hirdetés

Vállalkoznék! De mi való nekem?

Azt, hogy milyen területen érdemes vállalkozásba fogni nem csak a piac helyzete vagy épp egy nagy ötlet határozza meg, de a személyiségünk is. Szakértőnk segít kideríteni, mire lehet alkalmas!

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

Kordai Csaba, a Vállalkoznék, de… Vállalkozás másodállásban című könyv szerzője. Igyekszik segítséget nyújtani mindazoknak, akik szeretnének, jobban és/vagy szabadabban élni, mind a mellett, hogy jó lenne egy kis plusz bevételre szert tenni. Saját tapasztalatait osztja meg, hogyan célszerű főállású munkahelyünk megtartása mellett, biztonságban felépíteni egy vállalkozást, ami később lehet fő tevékenységünk, de maradhat akár másodlagos pénzkereseti lehetőség. A sorozat korábbi részeit itt és itt olvashatják.

Képességeink és korlátaink

Vállalkozni alapvetően három nagy területen tud. Az első a szolgáltatás, a második a kereskedelem, a harmadik pedig a termelés. Sajnos egyikről sem lehet elmondani, hogy nehezebb vagy könnyebb lenne, mint a másik.

Szolgáltatás

Mindhárom iparág közül ez a legszerteágazóbb. A szolgáltatás lényegében annyit tesz, hogy a piac kínálati oldalán úgy helyezkedünk el, hogy a már meglévő – a termelésben előállított és kereskedelem csatornáin átfolyt – termékeket és/vagy személyes szaktudást felhasználva, valamilyen fizikai vagy nem fizikai készterméket adunk át a keresletnek. Fizikai szolgáltatás az építőipar, a vendéglátás, vagy az autókölcsönzés. Nem fizikai szolgáltatás például: biztosítás, szórakoztatóipar, internet- és televízió-szolgáltatás.

Leginkább azoknak javaslom ezt a szektort akik, szeretnek szervezkedni, sürögni-forogni, új dolgokat létrehozni, más emberekkel, azok problémájával és megoldásával foglalkozni. Továbbá mindazoknak, akik szeretik a változatosságot, a kalandot, nyitottak az új helyzetekre és nem riadnak vissza az ismeretlentől. Jól kezelik a rázós helyzeteket és a vele járó stresszt is. Hogyha gyerekként a banda élére állt a faházépítésben, vagy még a szabad idejében is a színjátszó-körre gyakorolt, esetleg a szomszédoknak segített a kerti munkákban, bevásárlásban akkor a szolgáltatóipart önnek teremtették

Kép:MiniCRM

Kereskedelem

Maga a kereskedelem az, amikor a termelésből kikerülő árucikkeket továbbítjuk közvetlenül a fogyasztóknak (legyenek ők magánemberek vagy cégek). Kereskedhetünk fizikai és nem fizikai termékekkel, értékesíthetünk személyesen vagy online – a szektor meglehetősen széles.

Az menjen kereskedőnek, aki szereti, ha rendszerben működik körülötte minden, szeret listákat írogatni. Jól kommunikál, meggyőzően érvel, azaz „lyukat tud beszélni az emberek hasába”. Nem árt, ha a szokásosnál szélesebb a látó- és érdeklődési köre, mert így a későbbiekben több terméket és szolgáltatást tud kombinálva eladni. A jó kereskedő ismérve, hogy gyorsan vág az esze és nem áll hadilábon a számokkal. Akinek probléma az éjszakázás, vagy az ünnepnapi munka, annak nem ez a szakma való. Energikus, gyorsan regenerálódó fizikumú és szellemű legyen, aki pár óra pihenés után újra talpon és toppon van. Ha gyerekként ön intézte az osztálykirándulás részleteit, ön alkudta ki a szálláshelyet, vagy az iskolában mindenki önhöz jött csereberélni, esetleg a piacon alkudozott a kofákkal a szülei helyett, akkor érdemes azon gondolkodnia, melyik lenne az a kereskedelmi ágazat, amit be tud indítani.

Termelés

Nehéz kenyér! Termelésre adni a fejét bátor dolog, hacsak nem biztos a dolgában és már a zsebben lapulnak a megrendelések. Bármilyen termelésről is beszélünk – legyen az ipari, mezőgazdasági, vagy akár állattenyésztés –, nehéz belekezdeni minimális tőkebefektetéssel, és hangsúlyozom: nagyon rizikós, ha nem tutira megy az ember. Kizárólag akkor érdemes ezzel az ágazattal próbálkoznia, ha a spórolt pénzét be tudja fektetni egy olyan ipari termelőegységbe, amit szívvel-lélekkel csinálna és még a kellő rutinja is megvan hozzá.

Itt elengedhetetlen a szakmaiság és a gyakorlat. Akkor kezdjen termelésben gondolkodni, ha szereti, és örömét leli abban, hogy valami formálódik, fejlődik a keze által. Ez az a pálya ahol kőkeményen ki fog jutni a fizikai és szellemi munkából és ezt bírni is kell. Ha gyerekként kedvelte a barkácsolást, festést, esetleg szeretett és jól is bánt az állatokkal, növényekkel, akkor tűnődjön el azon, hogy van-e olyan terület ahol el tudná magát képzelni, mint termelő

Pozicionálás

Bármibe is fogna, az alábbi tervezési körökön fontos lesz végigrágnia magát mindkét irányból. Ha nincs tiszta jövőképe 1, 3 és 5 évre és megvalósítási terv sincs, nem lesz mihez tartania magát. Ez magunknak sem jó, de ami még rosszabb, a megrendelők is érezni fogják, hogy valami nem oké. Ezen kritériumok tiszta meghatározásának kell teljesülni, hogy elindulhasson egy adott irányba.

Így előzzük meg, hogy betegség legyen a stresszből
Bár sokat szidják a nagyvállalatokat, gyakran jobban kizsákmányoljuk magunkat saját vállalkozásunkban, mint máshol az alkalmazottakat. Pedig, ha egy vállalkozó kidől, nem csak az egészsége, de az egzisztenciája is bánja. Egy kisvállalkozónak egy dologgal kell nagyon tökéletesen tisztában lennie, hogy ő maga a saját befektetése. Ha kidől, ha a teste feladja, felkopik az álla. A regenerálódás nem csupán egy melodramatikus reklámszöveg a wellness fürdők hirdetéseiben, hanem az ember alapvető igénye, és szükséglete, amely nélkül egy idő után nem tud létezni. Megfelelő mennyiségű mozgás és pihenés nélkül nem tud a test teljesíteni. Ide kattintva hatékony megelőzési módszereket talál!
Fizikai aktivitás

Fontos szempont, hogy testileg mennyire terhelhető, ugyanis fiziológiailag nem vagyunk egyformák. Máshogyan étkezünk, mozgunk, hódolunk (vagy nem) káros szenvedélyeknek, más a mindennapi életvitelünk. Kísérleteznie kell magán: mikor és mennyi táplálékot igényel, mennyi alvást, milyen testedzést. Apropó, alvás! Tiszta fejjel és pozitív gondolatokkal térjen nyugovóra. Ki kell söpörnie az aznapi negatívumokat lefekvés előtt, mert ha ezeket továbbviszi az álmaiba, nem fog tudni pihenni, regenerálódni. Próbálja ki, hogy tart egy kis pihenőt nap közben – amikor önnek jól esik. Nem sokat, 15-20 perc elég, de akkor figyelnie kell rá, hogy tényleg semmit ne csináljon, még fejben sem, ami a munkájával kapcsolatos. Az aktív testedzés serkenti a vérkeringést, ami fiziológiai előnyök tömkelegével jár. Jobb lesz az anyagcseréje, sejtjei oxigénellátása, fittebb és energikusabb lesz. Ha a mindennapi sport nem is megy, már egy jó séta is valami.

Szellemi aktivitás

Mentális erőforrásait nem csak fizikai oldalról kell támogatnia megfelelő mennyiségű vitaminnal, pihenéssel. Szükség van kifejezetten szellemi táplálékra is. El kell járnia szakirányú konferenciákra, utána kell olvasnia a legújabb technológiáknak, fel kell iratkoznia professzionális hírlevelekre. Ezek szükségesek a szakmai fejlődéshez, de mi a helyzet az emberi fejlődéssel?

Rengeteg önfejlesztő könyv és hanganyag van forgalomban, de ezek közül kevés az, ami ténylegesen fejlődést nyújt az embernek, sajnos sok van, ami alapművekre épül, ezért újat már nem nyújt. Ugyanakkor rám, személy szerint nagy hatást gyakorolnak hétköznapi emberek előadásai is. Ez alatt értem azokat, akik nem publicisztikából vagy írásból élnek, hanem vállalkozók, orvosok, természetgyógyászok, gazdasági vagy politikai szakemberek. Tőlük is sokat tanulhat az ember, ha nyitott szívvel és füllel hallgatja őket.

Hallgasson relaxációs, meditációs zenéket reggelente 15-20 percig és próbáljon meg ellazulni és a vágyaira, céljaira összpontosítani. Tegye mindezt a napi teendői megkezdése előtt, de a legjobb, ha nem sokkal ébredés után. A relaxáció nem fog elsőre menni, de ennek is megvan a könnyen és gyorsan elsajátítható technikája, ami megtanulható könyvekből, hanganyagokból vagy pár tízezer forintért bizonyos tanfolyamokon.

A következő részben, tisztázzuk, hogy milyen gondolatokat és érzelmeket kell uralkodóvá tenni magunkban, ötleteinknek milyen kritériumoknak kell megfelelni. Szót ejtünk még arról, hogyan térképezzük föl magunk körül a terepet, mire is lenne szüksége másoknak.

Kordai Csaba A Vállalkozás Másodállásban c. könyv szerzője

hirdetés

Véleményvezér

Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo