hirdetés

Mentes vagy áfás? Melyik kinek éri meg?

Vállalkozás indítása előtt igazán fontos kérdés eldönteni, hogy vállalkozásunkat áfásan indítsuk vagy se? Mit jelent az, hogy alanyi mentesek vagyunk az áfában? Miért jó és miért nem jó, ha áfásak vagyunk? – ezekre a kérdésekre keresi a választ a Piac & Profit szakértő partnere.
hirdetés

Áfamentességhez nem léphetjük át a hatmilliós bevételt – Kép: Pixabay

Áfa – általános forgalmi adó –, azaz ha bejelentkezünk az áfakörbe, akkor eladásaink után fel kell számítani az áfát, majd be kell vallani, és be is kell fizetni az állami költségvetésbe. Ha viszont vannak olyan beszerzéseink, amelynek van áfatartalma, pl. egy számítógép, akkor annak áfatartalmával csökkenthetjük a fizetendő áfánkat – olvasható a Vállalkozás Okosan blog bejegyzésében.

Annak van lehetősége az alanyi mentességet választani, aki nem éri el az éves 6 millió forintos belföldi árbevételt. Nagyon fontos, hogy az alanyi mentesség belföldre vonatkozik, azaz egyáltalán nem biztos, hogy ha külföldre állítunk ki számlát, akkor megtehetjük, hogy ne legyen rajta áfa, sőt! Pláne, ha ez az EU-ba történik, akkor jelentési kötelezettségünk van a NAV felé, függetlenül attól, hogy alanyi mentesek vagyunk, ráadásul havonta!

Na de akkor kinek jó, ha alanyi mentes? Aki például magánszemélyeknek értékesít, mondjuk egy manikűrös. Magánszemély nem igényelheti vissza az áfát, így ha áfás manikűrösök leszünk, akkor pont 27 százalékkal leszünk drágábbak, mint aki alanyilag áfamentes.

Alanyi mentesség még olyan vállalkozónak is jó, akinek nincsenek költségei, azaz jellemzően szellemi tevékenységet végez, mert ilyenkor nincs minek visszaigényelni az áfáját.

Ha alanyi mentességet választunk, és elérjük a 6 millió forintos árbevételt, abban a számlában kötelezően fel kell számítani az áfát, amiben az értékhatárt átlépjük. Ha év közben kezdődő vállalkozásról van szó, akkor arányosítani kell a 6 milliót azokra a napokra, amíg a vállalkozás működött. Azaz, ha az év felénél kezdünk el vállalkozók lenni, akkor nem 6 millió, hanem csak 3 millió forint az alanyi mentes értékhatár, és ha azt átlépjük, akkor áfásak leszünk 2 évig.

Ha áfásak leszünk, akkor a kiállított számláinkban fel kell számítani az áfát, be kell vallani az adóhatóság felé, és be is kell fizetni. Hogy milyen gyakorisággal, az függ a fizetendő áfa összegétől. Induló vállalkozás negyedéves áfás. (A számlát évekig meg is kell őrizi!)

Mi a teendő, ha kiállítottuk a számlát, eljött a bevallási és befizetési határidő, és az ügyfél nem fizetett, és nekünk áfát kell fizetni? Erre megoldás a pénzforgalmi áfa választása. Ezt év végén lehet választani a következő évre vagy induló vállalkozás az induláskor választhatja ezt. A döntés jellemzően egy adóévre szól, eltérni tőle nem lehet, ezért nem mindegy, hogy mit választunk induláskor.

Adótartozás: mikor kegyelmez a NAV?
Komoly feltételekkel, de időnként gyakorolhat méltányosságot az adóhivatal azokkal szemben, akik adótartozást halmoztak fel. Az adóhatóság méltányosságot csak akkor gyakorolhat, ha ezt törvény lehetővé teszi, és ha az adózó bizonyítja, hogy körülményei a méltányosság feltételeinek megfelelnek, köteles is fizetési könnyítést engedélyezni.
hirdetés

Véleményvezér

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo