hirdetés

Hogy meneküljünk meg a bumeráng feladatoktól?

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy mások nem végzik jól a munkájukat. Vagy ha igen, akkor is mi magunk még egy kicsit jobban csinálnánk. Nem könnyű elcsitítani a bennünk lakozó kontroll mániást, de megéri! Íme néhány tipp, hogy delegáljunk úgy, hogy a feladatok ne jussanak vissza hozzánk.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

Hiába gondolja sok vezető, hogy a legegyszerűbb, ha mindent maga csinál meg, ezt tévhit. Senki nem képes egyszerre tíz helyen teljes mértékben, aktívan ott lenni és nincs az a tehetséges vállalkozó, aki hatékony lenne, ha az egyik pillanatban az értékesítési számokból készít kimutatást, aztán a grafikai terveken dolgozik, majd azonnal termékfejlesztésre vált.

Tévhit az, hogy a feladatok megosztása megegyezik a feladatok delegálásával. Delegálás esetén a vezető a feladattal járó felelősséget és a hatáskört is átadja beosztottjának, tehát döntési jogkörrel ruházza fel és bizonyos határig szabad kezet biztosít neki a munka elvégzéséhez szükséges út és mód megválasztásában.

A feladatok delegálásának képessége nagyságrendekkel növelheti egy cég működésének hatékonyságát, nem is beszélve a dolgozók elégedettségéről és elkötelezettségéről és a vezető szabad óráinak számáról.

Kinek?

A hatékony delegálás első lépése kiválasztani a csapaton belül a megfelelő embert az adott feladatra. Ez viszont feltételezi, hogy a vezető pontosan ismeri az emberei képességeit, temperamentumát, hogy ki mire lenne a legalkalmasabb. Ha ez megvan, akkor a vezető maga is kijelölhet embereket az egyes munkafolyamatokra, de még egyszerűbb ugyanakkor hatékony megoldás, ha csak az elvégzendő dolgok listáját adja ki, a dolgozók pedig maguk jelezhetik, hogy melyik feladatokat szeretnék elvégezni.

Kép:Fotolia

Fontos, hogy a feladatok pontosan meghatározottak legyenek, hogy az emberek tudják, mire vállalkoznak. Hosszú távon pedig nagyon hasznos mindenkivel megvitatni, hogy miért az adott munkafázist, feladatot választotta, miért ahhoz érzett kedvet. Sokszor ugyanis teljesen félreismerhetjük valaki preferenciáit és nem csak az derülhet ki, hogy számára érdekes egy olyan munkafázis, amit mi a hátunk közepére sem kívánunk, de az is, hogy kedvenc feladatunkban is egészen mást lát kihívásnak, mint mi magunk.

Ha megismerjük a vállalások mögötti motivációt az a későbbi munkaszervezésben hatékony segítséget jelent. (Minden csapatban egyes emberek egyes szerepeket vállalnak fel. Az ötletgyártó másban lesz jó mint a forrásfeltáró vagy a megvalósító. A csapatszerepekről itt olvashat bővebben.)

Hogyan?  

A következő lépés, hogy hogyan történik meg a delegálás. Először is nagyon pontosan meg kell határozni, hogy mik az elvárásaink az adott feladattal kapcsolatban.

Figyeljünk hát a részletes és tudatos feladat kiadásra. El kell mondani, hogy a mi szempontunkból mi tekinthető a feladat sikeres elvégzésének és pontosan milyen típusú végeredményt várunk. Nem mindegy például, hogy mondjuk egy excel táblát szeretnénk kapni egy csomó számmal, vagy mellé egy írásos kivonatot is a legfontosabb trendekről, ami a számokból levonható. Ha nem rögzítjük pontosan, hogy mit várunk el, feltehetőleg elégedetlenek leszünk a végeredménnyel és újabb munkát teremtünk magunknak azzal, hogy pótoljuk, ami elmaradt.

Fontos, hogy elmondjuk, az adott munka eredményét – tehát amit elvárunk a munkát végzőtől – ki és mire fogja aztán használni – így egyértelmű lesz, hogy mire kell fókuszálnia.

Ne feledkezzünk el a pontos határidő közléséről sem a további viták elkerülés érdekében. A „lehető leghamarabb” nem jó utasítás. Egy 2012-es felmérés szerint az átlag munkavállalónak 37 órányi befejezetlen feladat van az asztalán…

Időszűkében ezek a pontos utasítások sok esetben elmaradnak, pedig nélkülük jogtalanul kritizáljuk majd a végeredményt. Ahogy a mondást tartja: néma gyereknek anyja se érti a szavát – hát még a beosztottja.

A visszacsatolás nagyon fontos! Az emberek általában úgy kommunikálnak, ahogy ők maguk szeretnek információt kapni a hatékony azonban az lenne, ha inkább úgy adnánk át a feladatot, ahogy az a másik számára érthető. Emiatt például sokszor elmarad olyan információk átadása, ami a delegáló számára egyértelmű, a munkát elvégző azonban nem tudhatja – így a végeredményben nem veheti figyelembe. Hagyjunk időt és teret arra, hogy megbizonyosodjunk róla, a feladat felelőse valóban érti, hogy mit várunk tőle. Adjunk lehetőséget a kérdésekre! Végső soron sokkal hatékonyabb megoldás a delegáláskor rászánni az időt a megértése, mint újracsinálni a munkát valaki helyett.

Hadd menjen!

Az utolsó lépés pedig az, hogy ha egyszer kiadtunk egy feladatot, akkor azt engedjük el. Ha egy vezető nem hagyja érvényesülni a csapat többi tagját, elveszi tőlük a fejlődés lehetőségét is, ami biztos, hogy a motivációs szint drasztikus zuhanását eredményezi.

Adjunk teret és időt, hogy a megbízott elvégezhesse a feladatát. Ez persze nem jelenti azt, hogy el is feledkezhetünk az adott dologról, hiszen ellenőrzésre szükség van.

Építsünk be mindenki által ismert, előre meghatározott ellenőrző pontokat, hogy láthassuk a haladást és kiderüljön, ha esetleg segítségre van szükség, vagy nem jó irányba mennek a dolgok. Ez azonban semmiképp se azt jelentse, hogy prédájára leselkedő héjjaként a legváratlanabb pillanatokban beavatkozunk, ez ugyanis semmiképpen nem hatékony.

Mindenki más ritmusban, gondolatmenet szerint végzi a feladatát, nem érdemes tehát a munka közbeni állapot alapján következtetéseket levonni vagy értékelni. Ha a munkát végző logikáját menet közben a sajátunkkal keverjük, akkor ő összezavarodik, mi pedig úgy érezzük majd, hogy képtelen megcsinálni a rá bízott feladatot. Pedig jó eséllyel az előre megbeszélt ellenőrzés, egyeztetés idejére koherens és rendben lévő eredményt tenne elénk.

Hagyjuk, hogy a  nekünk dolgozók végezzék a munkájukat, és higgyünk benne, hogy jól teszik. Hisz végül is mi magunk választottuk ki őket!

 

hirdetés

Véleményvezér

Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo