt tapasztalták, hogy az óceánok víztömegének felső 2000 méteres régiója jóval melegebb volt 2017-ben, mint az előző évben. A hőt Joule-ban mérjük, s a 2017-es melegedés 1,51 x 1022 joule volt, nagyobb éves melegedés, mint amennyit eddig valaha mértek. „Összehasonlításképpen: Kína teljes áramtermelése hatszázszor kisebb, mint a hő növekedése az óceánban” – írta a brit napilap.

Az óceánok hőmérsékletét egyébként az '50-es évek óta mérik, akkorra lett nagyszámú szenzor kihelyezve, hogy átfogó és hiteles képet kaphassanak erről a tudósok.

Kép: Flickr

Az óceán hőjét természetes fluktuáció is jellemzi, különböző légköri eseményekre is reagál. A csendes-óceáni El Niño például felmelegíti az óceánok felszínén a vizet, amitől a levegő veszít a hőjéből, míg a La Niña során a lehűlő óceán a környező légkörben melegedést vált ki.

Annak ténye, hogy 2017-ben a legmelegebb volt a mérések történetében az óceán hőmérséklete, még nem bizonyítja, hogy a klímaváltozás emberi eredetű (tehát az üvegházgázok kibocsátásával idézzük elő a globális felmelegedést). De az tisztán kirajzolódik, hogy az 1970 óta nagyjából folyamatos a felmelegedés, s csak a következő években hűltek némileg az óceánok: 1976, 1979, 1982–1984, 1988–1990, 1995, 1997. A 2000-es években (2017-ig) még ritkább a hűlést mutató év: 2000, 2007, 2010, 2016. A többi esztendő mind melegedést mutat.

Hiába torpant meg kissé 2016-ban a melegedés, a legmelegebb öt évet mind ebben az évtizedben mérték, s ezek közé 2016 is beletartozik (2013–2017). 2017-ben főleg az Atlanti-óceánban és a déli óceánokban rakódott le a legtöbb hő, s ez a folyamat körülbelül 2 milliméterrel növelte a tengerszint.emelkedést tavaly. (A melegebb víz nagyobb kiterjedésű.)

A globális felmelegedés megterheli a tengerek teherbírását, csökkent tőle a tengerek oxigénszintje, kifakulnak – helyenként elpusztulnak – a korallszigetek, s a melegebb víztömegtől megolvadnak a sarkköri jéghegyek.

(The Guardian)

hirdetés

Véleményvezér

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo