2017-ben voltak a legmelegebbek az óceánok

A klímaváltozás mérésében nemcsak a talaj és a levegő hőmérséklete számít, hanem a tengeré is. Az óceánok melegedése jelzi a legpontosabban a klímaváltozás gyorsaságát. Az öt legmelegebb évet az óceán hőmérsékletében mind ebben az évtizedben mérték.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Klimatológusok minden évben nagy kíváncsisággal várják azokat az adatokat, melyek jelzik, hogy mennyire melegedett fel a Föld.

Természetesen az óceán hőjére vonatkozó adaton kívül vannak más tényezők is, melyekből fogalmat alkothatnak a szakemberek arról, hogy az éghajlatváltozás hogyan halad:

  • A levegő hőmérséklete (hiszen ebben élünk mi, emberek).
  • A tengerszint emelkedése (mely a sarkköri jégtakarók olvadásának mértékétől függ, az pedig a levegő hőmérsékletétől).
  • Az óceánok savasodása (ezt a víz melegedése és a tengerek által elnyelt szén-dioxid mennyiségének növekedése is előidézi).
De azt, hogy milyen gyorsan halad a klímaváltozás, azt leginkább az óceánok hőmérséklete, illetve melegedése jelzi, mert „szinte az összes földi hő ott tárolódik” – írta a The Guardian brit napilap.

A legújabb adatokat kínai tudósok tették közzé, akik azt tapasztalták, hogy az óceánok víztömegének felső 2000 méteres régiója jóval melegebb volt 2017-ben, mint az előző évben. A hőt Joule-ban mérjük, s a 2017-es melegedés 1,51 x 1022 joule volt, nagyobb éves melegedés, mint amennyit eddig valaha mértek. „Összehasonlításképpen: Kína teljes áramtermelése hatszázszor kisebb, mint a hő növekedése az óceánban” – írta a brit napilap.

Az óceánok hőmérsékletét egyébként az '50-es évek óta mérik, akkorra lett nagyszámú szenzor kihelyezve, hogy átfogó és hiteles képet kaphassanak erről a tudósok.

Kép: Flickr

Az óceán hőjét természetes fluktuáció is jellemzi, különböző légköri eseményekre is reagál. A csendes-óceáni El Niño például felmelegíti az óceánok felszínén a vizet, amitől a levegő veszít a hőjéből, míg a La Niña során a lehűlő óceán a környező légkörben melegedést vált ki.

Annak ténye, hogy 2017-ben a legmelegebb volt a mérések történetében az óceán hőmérséklete, még nem bizonyítja, hogy a klímaváltozás emberi eredetű (tehát az üvegházgázok kibocsátásával idézzük elő a globális felmelegedést). De az tisztán kirajzolódik, hogy az 1970 óta nagyjából folyamatos a felmelegedés, s csak a következő években hűltek némileg az óceánok: 1976, 1979, 1982–1984, 1988–1990, 1995, 1997. A 2000-es években (2017-ig) még ritkább a hűlést mutató év: 2000, 2007, 2010, 2016. A többi esztendő mind melegedést mutat.

Hiába torpant meg kissé 2016-ban a melegedés, a legmelegebb öt évet mind ebben az évtizedben mérték, s ezek közé 2016 is beletartozik (2013–2017). 2017-ben főleg az Atlanti-óceánban és a déli óceánokban rakódott le a legtöbb hő, s ez a folyamat körülbelül 2 milliméterrel növelte a tengerszint.emelkedést tavaly. (A melegebb víz nagyobb kiterjedésű.)

A globális felmelegedés megterheli a tengerek teherbírását, csökkent tőle a tengerek oxigénszintje, kifakulnak – helyenként elpusztulnak – a korallszigetek, s a melegebb víztömegtől megolvadnak a sarkköri jéghegyek.

(The Guardian)

Véleményvezér

Aláírásgyűjtő ellenzéki aktivitákat támadtak meg Budapesten

Aláírásgyűjtő ellenzéki aktivitákat támadtak meg Budapesten 

Tettlegesséig fajult a választási kampány a fővárosban.
Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo