hirdetés

Kisebb cégeknél is kötelező lesz a munkavédelmi képviselő

Jogharmonizációs céllal módosítja a Ház a foglalkoztatási törvényeket, a változások a kiküldetésben dolgozók jogait, valamint a munkavédelmi szabályokat érintik.
hirdetés

Uniós jogharmonizációs kötelezettséggel, valamint a gyakorlati tapasztalatokkal indokolta a nemzetgazdasági tárca államtitkára a foglalkoztatási törvények módosítását. Cseresnyés Péter rámutatott: a változások a kiküldetésben dolgozók munkajogi szabályait, valamint a munkavédelem, munkabiztonság kérdését érintik elsősorban - közölte az MTI.

A más tagállamba kiküldött munkavállaló minimális munkabérére és maximális munkaidejére vonatkozó szabályok mind a dolgozók védelmét, mind a tisztességes versenyfeltételek biztosítását szolgálják - mutatott rá, hozzátéve: a hatékonyabb munkaügyi ellenőrzés érdekében pontosítják a kiküldött munkavállalót alkalmazó társaságok bejelentési kötelezettségét. (Azonos helyen azonos munkáért egyforma bért kell fizetni - mondja az unió. Ez azt is jelentené, hogy a magyar cégeknek is külföldi béreket kellene adnia a kiküldetésben lévő dolgozóknak. Ez pedig a cégek többsége számára túl magas.)

Az ellenőrzést a munkaügyi hatóság végezheti, amely szankciókat is alkalmazhat. A javaslat szabályozza az európai üzemi tanács létrehozásának szabályait, és kiterjed a tengeri kereskedelmi hajón foglalkoztatott munkavállalókra is.

Változik az egyéni védőeszközök használatának szabálya, a munkavédelmi törvény a jövőben azok rendeltetésszerű használatát követelik meg, súlyos munkahelyi baleset kivizsgálásához pedig kötelezően írja elő a foglalkozás-egészségügyi orvos közreműködését.

Már húszfősnél nagyobb társaságnál kötelező lesz a munkavédelmi képviselő választása - akinek fő állásban más feladatot kell ellátnia -, a jelenlegi ötvenfős helyett. A jövőben a törvény a munkavállalói mulasztást is szankcionálja - mondta. (Más területen is szigorítana a munkavédelmi szabályokon az Unió.)

Kiküldetésben jár a napidíj – de mennyi?
Új kormányrendelet szabályozza a belföldi napidíjat, érdemes megismerkedni a szabályozás részleteivel. A belföldi hivatalos kiküldetésben lévő munkavállalónak a többletköltségei fedezetére ugyanis napidíj jár, ami főszabályként ugyanúgy adóköteles, mint a munkabér. Itt találja a részleteket.
hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo