Mit jelent, ha egy ingatlanra elidegenítési és terhelési tilalom van bejegyezve?

Az ingatlanra bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalommal leggyakrabban pénzintézettel kötött kölcsönszerződéssel kapcsolatban találkozhatunk. E tilalom olyan korlátozás, amely az ingatlan tulajdonosának az ingatlannal való rendelkezési jogát korlátozza. Hogyan jöhet létre elidegenítési és terhelési tilalom, és milyen hatása van?

Az elidegenítési és terhelési tilalom létrejötte

Az elidegenítési és terhelési tilalom a tulajdonjog tárgyára vonatkozó jog biztosítására jöhet létre. Ez leggyakrabban az ingatlanra vonatkozóan fennálló jelzálogjogjog biztosítását jelenti. Azonban elidegenítési és terhelési tilalom az ingatlanon kívül más dologra is vonatkozhat, és a jelzálogjogon kívül más, a dologra vonatkozó jog biztosítására is szolgálhat (pl. tartási jog).

Elidegenítési és terhelési tilalom létrejöhet szerződéssel, jogszabály vagy bírósági határozat alapján. Szerződéssel jön létre például az ingatlanon fennálló jelzálogjogot biztosító elidegenítési és terhelési tilalom. Jogszabállyal létesül az elidegenítési és terhelési tilalom öröklési szerződés esetén az örökhagyóval szerződő fél javára, az öröklési szerződéssel lekötött ingatlanra.

Kép: Pixabay

Az elidegenítési és terhelési tilalom hatása

Az ingatlanra bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalom a tulajdonos rendelkezési jogát korlátozza. Ez azt jelenti, hogy az ingatlan tulajdonjogának átruházásához (adásvétel, ajándékozás) vagy további megterheléséhez (pl. újabb jelzálogjoggal) az elidegenítési és terhelési tilalom jogosultjának hozzájárulása szükséges.

Eladható-e az ingatlan, ha szocpol vagy CSOK terheli?
Az állami támogatással vásárolt vagy épített ingatlanokra az állam javára szóló jelzálogjogot, annak biztosítására pedig elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeznek be. Munkahelyváltás, egészségi állapotban bekövetkező változás vagy a házaspár válása egyaránt felvethetik az ingatlan értékesítését. A das. jogszerviz sorra veszi, milyen lehetőségei vannak a tulajdonosnak, ha ilyen ingatlantól kíván megválni?
A tulajdonjog változása vagy megterhelése az ingatlan-nyilvántartásba szintén a jogosult hozzájárulásával jegyezhető be. Tehát ha például az ingatlanon banki jelzálogjog szerepel, amelyet elidegenítési és terhelési tilalom is biztosít, akkor az ingatlan eladásához és az új tulajdonos ingatlan-nyilvántartási bejegyzéséhez a bank hozzájárulása kell.

Az ingatlanon fennálló elidegenítési és terhelési tilalom természetesen szintén bejegyzendő az ingatlan-nyilvántartásba. A bejegyzés azért fontos, mert a be nem jegyzett elidegenítési és terhelési tilalom nem akadálya annak, hogy jóhiszemű harmadik személy ellenérték fejében jogot szerezzen az ingatlanon, például megvásárolja.

Az elidegenítési és terhelési tilalom megszűnése

Az elidegenítési és terhelési tilalom mindig járulékos jellegű, azaz mindig az ingatlanon fennálló jog biztosítékául szolgál. Ha tehát a biztosított jogosultság (pl. jelzálogjog) megszűnik, akkor az elidegenítési és terhelési tilalom is megszűnik, mert önmagában nem állhat. Nincs persze akadálya annak, hogy az elidegenítési és terhelési tilalom úgy kerüljön törlésre, hogy az által biztosított jogosultság továbbra is fennmarad. Ehhez annak hozzájárulása szükséges, akit a biztosított jog megillet.

Szerző:

Dr. Szabó Gergely

ügyvéd

Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

 

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo