hirdetés

Már a munkavállalók sem félnek a kölcsönzéstől

Habár a Munka Törvénykönyvének tavaly életbe lépett változásaival komolyan megváltoztak a munkaerő kölcsönzés szabályai, a tavalyi második félévben beinduló gazdasági növekedés a munkaerő-kölcsönzés piacát is megmozgatta. A gazdaság megindulásával ugyanis a multinacionális és hazai kölcsönvevők jellemzően nem mertek vagy nem akartak saját állományba felvenni munkatársakat, így a foglalkoztatás bővülése munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül valósult, valósul meg.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Fellendülés előtt a munkaerő kölcsönzés - Kép: SXC

A magyar munkaadók 11 százaléka a létszám bővítését tervezi 2014 első negyedében, 8 százalékuk elbocsátásokkal számol, míg 74 százalék szerint nem várható változás; az ennek alapján számított munkaerő piaci mutató a legoptimistább előrejelzést tükrözi 2009 óta - derül ki a Manpower munkaerő piaci szolgáltató felméréséből. Kilenc szektorból hétben a munkaadók az alkalmazottak számának növekedésére számítanak. A pénzügyi és üzleti szektor mellett optimisták a kilátások a vendéglátóiparban, melynek a mutatója +8 százalékos, de +6 százalékot jelentettek a gyártás, valamint a köz- és szociális területekről is. „A szezonálisan kiigazított adatok szerint a munkakeresők kilátásai a pénzügyi és üzleti szolgáltatások területén a legjobbak, a szektor mutatója +10 százalék, az adat ugyanakkor nem igazán meglepő, hiszen ez az ágazat tartotta magát a legjobban az elmúlt időszakban is”- mondta Kiss Judith a ManpowerGroup Magyarország ügyvezető igazgatója. (A legfrissebb adatok szerint 9 százalék alá csökkent a munkanélküliség.)

Belehúzott a járműgyártás

„Mi is azt látjuk, hogy a piacon komoly növekedés ment végbe 2013-ban, egyre több cég fordul munkaerő-kölcsönzőkhöz, igaz ebben az is benne van, hogy mind több vállalkozás így oldja meg a szezonális munkaerő problémáit” – mondta a Piac & Profitnak Csákvári Róbert a Workforce munkaerő kölcsönző tulajdonos-ügyvezetője.  Mint elmondta, a növekedés elsősorban a járműiparban jelentkezett, - illetve az ehhez kapcsolódó beszállítói bázisban volt tapasztalható. „A fizikai munkakörökben van nagyobb kereslet, a betanított, illetve szakmunkásokat keresik a termelő ágazatok. Ugyanakkor a szellemi munkakörökben is tapasztalható a fellendülés, itt elsősorban az irodai alkalmazottakat, adatrögzítőket keresik a cégek. A növekedés összességében 15 százalékra tehető” – mondta Csákvári, aki szerint némi fellendülés a kereskedelmi szektorokban is tapasztalható, de itt a diákmunka kap nagyobb szerepet.” Igaz, aki ezt a megoldást választja, az azt is vállalja, hogy itt nagyobb a munkaerő fluktuációja, a diákok ugyanis jellemzően nem hosszútávra keresnek munkát” – hangsúlyozta.

Tisztességes céget is magával ránthat a csaló munkaerő-kölcsönző
Az irreálisan olcsó munkaerő igénybevétele egy munkaerő-kölcsönző cégtől komoly kockázatokat hordoz, mivel az alacsony vállalási ár arra is utalhat, hogy a vállalkozás nem fizeti meg a közterheket és az áfát alkalmazottjai után.
Ugyanakkor trendfordulóként értékelhető a tavalyi évben, hogy mind a munkaadók, mind a munkavállalók hosszú távra terveznek a munkaerő-kölcsönzésben. Míg a munkavállalók korábban csak két munka között, a munkanélküliség időszakában fordultak kölcsönzőhöz, addig most már hosszú távú „normális” munkaként értelmezik az itteni foglalkoztatásukat. Hasonló gondolkodásbeli váltás figyelhető meg a vállalati oldalon is, egyre többen jönnek rá, hogy a kölcsönzéssel sok korábbi problémájuktól egyszerűen megszabadulhatnak. (A kölcsönzés szabályai is változtak az új munkatörvénykönyv hatálybalépésével, a szabályozásról itt olvashat.)

Nem olcsóbb, de egyszerűbb a kölcsönzés

„A közhiedelemmel ellentétben a munkaerő-kölcsönzés nem jelent feltétlenül költségcsökkentést a cégeknek, hiszen azt az összeget, amit eddig munkabérként fizettek ki, most is ki kell fizetniük” – hangsúlyozta Csákvári Róbert. Egyszerűbb azonban, hogy nem kell adminisztrációval, bérszámfejtéssel, be- és kiléptetéssel foglalkozniuk, bővítés esetén a toborzási költségek is megtakaríthatók. „Rugalmasabban reagálhatnak a gazdasági változásokra, ha visszaesnek a megrendeléseik, egyszerűen csak kevesebb munkavállalót kölcsönöznek, nem kell ezeket a dolgozókat elküldeniük” – emelte ki az ügyvezető, aki szerint a munkavállalók szempontjából is jobb ez a helyzet. „Nem kell állandóan munkahelyet változtatniuk, hiszen a munkaerő-kölcsönzőnél ugyanúgy állományban maradnak, egyszerűen csak átirányítjuk őket egy másik vállalathoz.”

Idén azonban komoly verseny várható a munkaerőpiacon: habár a várakozások szerint emelkedni fog a kölcsönzöttek száma, a kölcsönzői piacon komoly árverseny van kialakulóban. „A 2014-es évre ugyan abszolút pozitívak a várakozásaink, de az árak csökkenni fognak, mivel több cég is feljövőben van a piacon, ugyanakkor bőven van még potenciál a kölcsönzésben” – hangsúlyozta Csákvári. Az ügyvezető szerint a legkomolyabb problémát a még mindig jelen lévő „szürke” közvetítők jelentik, akik a szabályosan működő cégekkel ellentétben egyáltalán nem, vagy csak részben fizetik ki munkavállalóik után a törvényben szabályozott járulékokat. Ezek a cégek hajlamosak egyik napról a másikra eltűnni, sokszor a dolgozók munkabérével egyetemben, árakban viszont a szabályosan dolgozó munkaerő kölcsönzők alá mennek. „Szerencsére egyre több cég jön rá a megbízhatóság értékére, így mindinkább a szabályosan működő kölcsönzőkhöz fordulnak és a munkavállalók is kezdenek rájönni, hogy a munkanélküliségnél mennyivel jobb a kölcsönzötti lét” – mondta a Workforce ügyvezetője.

Munka kisgyermekkel – lehetséges?
Mind a kultúra változása, mind a gazdasági környezet miatt egyre több gyermekes nő szeretne visszatérni a munkaerőpiacra. Ahhoz, hogy ez sikeres legyen, a munkáltató rugalmasságára, de a munkavállalók nagyobb bátorságára is szükség lenne.
hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo