20 000 életet menthet évente az EU-s erőművek emissziójának szigorítása

Az Európai Unióban a légszennyezés az idő előtti elhalálozások első számú oka. Az EU területén működő széntüzelésű erőműveknek csökkenteniük kell mérgezőanyag-kibocsátásukat. Az új szabályozás 20 000 emberéletet menthet meg évente.

A nitrogénoxid, a higany és a kéndioxid is azon mérgező anyagok közé tartozik, melyek kibocsátását kötelesek lesznek csökkenteni a széntüzelésű erőművek az unió tagországaiban.

Az ilyen energiatermelő létesítmények adják az EU-n belüli kéndioxid-emisszió 46 %-át, a nitrogénoxid-kibocsátás 18 %-át, valamint 39 %-át a higany- és 4 %-át a porszennyezésnek.

A környezetvédelemmel és közegészségüggyel foglalkozó nem-kormányzati szervezetek (NGO-k) becslése szerint az új szabályozás akár 20 000 emberéletet is megmenthet évente.

Az EU-ban Lengyelország, Bulgária, Németország és Csehország még mindig nagy mértékben fedezi energiafogyasztását széntüzelésű erőművekkel. Ezek a tagállamok ellenezték is az új szabályozást.

Az új törvény része az EU Ipari Emissziós Direktívájának, ami 2011-ben lépett érvénybe és sok kritika érte a zöldek részéről, amiért az unión belüli széntüzelésű erőművek közel felének megengedte, hogy túllépje az emberi egészségre káros szennyező anyagok kibocsátásának határértékét.

A fosszilis szektor fellegvára. Szó szerint: eregeti a fellegeket. (fotó: freeimages.com)

Az új törvény elviekben ezt a gyakorlatot számolja fel, ugyanakkor lehetővé teszi egyes erőműveknek, hogy mentességet kérhessenek, amennyiben bizonyítani tudják, hogy a szükséges ráfordítás túl nagy és nincs arányban az károsanyag kibocsátás javulásával, és emellett kimutatható, hogy a környezetvédelmi elveket maradéktalanul betartják - magyarázta kissé zavarosan Enrico Brivio, az Európai Bizottság szóvivője.

A széntüzelésű erőműveket üzemeltető energiacégeknek vagy korszerűsíteniük kell létesítményeiket (szűrőkkel ellátni a kéményeket), vagy bezárnia azokat. Az új előírások 2900 szén- és fatüzelésű, valamint olaj- és földgáz-meghajtású erőművet érintenek az unióban. Ezeknek 2021-ig kell elvégezniük a szükséges korszerűsítéseket.

Forrás: Reuters

Többszörös bajban a Mátrai Erőmű
A napokban az Európai Unió új környezetvédelmi előírásokat fogadott el, amely miatt várhatóan több szénerőmű, így köztük a Mátrai Erőmű is, vagy bezárásra, vagy az eddigieknél jóval nagyobb beruházásokra kényszerül. Mindemellett Magyarország is szerepel abban a ma publikált nemzetközi jelentésben, amely szerint a szénenergia túl sok támogatásban részesül. A 2020 utáni új környezetvédelmi előírások és az eltűnő támogatások drasztikusan érinthetik a szénerőművek, így a hazánk szén-dioxid-kibocsátásának 10%-áért felelős Mátrai Erőmű jövőjét is - írja a WWF Magyarország.

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo