A prémium pékségek árazását firtató kérdésre a választ a Telex elemző cikkében keresi. De nem kell feltétlenül a Párizsig menni, hogy ekkora különbségeket kapjunk - állítja a lap. Olaszországban a bárokban nagyon sok helyen 1,5 vagy 2 euróért adnak egy csokis-mogyorós krémmel megtöltött croissant-t, egy presszó kávéval kiegészítve 2,5-3,5 euróból meg lehet reggelizni, ami 1000-1400 forintot jelent. Ez Budapesten a kézműves pékségeknél elképzelhetetlen lenne – és akkor még nem beszéltünk arról, hogy az olaszok mennyivel többet keresnek.
A nyugati országok áraival való összehasonlítás pedig pont emiatt tűnik abszurdnak: a pékségek költségeinek jelentős részét a dolgozók bérei teszik ki, Nyugat-Európa legtöbb nagyvárosában pedig nagyjából kétszeresét keresik a vendéglátásban, mint nálunk. Vagyis mi valahogy rengeteget bukunk az alapanyagon, a munkaszervezésen vagy valami máson. Ebben a cikkben sorra vesszük, ezekből mi mennyit nyomhat a latba.
ÁFA
Magyarországon az éttermekben az elvitelre kiadott élelmiszerre 18 százalék áfát számolnak fel. Helyszíni fogyasztásnál ez 5 százalék, de ebben az esetben rájön még 4 százalék turizmusfejlesztési hozzájárulás. Összehasonlításként: Franciaországban az éttermekre 5,5-10 százalékos áfakulcsok vonatkoznak, Olaszországban 10 százalékos és Ausztriában is 10 százalék. Ezekben az országokban Magyarországhoz hasonlóan vissza lehet igényelni az áfát – vagyis ebben nincs nagy különbség.
Béradók
A munkajövedelmet terhelő adók európai összehasonlításban -a korábbi magas értékek után - mára inkább valahol középen vagyunk, Magyarországon az OECD adatai szerint átlagosan a gyerektelen dolgozók jövedelmének 41 százalékát szedi be adóként és járulékként az állam. Ez Nagy-Britanniában (31 százalék), Lengyelországban (34 százalék) és Spanyolországban (40 százalék) alacsonyabb, de pont a legfontosabb turisztikai célpontoknál magasabb: Olaszországban például 45 százalék, Franciaországban és Ausztriában pedig 47 százalék.