Kisebb cégeknél is kötelező lesz a munkavédelmi képviselő

Jogharmonizációs céllal módosítja a Ház a foglalkoztatási törvényeket, a változások a kiküldetésben dolgozók jogait, valamint a munkavédelmi szabályokat érintik.

Uniós jogharmonizációs kötelezettséggel, valamint a gyakorlati tapasztalatokkal indokolta a nemzetgazdasági tárca államtitkára a foglalkoztatási törvények módosítását. Cseresnyés Péter rámutatott: a változások a kiküldetésben dolgozók munkajogi szabályait, valamint a munkavédelem, munkabiztonság kérdését érintik elsősorban - közölte az MTI.

A más tagállamba kiküldött munkavállaló minimális munkabérére és maximális munkaidejére vonatkozó szabályok mind a dolgozók védelmét, mind a tisztességes versenyfeltételek biztosítását szolgálják - mutatott rá, hozzátéve: a hatékonyabb munkaügyi ellenőrzés érdekében pontosítják a kiküldött munkavállalót alkalmazó társaságok bejelentési kötelezettségét. (Azonos helyen azonos munkáért egyforma bért kell fizetni - mondja az unió. Ez azt is jelentené, hogy a magyar cégeknek is külföldi béreket kellene adnia a kiküldetésben lévő dolgozóknak. Ez pedig a cégek többsége számára túl magas.)

Az ellenőrzést a munkaügyi hatóság végezheti, amely szankciókat is alkalmazhat. A javaslat szabályozza az európai üzemi tanács létrehozásának szabályait, és kiterjed a tengeri kereskedelmi hajón foglalkoztatott munkavállalókra is.

Változik az egyéni védőeszközök használatának szabálya, a munkavédelmi törvény a jövőben azok rendeltetésszerű használatát követelik meg, súlyos munkahelyi baleset kivizsgálásához pedig kötelezően írja elő a foglalkozás-egészségügyi orvos közreműködését.

Már húszfősnél nagyobb társaságnál kötelező lesz a munkavédelmi képviselő választása - akinek fő állásban más feladatot kell ellátnia -, a jelenlegi ötvenfős helyett. A jövőben a törvény a munkavállalói mulasztást is szankcionálja - mondta. (Más területen is szigorítana a munkavédelmi szabályokon az Unió.)

Kiküldetésben jár a napidíj – de mennyi?
Új kormányrendelet szabályozza a belföldi napidíjat, érdemes megismerkedni a szabályozás részleteivel. A belföldi hivatalos kiküldetésben lévő munkavállalónak a többletköltségei fedezetére ugyanis napidíj jár, ami főszabályként ugyanúgy adóköteles, mint a munkabér. Itt találja a részleteket.

Véleményvezér

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni 

Magyar Péter szerint a róla szóló szavazáskor megszületett a Fidesz és a Szocialista frakció.
Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit

Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit 

Vásárolnak a szlovákok, miközben szidják az eladót.
Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo