Nem szabad elhanyagolni a munkaerőt

Energetizáltak vagy enerváltak a munkavállalóid? Nagy mértékben ezen fog múlni az üzleti sikered. A humántőke fontosságáról, a munkavállalókkal való bánásmódról árultak el praktikus tanácsokat a Piac & Profit Szervezetfejlesztés - 2018 konferenciájának neves előadói.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Akár multiban dolgozik az ember, akár hazai nagyvállalatnál, akár kkv-nál, ugyanazok a problémák fognak visszaköszönni. Mert minden szervezet alapja az egyén, s az ő tudata és lelkivilága. A humántőkét karban kell tartani, akárcsak a CRM-t, a termelést, a logisztikát és az üzlet minden más szegmensét.

Borbély László: a vezető mint coach
A coachingot komoly iskolákban képzik, nagyon sok pénzért, de ha elkezded az alábbi kurzust, annyi tudást kapsz, hogy vezetőként megalapozottan illesztheted be ezt a módszert is vezetői eszköztáradba..Ennek érdekében értened kell, hogy mi ez pontosan, hogy működik, és milyen helyzetek kezelésére jó eszköz. Ha érdekel a téma, a Piac & Profit Online Akadémiájának kurzusa végigvezet az elmélettől a konkrét gyakorlatig.
„Tudjuk-e, hogy a működésünkben mi az, ami szervezetromboló?” – tette fel a kérdést nyitóbeszédében Borbély László executive coach, az SPA Tudásbázis Kft. ügyvezetője. A hatékony szervezet csak ideig-óráig tarthatja fenn a hatékonyságát, ha közben nem „boldog szervezet.”

Borbély szerint „szervezeti kultúrája annak is van, akinek nincs. A szervezetfejlesztésben nem az ötlet és a tudás a lényeg, hanem az energizálás: a motiváció és az attitűd megőrzése a lényeges ahhoz, hogy fennmaradjon a cég. A tudás megosztását is elő kell segíteni”.

A szervezetben általános emberi „hozzáállás beépül” az újonnan felvett munkavállalókba is. Az energetizáltság vagy az enerváltság tehát bizonyos értelemben ragályos. Mennyit ér a céged? Szokták mondani, hogy az irodából az érték este hazamegy aludni. „Cégvezetőként napi szinten tűzoltással foglalkozunk, megmarad a feszültség, amikor hazamegyünk. Nem feltétlenül kell lelkizni a munkavállalóval, de az várható, hogy ahogy én állok hozzá a dolgokhoz főnökként, úgy fog ő is. Ha félvállról veszem, ő is úgy veszi a munkáját és engem. Mit teszek meg, hogy itt maradjon nálam? Agyból vagy szívből döntsek?” – vázolta fel sok cégvezető problémáját a munkaerő-hiányos világban Nardai Brigitta szervezetfejlesztő, tréner, coach a System Bridges Kft.-től.

Boldogság = innováció

A jó hangulatú munkahely megteremtése jól felfogott érdeke a vezetésnek. „A kreativitás csendben működik, stresszben nem jönnek az új ötletek. Ha egy értekezleten folyton csak azt a nyomást kapják a munkatársak, hogy „oldd meg, oldd meg, oldd meg," akkor befeszülnek, leblokkolnak” – hangsúlyozta Nardai Brigitta, aki úgy véli, „a lélek elégedettségéből jön a szakmai hatékonyság".

„A vállalati kultúra nem munkavállalói branding, vagyis amit kívülről látnak. A vállalati kultúra azt jelenti, hogy szeretek-e ott dolgozni. Ez belső dolog” – fogalmazott Békési Gábor, a CVI Solutions szervezetfejlesztési szakértője.

A soft skillekről kőkeményen
A soft skillekről sokan még mindig azt hiszik, hogy ezek úri huncutságok, pedig a munkában elért eredményeink jelentős részét ezeknek köszönhetjük. Ma már ugyanis nem a tudás, hanem a hozzáállás számít a munkaerőpiacon.

Véleményvezér

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo