hirdetés

Most a készpénznek megy neki a kormány

Már a kormány előtt van a bankkártyás elfogadó terminálok telepítését támogató javaslat - mondta a Heti Válasznak Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A cél a készpénzforgalom csökkentése, cserébe olcsóbb lehet a dolog a kereskedőknek.
hirdetés

"A lakosságnál most vezetjük be az alapszámlát, és tovább bővítenénk a bankkártyás fizetés lehetőségét. A kormány előtt van a kártyaelfogadó terminálok telepítésének támogatásáról szóló javaslat, ami megköti a bankokat is, mekkora jutalékot kérhetnek a szolgáltatásért a kereskedőktől" - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszer a Heti Válaszban megjelent interjúban.

Vagyis úgy tűnik, tényleg megkezdődik a terminál telepítő program, ami a kormány 2016-2020-as konvergencia programjában szerepelt először, azóta viszont nem esett róla szó. A cél a készpénzes forgalom további csökkentése és ezáltal a szürkegazdaság további fehérítése. Erre szükség is van, mivel Magyarországon nagyon magas a készpénzmennyiség a GDP arányában is, az elmúlt 20 évben megduplázódott.

Kép:MasterCard

A jövő évi költségvetésben eddig még nem szerepel a kártyás programra szánt összeg. A Portfolió számításai szerint egy országos termináltelepítési program költsége 6-8 milliárd forint körül alakulhat, így azonban 2020-ra nagyjából minden boltban lenne kártyaelfogadás. A költségvetést azonban egy közvetett hatás is terheli: ha nő a kártyás forgalom, akkor elméletileg a magasabb tranzakciós illetékkel terhelt készpénzfelvételi tranzakciók is visszaeshetnek, ami további adókiesést jelenthet a költségvetésnek. (Tranzakciós illetékből idén 201 milliárd forintot remél a kormány.) Ugyanakkor a gazdaság fehéredése ezt a hatást jelentősen ellensúlyozhatja.

A kereskedők többsége a kártyalefogadás költségei miatt nem vezette be eddig a terminál használatát, pedig a kártyás fizetés a statisztikák szerint mintegy 30 százalékkal magasabb bevételt jelent, mint a készpénzfizetés és növeli a vásárlások számát is. Az embereket ugyanis nem korlátozza a pénztárcában lévő készpénz, és hajlamosabbak az impulzív vásárlásokra.

Hogy a kereskedők számára csökkentsék az ijesztőnek tűnő költségeket, az Unió tavaly fogadott el jogszabályt. E szerint a nemzetközi tranzakciók esetében a díj maximálisan a tranzakció értékének 0,2 százaléka. Belföldi tranzakcióknál öt év múlva ugyanez lesz a mértéke a kivetett díjnak. Betéti kártyával bonyolított kisebb tranzakciók esetében a tagállamok öt év múlva 0,05 eurós felső díjhatárt vezethetnek be.   A hitelkártyák esetében a maximális díjmérték 0,3 százalék, és a tagállamok alacsonyabb határt is meghatározhatnak a belföldi hitelkártya-tranzakciókra.

Most Varga Mihály nyilatkozata szerint a bankok által megszabott kereskedői jutalékot korlátozná az NGM. Ennek valószínűleg a kisboltok lehetnek a legnagyobb nyertesei, a bankok pedig, amelyeknek ez a jutalék a bankkártyákból való legnagyobb bevétele, kevésbé örülhetnek.

hirdetés

Véleményvezér

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo