hirdetés

Hiába biztonságos, félünk az okosszerződésektől

Egyre többen kérnek elektronikus közjegyzői okiratot Magyarországon, az ügyfelek kérésére az elmúlt évben már ilyen módon adták ki az okiratok hiteles kiadmányainak mintegy 10 százalékát – hangzott el egy szakmai konferencián.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Az elektronikusan kiállított, közhiteles közjegyzői okirat szerződésszegés esetén nemcsak Magyarországon, hanem az Európai Unió tagállamaiban is gyors jogérvényesítést – akár közvetlen bírósági végrehajtást – tesz lehetővé. Jövő évtől a közjegyzők új elektronikus Ügykezelő és kommunikációs rendszere is segítheti a folyamatot, mert lehetővé teszi, hogy a közjegyzők az egész ország területén iratokat és adatokat továbbítsanak közhiteles, elektronikus formában.

Kép: Pixabay

A szerződéskötés jövőjét könnyen lehet, hogy a blockchain rendszerekben jelenleg is alkalmazott  okosszerződések jelentik majd, amelyek száma rohamosan nőtt az elmúlt években: az egyik legismertebb blokklánc rendszerben, az Ethereum-ban kötött okosszerződések száma tavaly például meghúszszorozódott, és világszerte okosszerződések létrehozásával kísérletezik már számos bank, pénzügyi szolgáltató, illetve egyes tőzsdék is.

A szerződéskötésnek ez a módja nem véletlenül lehet népszerű, hiszen nemcsak gyors, egyszerű és olcsó, hanem nagy földrajzi távolságokra kiterjedő szerződési forgalmat képes generálni.

A tisztán elektronikusan, vagy a kibertérben kötött szerződések azonban számos új biztonsági

Ügyvédrobotok – írhat a gép szerződést?
A technológiai fejlődés lépésről lépésre hódít teret szinte valamennyi gazdasági ágazatban. Jelenleg pedig láthatóan a mesterséges intelligencia térnyerése zajlik. De vajon a jogi szakma kivonhatja-e magát e tendencia alól?

kérdést vetnek fel, ez is az oka annak, hogy Magyarországon egyelőre nem terjedtek el a szerződéskötés ezen formái. „Évről évre egyre többen – ma már az ügyfelek mintegy 10 százaléka – kérik az okiratok olcsóbb és egyszerűbb hiteles kiadmányait elektronikusan a közjegyzőktől, arra azonban alig akad példa, hogy üzletfelek között a teljes szerződéskötési folyamat is elektronikusan történjen meg – hangsúlyozta dr. Parti Tamás.

A Budapesti Közjegyzői Kamara elnöke szerint a technológiai és jogi háttér ugyan biztosítva van ehhez, mégis több tényező óvatosságra inti a gazdasági szereplőket. A legnagyobb kockázatok a felek azonosítása és a jogérvényesítés területén mutatkoznak, azaz, hogy szerződésszegés esetén számon tudjuk-e kérni szerződött partnerünkön a kötelezettségeket.

Bár az elektronikus azonosítási lehetőségek és a smart szerződések remekül működnek a kibertérben, de lényegében elszakadnak az adós/partner valódi, fizikai személyétől, vagyonától, gazdasági és jogi környezetétől. A fizikai távolság, vagy az EU-n belüli gyors személy és vagyonmozgás lehetősége miatt így az adós, vagy üzleti partner több lehetőséget kap az elrejtőzésre.

Ezért továbbra is szükség van olyan jogi megoldásokra, amelyek az ilyen kockázatok kezelésére megfelelő segítséget nyújthatnak, és a kiberteret összekötik a fizikai valósággal – hangsúlyozta Parti Tamás. 

hirdetés

Véleményvezér

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo