hirdetés

Vége a türelemnek - rászáll a kormány az offshore pénzekre

Ezermilliárd forint nyomában kezd el nyomozni a kormány, amely a szándéka szerint hamarosan megkezdi a tárgyalásokat Svájccal a banktitkok feloldásáról.
hirdetés

Két évvel ezelőtt a magyar kormány lehetőséget adott az offshore számlákra kimentett pénzek visszahozására. Lázár János szerint 67 milliárd forint érkezett haza Magyarországra, amiből mintegy 7,1 milliárd adó került befizetésre. Ez az akció december 31-én lejárt. A politikus kiemelte, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint legkevesebb 1000 milliárd forint van még külföldön, de egyes becslések szerint ez a kétezer milliárd forintot is elérheti. Németországban, Ausztriában és Nagy-Britanniában is folyik a kivitt pénzek vitája, Ausztriában is 15 milliárd eurós összeget keresnek.

A magyar kormány célja, hogy a pénzkereset után adót fizessünk, így a közteherviselés igazságosabb legyen. Az NGM megkeresi a svájci államszövetséget, hogy megkezdjük az offshore pénzek felderítését. Svájc felé a kérésünk, hogy a svájci bankok adjanak ki minden információt az ottani magyar betétesekről. Teljes adatnyilvánosságot szeretnénk, Svájc hozzon nyilvánosságra minden releváns információt. Ezeket a betéteket átlagosan, visszamenőlegesen 35 százalékos forrásadóval kívánja a kormány megadóztatni.

Újságírói kérdésre Lázár János elmondta, hogy más európai országok is érintettek, így Ausztria és Ciprus. Kiemelte, hogy a görög szigetország hagyományosan offshore pénzek kimentőhelye. „Elengedhetetlenül szükséges Ciprussal szemben a kettős adóztatásról szóló egyezmények felülvizsgálata, hogy az ottani offshore pénzek visszakerülhessenek a magyar adórendszerbe” – mondta a fideszes politikus.

Napfényre kerülhetnek az offshore-pénzek
Az OECD módosította a kettős adóztatás elkerüléséről szóló modellegyezményének információcsere cikkét és a hozzá tartozó kommentárt. Ez a változás azért jelentős, mert így a magyar adóhatóság is hatékonyabban léphet fel azokkal szemben, akik külföldön próbálják eltitkolni jövedelmüket. Míg az adóhatóságok saját országukban általában könnyebb helyzetben vannak, és folyamatosan kérhetnek információt az adózóktól, más hatóságoktól vagy pénzintézetektől, ezzel szemben a külföldön tevékenykedők körében jóval nehezebb a tényleges jövedelem felderítése. Az adóhatóságok közötti együttműködést többek között az államok által kötött kétoldalú adóegyezmények segíthetik, melyek nemcsak az EU-n belül, hanem azon kívül is lehetővé tehetik az információcserét.
hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo