hirdetés

Igazi rezsicsökkentés: harmadával lehetne olcsóbb az áram a vállalatoknak

Konstrukciótól függően akár 10–30 százalékos megtakarítást is jelenthetne az ipari fogyasztók számára a közvetlen áramértékesítés, de a kérdést rendező jogszabályok ügye már egy éve húzódik.
hirdetés

Jelentős költségmegtakarítást érhetnének el a vállalkozások – Kép: SXC

Az ipari fogyasztóknak jelentős – akár 10–30 százalékos – áramár-megtakarítási lehetőséget is biztosíthatna a közvetlen villamosenergia-értékesítés lehetőségének megteremtése – vallják a Magyar Kapcsolt Energia Társaság szakértői. A kapcsolt erőművek szakmai szervezete több szakértői javaslatot is kidolgozott a kérdés rendezésére, az ezzel kapcsolatos egyeztetések azonban lassan már egy éve elakadtak. Pedig a lehetőség megteremtése sok vállalatnak, közintézménynek és a kapcsolt erőművek üzemeltetőinek is előnyös lenne, szellemiségében a sokszor példaként emlegetett német stadtwerke modellt követi – közölte az energiainfo.hu.

A szakmai szervezet három konstrukciót vizsgált meg a közvetlen villamosenergia-értékesítés lehetőségének támogatására. Ezek lényegében két alapelv köré épülnek: jogszabályilag lehetővé kellene tenni, hogy a fogyasztók és a termelők közvetlenül, magánvezetéken csatlakozhassanak egymáshoz, illetve ahol ez nem gazdaságos, ott a rendszerhasználati díjakban kellene elismerni, hogy a kicsi távolságokon gyakorlatilag nincs hálózati veszteség az áram szállítása során.

Mindkét esetben jelentősen mérséklődhetnek az ellátott fogyasztók terhei. „A közvetlen kapcsolat kiépítésének lehetősége akár 25–30 százalékkal is csökkentheti a végső áramárat, hiszen a rendszerhasználati díjak ez esetben kiesnek a kosárból, de a minimális szállítási veszteség elismerése az árakban is jelentős, akár 10–15 százalékos ármérséklést jelenthetne” – mutat rá Rudolf Viktor, a Magyar Kapcsolt Energia Társaság elnöke.

„A szakmai szervezet által végzett számítások alapján ez még akkor is igaz, ha magának a terméknek az ára esetleg valamivel drágább a kapcsolt technológia sajátosságai okán." Jelenleg a villamos energiát 13–15 forint között tudják értékesíteni kilowattóránként a termelők, holott az előállítás önköltsége a magas gázárak miatt 22–24 forint között mozog. „A közvetlen értékesítés egyéb árelőnyei mellett ez az ár még mindig versenyképes lenne, hiszen a teljes áramköltségek jelenleg 25–31 forint között mozognak kilowattóránként a vállalkozások számára. Számos kapcsolt termelő számára viszont a túlélést biztosíthatja ez a plusz 3–7 forint – emeli ki a konstrukció előnyeit az elnök. – Ez egy minden résztvevő számára előnyös megoldás lenne" – teszi hozzá.

Tippek a cég energiaszámlájának csökkentésére
Az energiaárak az inflációt meghaladó mértékben drágultak az elmúlt években, évtizedben. Ráadásul a kormány rezsicsökkentő intézkedéseinek jelentős részét is a szabadpiacon vásárló vállalkozók fizethetik meg a rendszerhasználati díjak emelkedésével. A többletkiadás azonban kikerülhető. Összegyűjtöttük, hogyan csökkentheti céges energiaszámláit anélkül, hogy kapacitásai sérülnének, vagy a dolgozók komfortérzete csökkenne.
A közvetlen értékesítési lehetőség megteremtése ráadásul a szektor elé számtalanszor példaként állított, a lokális lehetőségek kiaknázására épülő stadtwerke-modell felé is nagy előrelépés lenne. „Az MKET által vázolt konstrukció nemcsak az ipari fogyasztók esetében, de a közintézmények kapcsán is működőképes. Számos távhőre termelő gázmotor is profitálhatna belőle, éppen úgy, mint az ezek közelében lévő közintézmények” – hangsúlyozza Rudolf Viktor.

A konstrukció elterjedését egyelőre a hatályos jogszabályi környezet lehetetleníti el. Jelenleg a termelő és a fogyasztó között közvetlen vezeték létesítését nem teszi lehetővé a szabályozás, kivéve akkor, ha a termelőegység és a fogyasztási hely egyazon tulajdonosi körhöz tartozik. Ráadásul ebben az esetben a jogszabályok megtiltják, hogy az ilyen közvetlen vezetéken ellátott fogyasztó a közcélú hálózatról is vételezzen, így az ellátásbiztonság miatt extrakapacitásokat kénytelen kiépíteni az adott szervezet, ami alapvetően nonszensz elvárás.

Az MKET javaslata szerint a legfontosabb az lenne, ha az adott fogyasztó a közvetlen vezetékről és a közcélú hálózatról is egyaránt vételezhetne áramot. Ez esetben a megtakarítást az jelenti, hogy a közvetlen vezetékről vételezett villamos energia esetében a fogyasztónak nem kell megfizetnie a rendszerhasználati díjakat. Alternatív megoldásként az MKET szakértői szerint járható út lehetne, ha a közcélú hálózaton kis távolságra továbbított villamos energia esetében a szabályozói környezet elismerné a kis szállítási távolságokból fakadó minimális hálózati veszteséget, és ezt a közelben lévő termelőtől vásárolt árammennyiség esetében csak csökkentett mértékben kellene megfizetnie a vállalkozásoknak.

Sokba fog nekünk kerülni a rezsicsökkentés
A Policy Agenda által készített elemzés szerint a rezsiköltség áthárítását valójában a kormány már maga el is végezte, első körben a hazai kis- és középvállalkozásokat sújtva. Az energiainfo.hu elemzése szerint a kkv-k villamosenergia-költségei 11-12, de akár 30 százalékkal is nőhetnek. A hálózati tarifák emelkedése a középfeszültségen vételező kkv-k esetében 19 százalékos, ami a KÁT-terhek növekedésével együtt a végfelhasználói árak 11-12 százalékos emelkedését fogja eredményezni a szakportál számításai szerint. A hatóságilag megállapított hálózati tarifák a nagy ipari energiafogyasztók esetében, mint például a nagy autógyárak, akár a 30 százalékot is elérhetik.
hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo