Jófejnek lenni nem kerül semmibe

Egyre nagyobb gond a szakemberhiány, mert sok cég nem tud annyit fizetni, hogy megtartsa a jó munkaerőt. Ám a jó fizetés mellett ügyelnünk kell arra is, hogy a munkavállalóink érezzék a törődésünket. Ha motiválni kell a dolgozókat, nem feltétlenül drága juttatásokban érdemes gondolkodnunk, hanem olyan apró „figyelmességekben”, amiket – ha nem is gyakran – minden cég megengedhet magának.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egyre több cégvezető szembesül azzal a ténnyel, hogy nemcsak megtartani nem tudja a munkásait, de újakat sem igen talál a helyükre. A jelenség főként az olyan alacsony jövedelmezőségű szektorokban jelent gondot, mint a turizmus vagy a vendéglátás. Ugyan a bérek emelése elkerülhetetlen, hogy megőrizzük a versenyképességünket, ám az sem mellékes, hogy milyen egyéb juttatásokkal tudjuk kényeztetni a dolgozókat. Persze ha tisztességes fizetésre alig-alig futja, akkor a magas adójú – ami szerencsére most egy hajszálnyit csökkenni fog – cafeteriaelemekre sem lesz pénz. Viszont érdemes olyan „juttatásokban” gondolkodni, amik nem kerülnek sokba, inkább figyelmességet jelentenek a munkaadók részéről. Ezekből mutatunk néhányat.

Kép: Flickr/IrsEin

Szülinapi szabadnap

Ez az a juttatás, ami közvetlenül semmibe sem kerül. A dolgozók szabadnapjainak jelentős része felett a munkáltató rendelkezik, és így is, úgy is ki kell adni ezeket, különösen, hogy most nagyon rigorózusan ellenőrzi ezt a hatóság. Egyszerűen küldjük a születésnapján szabadnapra a munkavállalónkat. Ha valami, akkor egy ilyen gesztus biztosan jólesik mindenkinek, hiszen a munkáltató ezzel azt is kifejezi, hogy értékes emberként tekint a munkavállalójára. Ne hagyjuk ki a ziccert!

Kezdjük korábban a hosszú hétvégét

A nyár sok vállalkozás életében uborkaszezon. Ilyenkor minden további nélkül elengedhetjük pénteken egy-két órával korábban a dolgozókat, hagy élvezzék a szép időt. Hasonlóan járhatunk el a hosszú hétvégék előtti utolsó napokon vagy a kötelezően ledolgozandó szombatokon, ilyenkor az emberek nagy része úgyis inkább csak néz maga elé az íróasztal fölött ülve. Azt is érdemes tudni, hogy még akik be is tartják a szombati munkarendet, csak minimális létszámmal üzemelnek, és érdemi munkát nem végeznek.

Haverokkal a munka is jobban megy
A pénzen túl a munkavállalókat jelentősen motiválja a cégen belüli kapcsolatok minősége. A BlessingWhite kutatása szerint a dolgozók negyedének az egyik legfontosabb szempont a munkahelyénél, ha jó a kapcsolata a főnökével és a munkatársaival. (Bizony, a főnököt is lehet szeretni!)) Ezért teremtsünk barátságos, otthonos munkahelyi hangulatot és adjuk meg a lehetőségeket közös programok szervezésére, amelyek összekovácsolhatják a munkavállalókat. (Itt olvashat néhány tippet a jobb munkahelyi hangulathoz.)
Rugalmasság a szabadnapokban

Az előző tippünkhöz kapcsolódik, hogy mutassunk több rugalmasságot a szabadnapokban. Már szinte minden álláshirdetésben szerepel elvárt kompetenciaként a rugalmasság. De ne csak a munkavállalótól várjuk el, munkáltatóként is viselkedjünk hasonlóan! Bárkivel előfordulhat, hogy megbetegszik a gyereke, ügyeket kell intéznie, vagy más ügyes-bajos dolga van. Ne csináljunk ebből nagy ügyet, egyszer-egyszer engedjük el nyugodtan a dolgozót egy délutánra vagy délelőttre anélkül, hogy szabadnapnak vagy táppénznek írnánk ki ezt. Persze ha valaki ezt rendszeresen igénybe veszi, éljünk nyugodtan retorzióval!

Rugalmasság a munkaidőben

Ne ragaszkodjunk tűzön-vízen át a nyolcórás beosztáshoz. Ha olyan tevékenységet végzünk, ami nem követeli meg, nyugodtan alkalmazzunk rugalmas beosztást. Van olyan magyar vállalat például, amely áttért a négynapos munkahétre: az alkalmazottak ugyanis szívesebben dolgoznak egy-egy nap tíz órát, viszont így a péntek is szabadnap. Ez a megoldás nemhogy csökkentette volna, de még növelte is a hatékonyságot és a munkavállalók elégedettségét. Fontos viszont, hogy az ilyen átalakításokat a beosztásban mindig a munkavállalókkal egyeztetve vezessük be, sőt még jobb, ha az ötletük alapján. (Itt olvashat részletesebben a munkaidőkerethez kapcsolódó szabályokról!)

Lazítsunk az öltözködési szabályokon

Hacsak nem szükséges feltétlenül a legszigorúbb dress code, mondjuk mert egy fontos ügyféllel tárgyalunk épp aznap, lazítsunk a szigorú öltözködési szabályokon. A nagy nyári hőhullámok idején ne követeljük meg a hivatalos megjelenést, vagy a kiskosztümöt, amikor odakint repkednek a mínuszok. Persze az elvárható, tisztességes megjelenést szigorúan követeljük meg!

Koncertjegy

Évente egyszer-egyszer lepjük meg a dolgozóinkat azzal, hogy ajándékba egy kulturális programra vagy koncertre jegyet adunk nekik. Persze itt fontos, hogy a habitusuknak vagy érdeklődési körüknek megfelelő program legyen: egy meglett családapa például nem biztos, hogy egy sörfesztiválra szívesen elvinné a gyermekeit a hétvégén, de az Állatkertbe biztosan. (A fesztiválbelépőket is támogathatja a munkáltató!)

Hozd be a kutyádat holnap!

Egy kutya a munkahelyen mindig feldobja a napot  – már persze ott, ahol ez lehetséges, és nem ütközik a biztonsági vagy tisztasági szabályokkal. Ezért tartsunk olyan napokat, amikor egy-egy alkalmazott behozhatja a kutyáját. Óvakodjunk azonban attól, hogy több kutya is legyen egyszerre a munkahelyen: ez könnyen kellemetlen tapasztalatokhoz vezethet.

Nincs más megoldás, emelni kell a béreket
Komoly problémák jelentkeznek a turizmusban és a vendéglátásban a szakemberhiány miatt – figyelmeztettek a szakemberek, akik szerint itthon már elfogytak a munkaerőpiac tartalékai, nincs kikből válogatni. A munkavállalók szerint érthető, hogy magasabb fizetésért külföldre mennek a dolgozók, hiszen itthon a magyar átlagbér felét is alig kapják meg. A megoldást adócsökkentés jelenthetné.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo