Számvetés: nem lesz vidám

Közeledik az év vége, ilyenkor érdemes számba venni az elért eredményeket, s asztalra tenni a jövő évi elképzeléseket. Ha a makrogazdasági mutatókat nézzük, a mögöttünk álló év közel sem a nagy álmok megvalósulásáról szólt, s úgy tűnik, a jövő évi várakozásokat illetően sem az optimista hozzáállás a mérvadó ezekben a napokban.

Hiába vártuk, az esztendő a harmadik negyedévben sem talált magára a magyar gazdaság: a nemzeti össztermék (GDP) éves összevetésben 1,5, a második negyedévhez viszonyítva 0,2 százalékkal zsugorodott (az esztendő elején még abban bíztunk, hogy ez az adat már pozitív előjelű lehet). Az első kilenc hónap összességében 1,3 százalékos GDP-visszaesést hozott.

Mindeközben dübörög az infláció. Meredeken csökkennek a reálkeresetek. A foglalkoztatást a szabályozás változása, illetve a közmunka programok emelik csupán. A belső piac szűkül, amit a kiskereskedelmi forgalom olvadása szemléletesen mutat, de zsugorodik az export is, beruházások pedig szinte nincsenek.

E környezetben, nem meglepő módon a várakozásokra vonatkozó felmérések hangvétele sem igazán optimista. A GKI-Erste konjunktúra-index értéke például év eleji szerény emelkedés után májusban nagyot zuhant, azóta pedig enyhe elmozdulásokat mutat. Novemberben az üzleti és a fogyasztói várakozások is kissé javultak, ám így sem érték el áprilisi, egyébként akkor is igen alacsony értéküket.

Tetszhalott magyar kkv-k
Magyarországon 2005 óta stagnál a foglalkoztatás a kis- és közepes vállalkozásoknál (kkv), és számuk sem emelkedett; a kisvállakozók helyzetét jellemző mutatók többsége javult, de nagy többségük az uniós átlag alatti, a közigazgatás hatékonysága az egyetlen index, amely meghaladja azt – állapította meg az Európai Bizottság októberben publikált jelentése.
A kis- és középvállalkozások egyre borúsabban látják a jövőt. A K&H november elején publikált kutatása szerint az árbevétellel kapcsolatos várakozások év eleje óta csökkennek. Ősszel ennek mértéke átlagosan 3,8 volt, az egy évvel korábbi 6,4 százalék után. Mindezzel párhuzamosan a vállalkozások az alkalmazotti létszám stagnálását valószínűsítik, de a létszámbővítésben gondolkodó cégek többsége is csupán néhány fős munkaerő–felvételt prognosztizál, ezért a kkv szektorban továbbra sem várható a foglalkoztatás látványos bővülése.
Vannak kivételek
Óvatos derűlátás jellemezte a kis- és középvállalatok az UniCredit Bank saját ügyfélkörében végzett őszi felmérése szerint. A legnagyobb érdeklődés továbbra is a rövid futamidejű hitelek iránt mutatkozik, de a megkérdezett hétszáz kisvállalati vezető kétharmada beruházást tervez a közeljövőben, és ezek fele ehhez bankhitelt kíván igénybe venni.
A felmérés tapasztalatai néhány ponton érdemben eltérnek az általában tapasztaltaktól: a vállalatokat, s ezen belül a kisvállalatokat az utóbbi időben messze nem a beruházási és hitelfelvételi aktivitás jellemezte. A látszólagos ellentmondást a banknál azzal magyarázták, hogy a megkeresett cégek összességében jobb helyzetben vannak, mint ami általában elmondható: az elmúlt időszakban is növekedésre voltak képesek, s jövőbeli kilátásaikat is kedvezőbbnek ítélik.
Folyamatosan romlik ugyanakkor a kkv-k likviditási helyzete: a K&H november végi kkv bizalmi index felmérése szerint ismét emelkedőre fordult a számlák kifizetésének határideje, amit tovább romló várakozások kísérnek. A vevők körében az érvényes átlagos fizetési határidő 34 napra nőtt (a válság előtt 28-30 nap volt), következő évre várt adat pedig 30-ról 38 napra ugrott.

Hasonlóképp negatív trend jellemzi a hitelfeltételeket. A Magyar Nemzeti Bank negyedévenkénti rendszerességű hitelezési felmérései rendre a szigorításról szól: okként az elmúlt két alkalommal a gazdasági kilátások romlását, ágazati problémákat jelöltek meg.

Sok jó hír, nincs tehát. Az egyetlen talán kézzel fogható ilyen elem lehet az a tény, hogy a jövő évi adóváltozásokkal két olyan kisvállalkozókat érintő elem is bekerül a rendszerbe (a kata és a kiva), amelyek számos vállalkozás adósásában hozhat egyszerűsödést. (A jövő évi adóváltozásokról szóló összefoglalónk innen érhető el.)

 

 

 

 

Véleményvezér

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo