hirdetés

Lassan vége az őrületnek a magyar cégvilágban

Februárban 20 százalékkal több volt a törölt, mint az induló vállalkozás, 2580 cégalapítás mellett 3098 cégtörlést tettek közzé, de a cégek számának csökkenése lassulni látszik - derül ki az Opten adataiból. 
hirdetés

(Fotó: depositphotos.com)

A céginformációs szolgáltató elemzése szerint a törölt cégek száma 2019 egyes hónapjaiban még több mint 60 százalékkal is meghaladta az újonnan indulókét. Az Opten úgy látja, a konszolidációs folyamat lecsengőben van, a cégek száma lassan stabilizálódik. Nagyobb kilengések csak akkor várhatók, ha komolyabb cégjogi változás, vagy gazdasági változás állna be.

Rekordszinten a végrehajtások száma 

Ilyen változások egyelőre nem látszanak, de azért egyes jelenségeket érdemes nyomon követni - mutatnak rá. Mind januárban, mind februárban 470 körül volt például az induló felszámolási eljárások száma, ami magasabb, mint az elmúlt fél év átlaga, ráadásul 2019 végéig a felszámolási trend csökkenőben volt. Februárban magas volt a végrehajtások száma is. Egy hónap alatt több mint 6000 vállalkozás ellen indult végrehajtási eljárás, ami szintén az elmúlt fél év legmagasabb értéke.

A végelszámolási eljárások száma a januárihoz hasonlóan szintén magas volt februárban, 1671 vállalkozás tulajdonosai döntöttek cégük végelszámolása mellett. Az Opten szerint itt azonban még igen erős hatása van a szezonalitásnak, év közben vélhetően nem lesznek ilyen magasak a végelszámolási számok, és a cégszám-csökkenés év vége felé akár meg is állhat.A konszolidációs folyamat lezárultára utal az is, hogy mind januárban, mind februárban 1500 volt az induló kényszertörlési eljárások száma, 17 százalékkal alacsonyabb, mint a 2019-es havi átlag, és csupán fele a 2015-ös havi kényszertörlési átlagnak.

516 ezer működő vállalkozás Magyarországon 

Jelenleg mintegy 516 ezer cég működik az országban, 15 százalékkal kevesebb, mint 2013 végén. Ha a tendencia folytatódik, nagyságrendileg 510 ezer körül lehet majd a cégszám minimum, és ha jelentős változás nem következik be, a cégek száma ezen a ponton stabilizálódik, vagy lassú növekedésbe fordul az elemzés.

Az Opten - Cégfluktuációs Index (ez az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) februári értéke átlagosan 11 százalék körül mozgott, a megyék közül Győr-Moson-Sopron (8,59), Békés (9,34) és Jász-Nagykun-Szolnok (9,55)megyében érte el a legjobb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest (17,91), Komárom-Esztergom (18,67) és Nógrád megye (20,80) produkálta.

hirdetés

Véleményvezér

Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.
Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

A korrupció ellen harcoló független képviselő szerint Orbán Viktor hivatali visszaélést követett el.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo