hirdetés

Mészáros Lőrinc cégei taroltak tavaly a tőzsdén

Jó évet zárt tavaly a Budapesti Értéktőzsde, de Mészáros Lőrinc cégei, az OPUS és a KONZUM egészen kivételes teljesítményt nyújtottak, mindkét cég több mint ezer százalékkal növelte részvényeinek értékét.
hirdetés

Szinte nem volt olyan hónap 2017-ben, mikor ne döntött volna újabb csúcsot a BUX index. Ha a historikus adatokat nézzük, akkor sem a BUMIX, sem a CETOP index nem panaszkodhatott. Az igazi nyertes azonban a tavalyi évben Mészáros Lőrinc volt, akinek cégei mind a prémium, mind a standard kategóriában verik a mezőnyt. Az OPUS részvényeinek ára a prémiumkategóriában alig egy év alatt 1694 százalékkal emelkedett, 39 forintról 700 forintra, míg a standardkategóriában a KONZUM Nyrt. Részvényeinek ára több mint 6633 százalékkal, 51 forintról 3434 forintra emelkedett a december végi zárásra - derült ki a Budapesti Értéktőzsde által közzétett adatokból.

(Aki tavaly nem ijedt meg a kockázattól, az nagyot szakíthatott.)

A BUX az év utolsó hónapjától 39 377 ponttal búcsúzott. Az elmúlt hetekben a BUMIX jól teljesített: 4 299 ponton zárta az évet. Ami a forgalmat illeti, a magyar tőzsde 194 milliárd forintos forgalommal zárta a decemberi kereskedést, a napi átlagforgalom pedig 10,2 milliárd forint volt. 2016 decemberével összehasonlítva mindkét szám meghaladja az akkori értéket (178 és 8,5 milliárd Ft). 2017-ben az egész éves átlagforgalom 10,7 milliárd forint volt, ami 17,5 százalékos növekedést jelent 2016-hoz képest. A blue chipek közül decemberben az OTP árfolyama tudott csak emelkedni, a prémium kategóriás CIG Pannónia és PannErgy, illetve a standard kategóriában szereplő Altera részvényárfolyama mutatott figyelemreméltó teljesítményt 2017 záró hónapjában. Az év során három társaság, az Altera, az Alteo és a MOL is részvényeinek felosztásáról adott tájékoztatást. Ami pedig a részvénypiaci forgalmi rangsort illeti, ismét a Concorde állt az élre, melyet a Wood és az Erste követett.

Van régi legója? Akkor lehet, hogy milliomos!
Jól fialó vagy biztonságos megtakarítási lehetőségeket mindenki ismer: ott van például a bankbetét (bár az mostanában nem fizet túl magas kamatot), a különféle értékpapírok, az ingatlan vagy az arany. Vannak azonban egészen más típusú befektetések is: olyanok, amelyekről még az sem feltétlenül jut eszébe az embernek, hogy az befektetés. Ráadásul szinte bármelyik háztartásban lapulhat egy ilyen, kisebb vagyont érő befektetés! A Vienna Life Biztosító összeszedett 4 fura befektetést, amik egy vagyont hoztak.
Index értékek relatív változása

A vezető részvények közül az OTP árfolyama tudott csak emelkedni decemberben. A papír árfolyama 6,6 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest és 10 720 forinton zárta az első téli hónapot. Forgalom tekintetében az OTP-t a Richter (41,5 md Ft), a MOL (34,3 md Ft) és az OPUS (13,2 md Ft) követte, a Magyar Telekomban pedig 6,3mrdFt-os forgalmat bonyolítottak a hónap során A három vezető papír árfolyama csökkent decemberben az előző hónaphoz képest (MOL: -1,5%; Richter: - 0,3%; MTelekom: - 2,9%).

Prémium kategóriában a CIG Pannónia 47,9 százalékos emelkedéssel volt a hónap nyertese, őt követte a Pannergy (+24%), illetve az FHB (+10,6%). Standard kategóriában az Altera részvényárfolyama mutatott figyelemreméltó teljesítményt 2017 záró hónapjában, akinek papírja 57,9 százalékot emelkedett novemberhez képest. Ebben a kategóriában a második Konzum (+13,9%), a harmadik pedig az Alteo (+7,2%) lett.

Idén január 3-án életbe lép az Európai Uniós MiFID II szabályozás, mely számos változást hoz magával a kereskedési rendszer működésében, és az ajánlatbeviteli szabályokban egyaránt. Ezzel összefüggésben a BÉT 2017. december 29-én a kereskedés zárását követően törölte az összes – a régi szabályok szerint beküldött – még le nem kötött tőzsdei ajánlatot az azonnali piaci termékek körében, míg a derivatív piaci termékek esetén az ajánlatok törlésére 2018. január 2-án este kerül sor.

Új szuperhős a befektetők szolgálatában
Célegyenesbe fordult a jócskán felturbózott európai befektető-védelmi direktívának (elhíresült nevén, MiFID 2-nek) való megfelelési munka a tőkepiaci szektorban, amelynek januártól a befektetők számára is kézzel fogható előnyei lesznek.
hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo