Új vámhatósági szabályozásról döntött Brüsszel

A vámhatósági fellépés hatékonyságának növelését és az intézkedések egyszerűsítését célozza az új szabályozás, amelyről június 11-ei szavaztak az Európai Parlament képviselői. 2011-ben mintegy 115 millió darab hamis terméket állítottak meg az Európai Unió határain a vámhatóságok. A lefoglalt termékek jelentős része, különösen a hamisított gyógyszerek és elektronikai cikkek potenciálisan veszélyesek a fogyasztókra nézve.

Kiszűrnék a hamis termékeket - Kép: SXC

Az egyik útja annak, hogy a fogyasztókat és a tagállamok piacait megvédjék a hamisított termékek által hordozott veszélyektől és hátrányoktól az lehet, ha a hatóságok megakadályozzák a hamis termékeknek az EU területére történő bármilyen beérkezését. Ennek elérése érdekében az Európai Parlament képviselői új szabályozást szavaztak meg, amely hatékonyabb eszközöket ad majd a hamisítás elleni fellépéshez az uniós vámszervek kezébe. Az új EU rendelet az egyes szellemi tulajdonjogokat feltehetően sértő áruk elleni vámhatósági intézkedésekről szóló 1383/2003/EK rendeletet váltja fel 2014. január 1-jétől - közölte a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) honlapja.

- A vámhatóságok vannak abban a helyzetben, hogy lefoglalják és megsemmisítsék a hamis termékeket, mielőtt azok az Unió területére áramolnának Az új szabályozásnak köszönhetően pedig a vámhatóságok még gyorsabban és hatékonyabban tudnak majd cselekedni – idézi az Európai Parlament közleménye Jürgen Creutzmann-t, az új rendelet parlamenti egyeztetését vezető német képviselőt.

Az új rendelet kötelezővé teszi a tagállamok számára az ún. egyszerűsített eljárás alkalmazását, amelynek során a hamis termékek rövid határidő alatt, bírósági döntés nélkül megsemmisíthetőek, amennyiben a szellemi tulajdonjog jogosultja megállapítja, hogy a terméket jogsértő, és az áru bejelentője vagy birtokosa beleegyezik a megsemmisítésbe, illetve nem ellenzi azt.

Vállalkozók figyelem! Egyre aktívabb a vámhatóság!
A vámhatóság, miután „lerázta” magáról a környezetvédelmi-termékdíj, a népegészségügyi termékadó, és az energiaadó terheit, illetve átesett egy belső struktúraátalakításon is, erőteljesebben fókuszál a valóban vámvonatkozású ellenőrzésekre.
Az új rendelet külön eljárást vezet be a jogsértő árut tartalmazó kis méretű postai csomagok (három vagy kevesebb darab hamis árut tartalmaz, vagy 2 kg-nál kisebb súlyú) kezelésére: az ilyen küldeményekben található hamis termékek még egyszerűbben megsemmisíthetők lesznek. A megsemmisítés feltétele csak az lesz, hogy az áruk bejelentője vagy birtokosa a vámhatóság értesítésétől számított 10 munkanap alatt ne tiltakozzon a hamis termékek megsemmisítése ellen. A szellemi tulajdonjog jogosultja a vámhatóságok tett vámhatósági intézkedés iránti kérelmében jelölheti meg, hogy kéri-e, hogy az ő iparjogvédelmi vagy szerzői jogát sértő áruk esetében a vámhatóság alkalmazza ezt az új, a kis méretű csomagokra kialakított eljárást.

Véleményvezér

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo