hirdetés

Megúszhatja az adós a behajtási költségátalányt

A kötelezett kimentheti a 40 euró költségátalány fizetési kötelezettségét a 2015. június 19-én hatályba lépő törvénymódosítás szerint. De mikor?
hirdetés

Kép: Fotolia

Az Országgyűlés 2015. június 9-i ülésnapján elfogadta a 650/2012/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet 31. cikke szerinti megfeleltetési nemperes eljárásról, valamint egyes igazságügyi tárgyú törvénymódosításokról szóló 2015. évi LXXI. törvényt, mely a Magyar Közlöny 2015. évi 84. számában jelent meg.Az új előírás alapján a kötelezett a behajtási költségátalány megfizetésére nem köteles, ha az erre irányuló igény érvényesítése során a késedelmét kimenti – írja a Saldo Zrt. blogja.

Ez a módosítás az új Ptk. hatálybalépését megelőzően kötött szerződések tekintetésben is alkalmazható, tehát visszamenőleges hatályú. (Tulajdonképpen az is egy értelmezési hiba, hogy a költségátalány felszámítását kötelezettségként és nem jogként értelmezik.)

Mikor lehetséges?

A kötelezettség kimentésének oka lehet, hogy a kötelezett késve kapja meg a számlát, például a fizetési határidő 8 napban van meghatározva, de csak a 7. napon érkezik meg hozzá a számla. Ilyen ok lehet kisebb cégek esetében az ügyvezető betegsége, ha egyedül ő jogosult a bankszámla felett rendelkezni.

A Saldo szakértőinek álláspontja szerint ilyen ok lehet a körbetartozás is. Kimentési ok lehet, ha a fizetésre kötelezett azért nem kapta meg határidőre az adóhatóságtól a számla áfatartalmát, mert a jogosult szabálytalanul állította ki a számlát, és a NAV a számla kijavítására kötelezte őket. Természetesen ezek csak egyéni álláspontok, hogy ezek közül melyik állja meg a törvényesség próbáját, azt a később kialakuló bírósági gyakorlat fogja eldönteni.

Amennyiben a másik fél a késedelem kimentését elfogadja, akkor értelemszerűen nem terelődhet az ügy bíróságra.

Csak a baj van a behajtási költségátalánnyal
Csak a baj van a behajtási költségátalánnyal, a hitelezők nem kérik számon, az adósok nem fizetik ki, a könyvelőknek viszont bajlódniuk kell vele, torzítja az eredményt, és egy nyereséges vállalatot is veszteségbe vihet.
hirdetés

Véleményvezér

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.
Hadházy Ákos titkos hangfelvételt közölt Schadl ügyben

Hadházy Ákos titkos hangfelvételt közölt Schadl ügyben

Különös hangfelvételt hozott nyilvánosságra Hadházy Ákos független képviselő, aki azt jósolja, nem sok minden változik a magyar végrehajtás korrupt gyakorlatában.
Már ezt a terméket is inkább Romániában vegyük

Már ezt a terméket is inkább Romániában vegyük

Olcsóbb a hagyma a szomszédban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo