hirdetés

Lévai Richárd: 5 új trend az okosmarketingben

Milyen új okos megoldások és trükkök segíthetik a vállalkozásokat termékskálájuk vagy szolgáltatásuk népszerűsítésében - tette fel a kérdést Lévai Richárd, az RG Stúdió Kft. marketingvezetője a Piac & Profit Cégmarketing konfereciáján. Az okos eszközök és a geolokációs applikációk most már célzottabb és költséghatékonyabb elérést tesznek lehetővé.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

1. Érthető termékleírás

Már-már mém lett abból az esetből, amikor egy felhasználó a XVI. Lajos korabeli székekre hasonlító műanyag ülőalkalmatosságot rendelt online. Nagyon megörült, hogy olcsó. De amikor házhoz szállították, kiderült, hogy mindössze 5 centiméteres. Miniatűr darab. Nosza, kirakta a Twitterre a tenyerében is elférő "bútort". Mi ebből a tanulság? A termék alapinformációi legyenek érthetően feltüntetve.

2. Marketing rocksztár

Nem utolsó szempont, hogy a vásárlónak élményt is adjunk, ne csak egy árucikket. A szelfi-kultúrában a jól fényképezhetőség alapkövetelmény. A kiterjesztett valóság (augmented reality) érvényesülésével lehetővé válik, hogy a terméket megjelenítsük a mobiltelefonunk képernyőjén, virtuálisan belehelyezzük életterünkbe, s fotózkodjunk vele.

Az Ikea például megengedi, hogy appján keresztül berakjuk a kívánt helyre, szobába, szobasarokba a kiszemelt bútort, hogy lássuk, hogyan néz ki ott, mielőtt megvennénk, sőt egy családtag akár oda is állhat a (még jelen nem lévő) bútor mellé. Nyilvánvalóan egy-egy ilyen fotó ingyenreklámként is funkcionálhat, ha a (leendő) vásárló megosztja a közösségi médián.
Facebook Marketing Restart
Egyre kevesebb az organikus elérés, a hirdetések egyre drágábbak, van egy rakat új platfrom és felület… Sokszor már kiigazodni is nehéz, nemhogy vevőket szerezni. A közösségi média gyermekkora, a céltalan rajongótábor építés és a követőgyűjtés kora lejárt… Hogyan lehet akkor mégis a legtöbbet kihozni a Facebook marketingből 2018-ban? Ha szeretnél egy átfogó képet kapni a korszerű közösségi média platformokról, és azokról a stratégiákról, amiket 2018-ban használni érdemes, akkor tarts velem a Facebook Marketing Restart kurzusomon! 
3. A sztori legyőzi a híreket

A narratívák, a sztorik megelőzik a híreket és a képfolyamban megjelenő dolgokat 2018-ban. Az Instagram Stories 24 órán át élő tartalom. De hasznos és népszerű, mert az emberek sokkal szívesebben osztanak meg élményeket, mint a sajtóorgánumok híreit.

4. Lokáció

A lokáció jóval többet nyújt, mint egy óriásplakát. A geolokációs appokban felugró hirdetések és reklámspotok már a felhasználó aktuális helyzetmeghatározására építenek. Ma már mindenki az okostelefonján lóg a kocsijában, amikor a piros lámpánál vagy a közlekedési dugóban várakozik. Ha az ember autóval elhalad egy szőnyegbolt mellett, felugrik a hirdetése a telefonján. A Vaze és sok más app is így adagolja és szabja személyre a hirdetéseket. A vásárló áll a kirakatunknál és a telefonját nézi, de lehet, hogy a konkurenciánk hirdet rá. A felhasználó szokásait nem tudjuk megváltoztatni. De rá tudjuk venni, hogy arra használja a habitusait, ami nekünk jó. Maholnap az abszolút személyre szabásra használják ezeket a lokáció-alapú reklámokat: Tegnap néztél egy másik boltunkban tévét, gyere be, kétszáz méterre tőled van egy boltunk, van két példányunk abból a tévéből, vedd meg most.

5. Adatgyűjtés - wifivel

Ma már minden marketingtevékenység afelé irányul, hogy adatokat gyűjtsünk be a jövendőbeli -vagy remélhetőleg visszatérő- vásárlóról. Minden bolt kínál saját wifit. Ezzel rávehetjük tehát a vásárlót, hogy menjen rá a landing page-ünkre, vagy QR kódot és messenger kódot adhatunk, amivel chatbothoz irányíthatjuk. Ezek alapján pontosan tudhatjuk, kik és mikor voltak a boltunkban. Itt jön be a big data: az algoritmusok és a mesterséges intelligencia ez alapán már viselkedésmintákat is tud elemezni.

Összefoglalva tehát, az alapelvek a következők:

  • Offline környezetben adatokat gyűjtünk a vásárlóról.
  • Élményt adunk neki, ami jól mutat vizuális tartalomként is és megosztható.
  • Kipróbálhatóvá tesszük a terméket.
  • A begyűjtött adatokat alapján utol tudjuk érni az embereket.
Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.
hirdetés

Véleményvezér

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo